O tutaj między/przed Chiquitami chcę stipy zasadzić. Czy jeszcze pociągnąć w bok w lewo te berberysy, bo łyso tam?
I doradźcie jeszcze proszę co tu wsadzić (pozbyłam się jałowców "Blue Arrow"), czy wsadzić jałowce pospolite, takie które są, czy dać tuje Szmaragd, które są za jałowcami - chodzi o miejsce, gdzie leżą krawężniki oczywiście
I widać nowo powstałą rabatę z daleka, powiem Wam szczerze, że cieszy moje oko
Tawulec pogięty na skarpie dla A_gawy
Sorki, że taka nieogarnięta ta skarpa, ale u mnie wszystko takie nieogarnięte do końca z każdej strony Za dużo tego wszystkiego Worki z kompostem i korą leżą i czekają na zmiłowanie, miałam rozsypać między tawulcami. W tym sezonie mam nadzieję, że dam radę Obok rośnie irga.
Zdjęcie z dzisiejszego dnia
Z bliska,już po kwitnieniu
I zdjęcie z 13 czerwca, jak kwitły
Kasiu
masz przepięknie ....na tarasie bosko ,różyczki przepiękne ,warzywniczek super ,nowa młodziutka różanka już wygląda fajnie ,a jak się rozrośnie ,to dopiero będzie pokaz
a te dziadkowe czerwone skradły moje serce-muszę sobie takie kupić
Trochę trudno doradzać, bo to powinno być Twoje drzewo - takie, które Ci się wyjątkowo podoba. Jak wielkie ma być? Owszem, zawsze można przyciąć.
Widziałam klony Globosum (rośnie 3-5 m i ma średnicę do 6m) w szpalerze i wyglądają genialnie - były podsadzone berberysami czerwonymi, różami różowymi i trawami różnej maści.
Klon Drumondii - Dorasta do 12 metrów wysokości i 7 metrów szerokości. Chcesz takiego dużego?
Klon Priceton Gold - osiąga 15-20 m wys. i 10 m szer. - chcesz takiego byka?
Przelicz, który Ci się tam zmieści - jak dasz za duże, to za kilka lat będą Cie denerwowały. Jaki chcesz mieć styl ogrodu? Nie projektuj fragmencika - pomyśl od razu o całości?
Długość 11 metrów to wcale nie tak dużo, nie pchałabym tam wielkich drzew.
Gdybym miała wybierać z powyższych, wzięłabym Globosum.
Efcia ta róża z pierwszej foty to co za jedna? Cudna jest. Taki mój kolor na różankę
A w ogóle to śliczny różany busz. I hortka dębolistna wymiata. A ja dzisiaj trafiłam na Burgundy i kupiłam i teraz jak paczę na Twoją to się cieszę bardzo, że się skusiłam choć dłuuugo się zastanawiałam
Dzieki Dorotko - dziś trzeci i ostatni dzień pielenia, to drugie takie całkowite w tym roku - niewiarygodne jak to wszystko sie ustabilizowało - szczelne mury dookoła to może minus dla dalekich horyzontów ale ogromny plus dla utrzymania ogrodu w nienagannym porządku
Masz bardzo dobry pomysł i go zrealizuj. Ściągnij trawnik i zasadź to, co planujesz, wysyp żwirem lub nie.
ALBO
Możesz też zrobić obwódkę z cisa, a w środku na studzience postawić wysoką, glinianą donicę (np. niebieską) i co roku wsadzać do niej inne kwiaty. Też będzie pięknie. Widzisz to już?
Pionowym żywopłotem z cisa zasłoń też tę szarą skrzynię w rogu.
Do drzewa po lewej dosadź dwóch braci lub siostry, żeby nie stało takie samotne (co to za drzewo?) - daj mu w skarpetki roślinę z obwódki studni lub seslerię jesienną i plamę szałwii omszonej Caradonna (kolor nawiąże d donicy).