No tak, .. takie coś pokazywała Madżenka w innym ogrodzie. bez serbów było.
Ktoś zasugerował, że serby będą się biły o uwagę z rohanem, więc szukałam innych rozwiązań.
Serby przysłaniałyby łączenie tuji i grabów :
Borodwy ekran wydawał mi się nawet dość ciekawy, bo wprowadziłby więcej bordowego koloru, ale ma ten minus, że nie będzie tak duży jak świerk. Dlatego starałam się upchać gdzieś po bokach te świerki..
Beata teraz go nie przesadzaj, za późno... Moim zdaniem cięcie wzmacnia rośline a nie ją oslabia ...ale ja się nie znam hahahha
Tylko że to nie było jakieś tam cięcie kosmetyczne, pielędnacyjne, tylko bardzo drastyczne.
Drzewo zostało pozbawione całej masy gałezi i masy zielonej, przez którą dotąd transpirowało* wodę.
To bardzo osłabia roslinę, może też spowodować jej śmierć.
Gosia widziałaś u mnie, bo Ci pokazywałam, co się dzieje na pniu jednej z moich tuj podkrzesanych: pęka jej kora na pniu, a przez te szczeliny wydostaje się żywica, co moim zdaniem jest spowodowane tym, że ma mniejszą powierchnię transpiracji wody.
*transpiracja - parowanie wody z nadziemnych części rośliny; rośliny transpirują wodę głównie przez aparaty szparkowe w liściach (tu - igłach). Transpiracja ma podstawowe znaczenie w przewodzeniu wody przez tkanki roślinne, obniża też temperaturę rośliny chroniąc ją przed przegrzaniem.
Ewuś, zobacz, jak żywopłocik z cisa na tle serdów wygląda
(Ogród z lustrem)
to teraz mnie podnoś z kolan
To cuuudne jest... jeśli tłem miałyby być serby - czyli posadzone za kołem, to moim zdaniem ta obwódka powinna być z przodu, a w środek jakieś drzewko z bordową koroną - czy ten rohan ma liście od samego dołu czy pień ma łysy?.. bo na zdjeciach wygląda różnie http://www.augalai.lt/news/augalas/446 - liście od samego dołu https://www.ogrodowisko.pl/watek/2096-warminskie-dylematy?page=2 - nagi od dołu
jeśli zaś serby z boku, to z tyłu ekran z czerwonego buka - wysoki na ok. 1,5 metra + coś z koroną - Pissardi np.
wolałabym nie mieć obwódek z przodu zbyt wysokich, bo tam ma być żwir granitowy + kule bukszpanowe i betonowe białe... a jak dam wyższą obwódkę, to nie będzie tego widać..
tak sobie głośno myślę....
W sobotnią noc usiadł sobie na moim ramieniu spokojnie bez bzykania szerszeń.Byłam tak zajęta miłą rozmową ,że nawet się nie przestraszyłam i poleciał sobie dalej
O, to godne pochwały! Choć nie wiadomo, czy gdyby bzykał, to by też tak lajtowo było))))))
Jak można tak bardzo bać się pająków? takich malutkich, naszych krajowych, rodzimych pajączków?
Przeczytałam i mi gęsia skórka wyskoczyła )))))))))))))))))))))))))
Serby pod płot - dobrze. Obwódka z buka wówczas mogłaby być, ale ekran z cisów (pomysł Agnieszki) - byłby bardziej elegancki. I wówczas tego buka rohan mogłabyś dać, bo pieknie by wyglądał.
A kwitnące to będziesz miała limki i różne takie inne. w zależności od pory roku