Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

ajka 20:35, 05 kwi 2025

Śliczne te hortensje Wims Red. Ja mam na razie jedną, ale dość słabo rośnie. Nie ma zbyt dużo słońca, może dlatego.
vita 20:49, 05 kwi 2025

anuska2507 napisał(a)
Jeśli jeszcze ich nie przycięłaś, można też spróbować przygiąć do ziemi kilka pędów i przymocować jakimś drucikiem albo docisnąć kamieniem. Może w ten sposób się ukorzenią.

Myślę, że to jest też dobra metoda. Może nawet łatwiejsza niż Mirka radzi?
Ja wycięłam kilka bukietówek tuż przy ziemi i one wypuszczają nowe, wiotkie pędy, te na pewno łatwo, kulkując je, ukorzeniłyby się. Oczywiście nie sugeruję wycięcia hortki celem pozyskania sadzonek Pogoda fatalna, aby nie wychodź po chorobie do ogrodu teraz
Roocika 10:26, 06 kwi 2025

mirkaka napisał(a)

To ja Ci powiem jak ją rozmnożyć
Wstaw przycięte patyki do wody, jak ruszę zielone listki a potem pędy, delikatnie te młode pędy oderwij od patyka, zanurz końcówkę w ukorzeniaczu i posadź do ziemi do rozsad. Podlej i
przykryj folią czy przezroczystym pudełeczkiem po warzywach, powinny się ukorzenić Możesz w ten sposób mieć mnóstwo sadzonek, jeśli ukorzenisz dużo młodych pędów.
Z patyka brdzo trudno rozmnożyć bo ciężko wyrastają z nich korzonki.
Inny sposób to latem czerwiec-lipiec oderwij niezdrewniałe pędy które nie mają kwiatów i zanurz w ukorzeniaczu i możesz posadzić przy roślinie matecznej, ważne żeby była wilgoć i cień.
Pod ziemią powinno się znaleźć przynajmniej jedno oczko. Powodzenia

Dzięki Mirka, spróbuję może tego sposobu w następnych sezonach. Hortki już ścięłam

LIDKA napisał(a)
Mirka dobrze radzi z rozmnażaniem tylko że te ażurowe gorzej się rozmnazają. Robie patyki już 4 lata i najlepiej mi idzie z tymi z wielkim kwiatem.

Ja często utykam patyki pod krzakiem bo to dobry sposób żeby krzaka wzmoncnić.

Mam wims redy ale u mnie kwiat bardziej gęsty sie zdaje. Musze je dokarmić. Opis przebarwiania sie zgadza z Twoim. Zapisze sobie Twoją fotkę i porównam z moimi kwiatkami w sezonie.

Piękne masz te rabaty.

Asia i juz nie znikaj.

Gęstość kwiatu pewnie zależy od zasobności gleby ??? U mnie wkładanie patyków się nie sprawdza, bo grasują krety i nornice i to wszystko wywalają niestety.

anuska2507 napisał(a)
Jeśli jeszcze ich nie przycięłaś, można też spróbować przygiąć do ziemi kilka pędów i przymocować jakimś drucikiem albo docisnąć kamieniem. Może w ten sposób się ukorzenią.

A zobaczę czy będzie coś elastycznego, żeby dogiąć Chociaż już je pocięłam

basia3012 napisał(a)
Asiu, zdrowie wróciło? Kaszel to może utrzymywać się jeszcze długo.
Wim's Red pięknie rośnie. Ona czerwonawa będzie?
Już doczytałam.

Moje lepiej, osłabienie oczywiście wciąż aktualne Za to dzieciaki złapały znowu wirusy ehh

Alija napisał(a)
Asiu fajnie, że jesteś. Mam nadzieję, że zdrówko wróciło, chociaż sama wiem, że łatwo się rozchorować, a potem trudno wrócić do pełnego zdrowia i sił.
Hortensje Wims Red bardzo piękne, ja w ogóle lubię bukietówki.
Pozdrawiam serdecznie.

Pozdrawiam Alu

Roocika 10:28, 06 kwi 2025

ajka napisał(a)
Śliczne te hortensje Wims Red. Ja mam na razie jedną, ale dość słabo rośnie. Nie ma zbyt dużo słońca, może dlatego.

A długo ją masz? Może jeszcze czasu potrzebuje?

vita napisał(a)

Myślę, że to jest też dobra metoda. Może nawet łatwiejsza niż Mirka radzi?
Ja wycięłam kilka bukietówek tuż przy ziemi i one wypuszczają nowe, wiotkie pędy, te na pewno łatwo, kulkując je, ukorzeniłyby się. Oczywiście nie sugeruję wycięcia hortki celem pozyskania sadzonek Pogoda fatalna, aby nie wychodź po chorobie do ogrodu teraz

U nas jest taki wiatr lodowaty, że nawet nie próbuję.
Ale był y w ub. tygodniu ze dwa ładne dni to coś tam sprzątnęłam
Jednak wszystko jeszcze czeka na ciepełko.
LIDKA 10:32, 06 kwi 2025

Asia bede kombinować w tym roku z hortami z sadzonek zielonych. Robi sie podobnie jak patyki tylko efekt podobno szybszy.

Roocika 11:17, 17 kwi 2025

LIDKA napisał(a)
Asia bede kombinować w tym roku z hortami z sadzonek zielonych. Robi sie podobnie jak patyki tylko efekt podobno szybszy.

Powtykałam patyki, na razie coś się z niektórymi dzieje, znaczy nie padły a sie rozwijają tfu tfu Zobaczymy.
Roocika 11:33, 17 kwi 2025

No to jakieś.fotki, zrobiło się ciepło, popadało to wszystko ruszyło. A ja wciąż nie skończyłam sprzątać po zimie hahaha

Roocika 11:36, 17 kwi 2025

Szafirkow na szczęście nie jedzą nornice.
Moje koleżanki łaskawie zostawiły część czosnków, jednego tulipana i narcyzy.

Roocika 11:37, 17 kwi 2025

Magnolia piękna. Kwiatki, te lekko wyrywne, trochę dostały mrozem.

Roocika 11:41, 17 kwi 2025

W tym roku jest ogrom białych dzikich zawilców, trochę żółtych i dużo duzo ziarnopłonów wiosennych.

I jedna prymulka, wciąż je nornice i krety zasypują