Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Gdzie diabeł nie może... 14:13, 11 sie 2024

Do góry
Jedna z gotowych rabatek. Tu już raczej nic nie będę zmieniać. Planuje jesienią dosadzic jakieś cebulki. Ale to w gruncie rzeczy tyle.

Wymarzony sielankowy ogród..... 14:03, 11 sie 2024

Do góry
Magleska napisał(a)
Monia śliczny ten Twój busz Fajnie ,że nowe fotki wstawiłaś

Madzia cmok czasami się zastanawiam czy wstawiać fotki bo mam wrażenie, że to samo pokazuję non stop
Agapanty zakwitły

Dalie tłoczą

30 arów wietrznej pustyni 12:59, 11 sie 2024

Do góry
Finał wczorajszego shoppingu w jednej z wrocławskich szkółek:ambrowce Slender Silhouette.

I jeszcze ten gagatek przyjechal z nami-cis Fastigiata Aurea.

Ambrowców nie zdążyłam wsadzic, ale prawie zapełniłam tą rabatkę pod kotłownią i...nie leży mi to. Wiem napewno że chcę tam perovskię, bo sprawdzała mi się pod okapem i fajnie ją widać na tle ściany- choć nie wiem czy ich nie usmierciłam przesadzając je w pełni kwitnięcia, bo listki zasuszyły się mimo podlewania.. Zrobiłam obwódkę z tej seslerii Nitida i niskiej naprawdę bardzo niskiej kocimięty (max 20cm). Rozrzuciłam tu pysznogłówkę- i ciagle mi rządkoza wychodziła. Wetknełam tam jeszcze rozplenicę Little Bunny, która wegetowała w doniczce-mam jeszcze 2szt, ale juz nie wiem czy je tu dawać? W puste miejsce obok cisa myślałam dać dereń Sibirica. No nie wiem już sama czy to wszystko ma tu sens i pasuje do siebie?

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:50, 11 sie 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

O Pani tu jest ślicznie-czy te filoteowe wiechcie to perowska?? Cudowne
Katalpa - Catalpa 12:50, 11 sie 2024

Do góry
Witam serdecznie. Czy ktoś może podpowiedzieć co dolega mojej katalpie. Posadzona w tym roku na wiosnę. Po jednej stronie liście żółkną i brązowieją. Wody jej nie brakuje. Czy to jakaś choroba grzybowa, czy też powód jest inny. Z góry dziękuję za podpowiedź.
Gdzie diabeł nie może... 12:32, 11 sie 2024

Do góry
Witajcie spowrotem kochani!
Bardzo długo mnie nie było... Ale jak napisałam w ostatnim poście życie pisze swoje scenariusze
Podjęłam nieogrodowe decyzje, przez które musiałam porzucić mój dawny ogród ...
Na szczęście każdy koniec to jednocześnie początek...
Zatem jestem spowrotem.
Nowa ja, nowy dom, nowy ogród, i oczywiście nowe wyzwania.
Coś tam już udało mi się ogarnąć, parę roślinek już zasadziłam. W sumie dwie mikro rabatki już są "na gotowo". Część "w trakcie" a inne wciąż trzeba wydrzeć naturze.
Zatem trzymajcie kciuki kochana Ogrodowiskowa społeczności

Anna i Ogród 2 12:29, 11 sie 2024

Do góry
Mam taki i Green też. Kupiłam gdy tylko Przemek Godlewski wprowadził je na swój rynek czyli w 2019 roku. Wtedy nigdzie go nie było.
Bylinowa łąka 12:06, 11 sie 2024

Do góry

I ostatni rzut okiem.

Koniec relacji.
Teraz lecę u Was pooglądać i poczytać. A jutro już powrót do pracy niestety.

Ogród w malinówkach 12:04, 11 sie 2024

Do góry

ciemny zielony-rozplenice
fioletowe kreski- caradonna
granat kulki mirjam
niebieski-kocimietka
rózowe wiadomka rozchodnik
Bylinowa łąka 12:03, 11 sie 2024

Do góry

Bylinowa łąka 12:01, 11 sie 2024

Do góry

Bylinowa łąka 12:00, 11 sie 2024

Do góry
Wracając do domku.
Przy ścieżce wycięta szczeć, po deszczu i wichurze mocno się poprzechylała, a ponieważ siewek jest sporo, to nie zostawiam na nasiona.

I tak wracając ścieżką pstrykałam na prawo i lewo.

Bylinowa łąka 11:54, 11 sie 2024

Do góry
Idąc dalej ścieżką do kompostownika po prawej jest skarpa z paprociami, a potem smotrawy.

Bylinowa łąka 11:50, 11 sie 2024

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Wróciłam z wakacyjnego wypoczynku bez internetu.

O! Spływ kajaczkiem, jak fajnie, a na jakim jeziorze pływałaś?
Twój ogród łąkowy wygląda świetnie
Bylinowa łąka 11:49, 11 sie 2024

Do góry
Oczyszczalnia zarasta.

Przy niej po prawej stronie ścieżki jest rabata rodgersjowa.

A po lewej stronie tworzy się zawilcowa.

Bylinowa łąka 11:45, 11 sie 2024

Do góry
Tu dosadzałam w tym roku bergenie i paprocie.

Widok w górę.

I na dolną mokrą łąkę. Tu też już sadzę. Ładnie wysiewają się werbeny: hastata i patagońska. Kozłek lekarki również. Krwawnice też, ale sarny lubią i podjadać, więc nie ma efektu.

Na tym zdjęciu widać kępę bodziszka. Nie wiem czy leśny czy błotny, bo sadzonkę pozyskałam z przydrożnego rowu. Ale rozsiewa się, bo jest już w kilku miejscach.

A tu dalsza część. W cieniu pod drzewami planuję smotrawy. A na słonecznej części zawilce jesienne, te zwykłe bezodmianowe.

Ogród w malinówkach 11:41, 11 sie 2024

Do góry
Jeszcze takie od boku bardziej.

Nawet teraz Hameln wyższa od reszty. Powinna przewyższyć kocimiętki, szałwie i kulki.

Ogólnie nie umiem tak zmiksować roślin, by rozplenice poszły po całej rabacie, a kocimiętki w środek, blisko magnolii. W takim układzie kocimiętki by zginęły w środku?

Stąd zapchałem tam Caradonny. W maju będą widoczne mocno, przy drugim kwitnienia mniej. Ale gwiazdami będą wówczas kwitnące Hamelny.
Bylinowa łąka 11:34, 11 sie 2024

Do góry
Z siewu udała się tylko jedna sadzonka, ale jak bujnie się rozrosła. Cud, że jej nie wyrwałam, bo liście takie chwastowate. Czarcikęs łąkowy.

Schodzę w dół skarpy.

Bylinowa łąka 11:28, 11 sie 2024

Do góry
Przed samym urlopem powiększałam rabatkę, żeby posadzić ostatnie nabytki i prezenty. Złożyłam pergolę (dwa lata czekała) i posadziłam przy niej clematisy President, które w końcu udało się kupić stacjonarnie. Bardzo mi się spodobała ta odmiana ze względu na głęboki, ciemno niebieski, wpadający lekko w fiolet kolor kwiatów. Jak zobaczyłam go u mamy, to chciejstwo się włączyło natychmiast. Przed nim posadziłam dwie piwonie Eweliny, jeszcze dojdzie trzecia Ewelinka jak ją przekopię i miniaturową budleję od Alicji. Dwie dziewanny fioletowe z siewu i dwa przetaczniki Marietta i dwa przetacznikowce Apollo. Jeszcze na pewno coś wcisnę, bo miejsce jest, ale wtedy chciałam wszystkie rośliny z doniczek wsadzić do gruntu, żeby miały szansę na przetrwanie.
Jak teraz patrzę na zdjęcia, to pergola wymaga jeszcze korekty ustawienia.

Tak to wygląda od strony wejścia. Z przodu nie mogę nic posadzić, bo musi być dostęp do licznika, a z tyłu skrzynki posadzę miskanta.

Poniżej jest rabata piwoniowa, więc będzie kontynuacja. Jeszcze mam w planie poszerzyć ją trochę i przed piwoniami posadzić bodziszka Rozanne. I tymi nowymi i tymi starymi.
Bylinowa łąka 11:11, 11 sie 2024

Do góry

Przycięłam jaśminowca.

Obwódkę z bodziszka muszę zastąpić czymś innym, bo pożera wszystko na swojej drodze.

Przy domku. Sweet Laguna przy rynnie rośnie w tym miejscu bardzo dobrze. Tylko tą nieszczęsną wystającą rynnę muszę przemodelować, żeby się w ziemi schowała. Kolanka kupione już czekają.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies