U mnie tylko ta jedna brzoza najwięcej śmieci, no i może troszku orzech i owocowe, ale nie jest tak źle, dzisiaj na szczęście już bez deszczu, może od jutra jednak poprawi się ta pogoda bo jestem już nieźle w tyle ze wszystkim...
Jola co innego jak kupujesz u ogrodnika to pytasz albo odpowie albo nazwa na donicy
Aurelia kupiła przypadkiem jesienią bez nazwy na donicy i pyta się teraz po liściach jak wszystko kolor zmienia
No to dobrze. Jak sobie przypomne u nas na osiedlu roslo tego mnostwo po rozsypaniu kory. Ale nikt pewnie nie mial pojecia, ze takie dobre.
Raz nawet znalazlam pod debem dwie trufle nie byly duze rosly dziwnie muslalam, ze to purchawka odkopalam a tam 3/4 pod ziemia.
Ze to trufla powiedziala mi Chinka ktora miaszka na osiedlu, prowadzi restauracje wiec sie zna. Jak potem zauwazylam, codziennie latala pod tymi debami.
Roznica w wysokosci miedzy lustrem wody a wrzosami jest 0,5 metra. Za wrzosami polkole sa floksy wiosenne z drugiej macierzanka piaskowa. Z macierzanka tez wrzosy. Jeszcze rosnie tez hyzop koloru niebieskiego i wrzosowego.
Za swierkiem lawenda jałowiec i jakies tam rosliny. Jest to moja pierwsza rabata ktora jest ciagle zmieniana.
Kamyki rozsypane na agrowlokninie. Blisko tego duzego kamienia jest wkopana rura drenarska ok 1,20 m z deklem, aby mozna bylo ewentualnie wypompowac z oczka wode. Obok tego jest drugie soche na pierwszej focie. Jest tam bardzo mokro i tak zostalo to pomyslane aby te dwa suche oczka wzbieraly wode w razie nadmiaru.
Woda szybciej paruje niz z ziemi.
Ela a Ty chyba nie cięłaś np ML.Twarde to jak dziabli nożem je cięłam ale były o 1/3 mniejsze .Dobrze że oddam z tych ML co drugą Córce i poproszę Zięcia żeby mi za to zciąłSama dobrze bym się uchachała! ! !
ja uzywam tylko ksylitolu bo tylko ksylitol moge
ale chemicznie to nie jest cukier tylko alkohol
wiec wydaje mi sie ze nie spelnia takiej funkcji jak cukier przy zasypywaniu owocow, nie konserwuje ?, nie wiem czy powoduje puszczanie soku ?...
no przecież napisałam, że najtrudniejsze w tym wszystkim jest to czekanie. Nalewka nadaje się do spożycia bezpośrednio po wymieszaniu, ale smakosze i koneserzy twierdzą, że najlepszy smak i aromat ma jak sobie poleżakuje. No, tym się różnią nalewki od wódek.
Zapomniałam napisać, że słoikiem codziennie należy potrząsnąć .
Elu znam te piny od dawna .
No już zaczęłam działać, na Płochocińskiej znalazłam skład z kamieniem, muszę tam się wybrać i poszperać.
Witam Aniu - odpisałam na pw.
Nie sadź bezmyślnie pokaż całość ogrodu (terenu). A może hortensję będzie można gdzie indziej posadzić. Nie wiadomo ile tam jest miejsca i jak doradzić co masz posadzić przy horcie.