Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 16:10, 29 wrz 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Elu, co to za trawa afrykańska, o której kilka razy piszesz przy zdjęciach. Mnie ona wygląda jak miskant.

O trawach afrykańskich pisał Surowiński http://www.trawyozdobne.com/poradnik-o-trawach-2/pochodzenie-traw-menu-2/95-trawy-afrykanskie.html
Wymienia ich trochę, ale żadnej tej wielkości i z takimi kwiatostanami. Są np. piórkówki afrykańskie (to też nie taki kwiatostany), ale żadna u nas nie zimuje.

Kasiu to Miskant sinensis "afryka", mam kupiony miskant chinski "Ghana", ale bardzo mizerny jest na rozsadniku chyba bede go musiala wziac do domu zeby zime przetrwal.

Kasiu pewnie to tylko taka nazwa Afryka, Ghana. Bo czerwona w naszym klimacie daleko jej do czerwonosci, bo albo nie ma pogody albo przyjdzie mroz i wszystkie rowno wygladaja czyli szare.

Rzuj gozdzika mowie ci ze pomaga.
Ptasi gaj 16:03, 29 wrz 2017

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Elu te słoneczne widoki zachwycająceStrasznie mi się podoba poza trawiastą właśnie ta rabata przed tujami. Jest taka uporządkowana

Malgosiu chcialam moze w pezyszlym roku wstawic trawe mulinie miedz irgi. Tytulem proby wstawie trzy tam jest jeszcze mkejsce.
Ptasi gaj 12:23, 29 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Nikt do mnie nie pisze sama do siebie. Dobrze ze skosilam trawkę i liście zgrabilam. Trawka mimo słońca była mokra i złe się kosila ale dwa dni i się wyrówna.

Elu te słoneczne widoki zachwycająceStrasznie mi się podoba poza trawiastą właśnie ta rabata przed tujami. Jest taka uporządkowana
Ogród Cioci cz. 3 11:51, 29 wrz 2017

Do góry
Małgosiu jeszcze lato u ciebie ale jesień juz puka. Bluszcze juz sie czerwienią

Dzisiaj piękna pogoda oby jak najdłużej. Grabie liście bo brzozy jak nigdy o tej porze juz nimi sieją.

U mnie też już liście lecą.Dzisiaj słońce ale zimno
Ogrodowe kreacje 11:36, 29 wrz 2017

Do góry
Wiem ze roboty każdy ma dużo
Ptasi gaj 11:34, 29 wrz 2017

Do góry
Aurelia. Też tak robię zaglądam i.obserwuje dużo wątków. Też. Się. Dużo wpisuje ale też dużo ogrodniczej ma mój wpis gdzieś wiec juz nie liczę na.odwrotna wypowiedź i pomijam milczeniem.
Ogród w otulinie Biebrzy 09:33, 29 wrz 2017

Do góry
Hania widzialam caly watek juz mialam napisane cos przycisnelam i zniklo. Napisze wieczorem bo czas mnie goni.
Ogródek Iwony II 09:04, 29 wrz 2017

Do góry
Masz tez piekny ogrod. Kazdy ma inny bo taki sobie wymyslil, sadzi i przesadza i mysli co by tu zmienic bo gdzies cos widzial pieknego.
Ja po kazdych cichych odwiedzinach ogrodow na forum przez pol nocy mysle jak to skopiowac u mnie, potem wlacza mi sie w mozgu hamulec a kto to bedzie obrabial te wszystkie zmiany.

Wiec coraz czesciej rezygnuje z przebudowy. Zmieniam tylko tam gdzie rosliny slabo rosna.

Dalam sie podpuscic na wiosne byl szal na kupowanie roslin przez internet na forum. Tez kupowalam w nadmiarze i rosliny slabo rosna bo przychodzilo takie byle co a pozniej za miesiac w tej samej cenie w szkolkach o wiele ladniejsze rosliny mozna bylo kupic.

Takie moje rozmyslania na temat chciejstwa.
Np. Rabata Bacowej z rozchodnikami, hortami i trzcinnikami tez bym chciala przeniesc nawet mam miejsce, ale takicH efektow moglabym sie spodziewac za 3 4 lata to dla mnie za długo jestem niecierpliwa wiec daje sobie spokoj.
Zawsze moge zawitac Do Bacowe i poogladac.

Tez masz sporo ciekawostek w nasadzeniach. Wczesniej tez zagladalam.

Pozdrawiam.
Ogródek Iwony II 08:39, 29 wrz 2017

Do góry
Iwona caly przeglad posadzonych traw jaet na moim watku na str 207 i nastepne jak chcesz to zobacz.

A odpowiedz na str 239. Jeszcze ew zrobie szkic ale mysle, ze jak zobaczysz to ci wystarczy.
Ogród bacowej 08:35, 29 wrz 2017

Do góry
Ewa caly przglad jak powstala rabata trawiasta jest na moim watku str 207 i nastepne, jak chcesz to zobacz. Powstala na plaskim terenie.
Ptasi gaj 08:33, 29 wrz 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Elu, piękna ta twoja trawiaste. W jaki sposob masz tam posadzone trawy? Moglabys naszkicowac plan nasadzen? Tak odręcznie wystarczy. Jakie tam masz miałam tu? Bo z przodu masz rozplenice?

Zobacz w moim watku na str 207 i nastepne tam caly przeglad. Za wyjatkiem zebrinusa ktory zmarzl i posadzilam w to miejsce rozplenice po roku zebrinus sie pokazal i i teraz w jednym dolku mam rozplenice, zebrinusa i proso ktore sie rozsialo.
Ptasi gaj 07:20, 29 wrz 2017

Do góry

Elu, piękna ta twoja trawiaste. W jaki sposob masz tam posadzone trawy? Moglabys naszkicowac plan nasadzen? Tak odręcznie wystarczy. Jakie tam masz miskanty? Bo z przodu masz rozplenice?
Ptasi gaj 00:25, 29 wrz 2017

Do góry
Rosa napisał(a)
Elu, ludzie wykorzystują ładną pogodę i nadrabiają zaległości w ogrodach, jest czas sadzenia cebul. Niektórzy mają ich tysiące, mają co robić .
W domu też robota nie do przerobienia, jeszcze czas przetworów, grzybobrania no i zaczął się rok szkolny. Ludziska mają teraz mało czasu a forum to jest złodziej czasu. Przyjdą smutne deszczowe dni i zima a w ogrodzie nic nie da się zrobić i forum się znów zapełni .
Samo życie. Ja dziś pocięłam duży krzaczor i spakowałam w dwa wory, obcięłam lawendę bo straszyła i zasłaniała cyprysy. Parę spraw załatwiłam w Wawie i jak wróciłam to padłam. Odpoczęłam i do tej pory działałam w kuchni, bo kupiłam grzyby i ogórki . I dopiero teraz znalazłam chwilkę, by zajrzeć na forum. Spokojnej nocy dzielna kobietko, podziwiam Cię .

EWO jutro odpisze.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:20, 29 wrz 2017

Do góry
mest napisał(a)
ElżbietaFranka bardzo dziękuję za odp. Z nawożeniem mam największy problem, bo w sumie nigdy nie widziałem jak to się robi. Mam siewnik, ale odradzono mi nim nawozić, więc robię to ręcznie. Jak wychodzi widać na zdjęciach

Nie ma za co, siewniki mam dwa, jeden nie zdawal egzaminu bo sie blokowal kupilam drugi jeszcze gorszy.

Zaczelam siac z reki i tak jest najlepiej. Kazdy kiedys zaczynał z roznym skutkiem.
Mam nadzieje, ze wiesz co to jest krzyzowy siew. Dojdziesz do wprawy, kilka razy posiejesz to bedziesz widzial swoje bledy w siewie i coraz to bedzie lepiej.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 00:09, 29 wrz 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Co ja ci mam pisać. masz taki ogród, że nawet pisnąć nie mogę. A dziś wyszłam wreszcie po paru dniach do swojego i mało nie popłakałam się z żalu. Mam nie ogród tylko zarośnięte chaszcze. A jeszcze mnie chorósko męczy. SZLAG by to trafił.
A u ciebie tak pięknie

Kasiu a co cie polamalo. Ja w zeszlym tygodniu mialam katar lalo mimsie z nosa ale nic poza tym. Tak myslałam moze to nadmiar grzybow wywolal ten katar.

Ja to sie lecze gozdzikami jak mam przeziebienie. Rzuje gozdzika i daje do herbaty.

Kasiu przepieknie wyglada trawa przy takiej pogodzie jak sa podswietlone slonkiem kicie. Faluja na wietrze.

Kasiu nie denerwuj sie zrobisz jeszcze ladna pogoda jeszcze potrwa. Ja nie bawie sie juz w pielenie tylko porzadkuje. Dzisiaj kosilam bo trawa po tych deszczach znowu wysoka.
Ogród bacowej 23:57, 28 wrz 2017

Do góry
Ewo tak pod trawa i jak widzisz przy oczku wysypane kamiorkami. Pieknie to wyglada, ale jak brzozy zaczna sypac to robota mnie czeka. Liscie odkurzaczem zbieram. Wiaze trawyni potem odkurzam na wiosne znowu odkurzam po scieciu traw.

Dzisiaj u nas piekny dzien cieplutko ale troche wiatru bylo.,te trawy falujace na wietrze kitki mieniace sie w sloncu cudownie.

Nie ma co wierzy w te temperatury co podaja dzisiaj u nas bylo w cieniu 19 a,w sloncu 25 stopni.
Jutro znowu tyle samo, ale woda nie schodzi widocznie tak namokniete wszystko.
Pozdrawiam.
Ptasi gaj 23:51, 28 wrz 2017

Do góry
Ewo - bacowa tak wszedzie kamyki.
Choroby trawnika 23:46, 28 wrz 2017

Do góry
jason napisał(a)

Wapno nie obniża pH tylko je podwyższa. Do zakwaszenia masz do wyboru siarczan amonu, mocznik, siarczan magnezu, siarczan potasu, ew. jeszcze saltera amonowa.

'Głupoty' to Pani wypisała post wyżej. Pozdrawiam i polecam nie doradzac nawozow bez podania konkretnego. Nawozow jesiennych są setki i wiekszosc to NPK.

Przeczytaj dokladnie co napisalam we wszystkich wpisach. Swiety Boze nie pomoze jak trawnik bedzie na podmoklym terenie.

Na jednej focie widze sladowo ale rosnie koniczyna.

Stosuje nawoz jesienny przez tyle lat i to nie na poletku tylko ok 40 arow trawnika. Wapnuje niezaleznie od podwyzszonego czy obnizonego ph bo oprocz odkwaszania czy zakwaszania jak sobie zyczysz wapno ma jeszcze inne korzysci dla gleby np jej spulchnianie.

Na palcach jednej reki mozna policzyc nawozy jesienne do trawnika.

Po to zostal wyprodukowany kompleksowy nawoz wiosenny lub jesienny ktore ma zawarte w jednym skladzie azot zelazo, magnez itd. W zaleznosci od jego zastosowania wiosna czy jesienia.

Mozna tez siac saletra, azofoska i wieloma innymi nawozami.

Dla poczatkujacego uzytkownika trawnika podaje sie najbardziej przystepny nawoz o jakim mowa czyli wiosenny i jesienny nawoz ktory zawiera wszystko co potrzebne trawnikowi.

Tez pozdrawiam.
Ptasi gaj 23:34, 28 wrz 2017

Do góry

Super ta rabata wygląda o tej porze roku. Ty masz ją całą wysypaną kamykami?
Z ogródka na wsi 21:40, 28 wrz 2017

Do góry
Odnosnie macierzanki tak jak sie nazywa rosnie na piasku.

Teraz proso zbyszek odpisal na swoim watku odnosnie prosa jak chcesz to zerknij.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies