Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

MagdaLenka 11:51, 17 kwi 2025

Nareszcie i mój ogród budzi się do życia. Ściana wschodnia ma ewidentnie opóźniony start wegetacji. Widzę po innych ogrodach jakieś 2 tygodnie różnicy.
Ale nic to. Doczekałam się.
Świdośliwa bardzo nieśmiało zaczyna...

MagdaLenka 11:53, 17 kwi 2025

Tawuły Grefsheim też już startują.

Magnolia oberwała przymrozkiem, ale dała radę rozwinąć jeden kwiat.
MagdaLenka 11:56, 17 kwi 2025

W tym roku nareszcie zakwitnie kasztanowiec Briotti. Przez ostatnie 2 sezony strajkował. Tej wiosny chyba postanowił wynagrodzić mi z nawiązką tamto oczekiwanie.

Jabłonka Maypole.

MagdaLenka 11:58, 17 kwi 2025

Angelika95 12:04, 17 kwi 2025

Kolejna cudna świdośliwa. Jestem taka szczęśliwa, że się zdecydowałam i mam je też u siebie. A co do basenu to będę śledziła szczegóły, bo w przyszłości (za rok lub dwa) też chciałabym mieć.
MagdaLenka 12:12, 17 kwi 2025

Świdośliwy to rośliny idealne. Zdobią cały rok. Ja będę dosadzać. Na przedpłociu dam z 5-6 sztuk i jeszcze gdzieś upchnę 1 lub 2.

Co do basenu, to ciekawa jestem, ile czasu będą zajmować zabiegi pielęgnacyjne (głównie czyszczenie).
ajka 13:03, 17 kwi 2025

Już ci zazdroszczę tego basenu

U mnie kolorowe tulipany jeszcze nie kwitną, tylko EE zawsze są najwcześniej. Grefsheim ma pojedyncze kwiatki, aż się zastanawiam czy w tym roku zakwitnie, czy przemarzł, bo zawsze wydawało mi się że kwitnie dość wcześnie z szafirkami.

Kasztanowca chyba nigdy nie widziałam jeszcze u nikogo w ogrodzie. Bardzo je lubię
Makao 13:38, 17 kwi 2025

O ja też z chęcią dołączę do obserwatorów powstawania Twojego basenu. Koniecznie relacje zdawaj a jak będziesz znała koszty to wspomnij bo jestem ciekawa

Ja bym chciała posadzić kasztanowca jadalnego. Ponoć świetny dla pszczół
LIDKA 13:46, 17 kwi 2025

MagdaLenka napisał(a)
Świdośliwy to rośliny idealne. Zdobią cały rok. Ja będę dosadzać. Na przedpłociu dam z 5-6 sztuk i jeszcze gdzieś upchnę 1 lub 2.

Co do basenu, to ciekawa jestem, ile czasu będą zajmować zabiegi pielęgnacyjne (głównie czyszczenie).

Chlorowa tabletka raz w tygodniu
I koło 3o min odkurzanie tez raz na tydzień. My mamy pompe z filtrem piaskowym. 17 tys litrów i wszystko chodzi dobrze.
Basen stoi u nas od czerwca do pazdziernika. Składamy na zime ale tego roku mąż planuje zostawić.
LIDKA 14:38, 17 kwi 2025

Aaaaa i bardzo ładnie masz juz wiosennie.

Jak piszesz o wciskaniu świdośliwy to mi sie gęba śmieje. Masz 3 razy większą działke ode mnie a ja drzew mam ok 27 z czego co najmniej polowa nieszczepiona.