Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:14, 24 mar 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Sesleria którą jesienią przysłała mi magnolia, stan na sobotę

O rany, u mnie też coś wychodzi, też od Magnolii, muszę się jeszcze raz przyjrzeć u siebie:
Ogródek Anity 14:26, 24 mar 2014

Do góry
Anita, super jest ta Twoja nowa magnolia. Super miałyście spotkanie w sobotę. Liczę na podobne bliżej maja, żeby Was poznać A za wrzosami to szczerze mówiąc nie przepadam.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:39, 24 mar 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
. Wiosennie u Ciebie bardzo.
I bardzo ładnie. Trzcinnik szaleje- za miesiąc/półtora będzie wystawał zza gabionu.

I czosnki!- ja też chodzę wokół swoich codziennie, i gadam, żeby rosły.

O juz sie mogę doczekać
Tu będzie rzeka gladiatorów

dawaj tu foo twojej wiosny wszyscy pewnie ciekawi
ja to bradzo bardzo
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:37, 24 mar 2014

Do góry
. Wiosennie u Ciebie bardzo.
I bardzo ładnie. Trzcinnik szaleje- za miesiąc/półtora będzie wystawał zza gabionu.

I czosnki!- ja też chodzę wokół swoich codziennie, i gadam, żeby rosły.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:20, 24 mar 2014

Do góry
Sesleria którą jesienią przysłała mi magnolia, stan na sobotę

I bukszpan z żurawką ostatecznie wylądowała w starych donicach:

Są dwie takie identycznei obsadzone ale ponieważ druga donica mam mały defekt to nie ujęłam jej na foto.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 12:40, 24 mar 2014

Do góry
butterfly napisał(a)
I jeszcze do postu powyższego dodam:

zupełnie nie wiem w jakim kierunku mam iść jesli chodzi o powojniki

Czy rośliny, które maja im zasłonic "nogi" to mają byc jakieś zimozielone, czy mogą to być byliny lub trawy, które dopierowiosną się budza...

czytałam jeszcze, ze niektórzy przykrywają glebę kamykami, żwirkiem... mam troche kamieni, takich mniejszych i większych... żwirek w sumie tez musze zamówić na inne miejsce...

nie muszą być zimozielone zasłony na powojnik.

Trawy byłyby fajne, ale nie za wielkie, bo chyba zbyt masywnie by było.

mogłyby być kosówki tam, ale nie jestem pewna tego rządka. Wolałabym rozrzucone. Albo nawet lepiej wg mnie- kilka kulek na pniu i pod spodem kulki- tylko wtedy nie kosówki, bo kulki na pniu by zasłaniały dostęp światła miejscami kosówkom.
Np marikeny na pniu, a w nogi tujki Danica,cyprysiki Filifera Nana czy bukszpany.
Wokół nich coś wymyslimy- bodziszki, czy trawy- może bronze form z szałwią czy maleńkim powojnikiem Little Artist i może kilkoma berberysami admiration- to w ten drugi krąg na rabacie.
Co myślisz o takim kierunku?

Pszczelarnia 11:54, 24 mar 2014

Do góry
alinak napisał(a)

ewa mam uwagi :

--trzmielina oskrzydlona docelowo ma ok 1,5 m więc powinna znaleźć się w wyższym piętrze a nie z przodu , tak samo tawuła wczesna to olbrzym krzew ok. 1, 70 m.i ok. 2 m szerokości .zasłoni całkowicie miscanta morning light. rośnie szybko i zajmuje dużą powierzchnię .z niej w tej rabacie w ogóle bym zrezygnowała -pięknie wygląda jako soliter .

---hosta patriot docelowo też jest ok. 70 cm szeroka a z kolei berberys admiration po 7 latach ma zaledwie ok 40 cm szerokości i tyleż samo wysokości ....ładnie wyglądałby w kupkach po 3 jak rytmicznie powtarzający się akpocent ale koniecznie z przodu w towarzystwie np, morning light a nie host , bo go zakryją po prostu

----dobry duet hakone i turzyca bronze ale ta wzniesiona ..nie ta fontannowa niska . bo ta powinna być o 1 piętro wyższa

--tawulec zasłoni rozchodniki i wejdzie na trzmielinę to okrywowa roślina .....ale wcale nie niższa od rozchodników .

generalnie przeanalizuj jeszcze raz dobrze docelowe wysokości roślin , bo turzyca też będzie zasłonięta przez rozchodnik a rozchodnik zasłoni trzmielina oskrzydlona ...czyli wszystko jest na odwrót ..

Ewka sory , że się wtrącam...ale za kilka lat musowa przebudowa tej rabaty . a chyba tego nie chcesz ...
dobra ...zmykam do dostane po głowie i mnie pogonisz anie ma gdzie uciekać

zdecydowanie racja z tawulcem- nie zauważyłam go jakoś.
Z trzmieliną też- w tył ją.
carex bronze Ewa chyba ma ten wyższy
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:49, 24 mar 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)

o
Te podręczne drobiazgi to pewnie sałata i rzodkiewki? Bardzo dobra rzecz, jak przykryjesz to będzie inspekt. Albo rozsadnik. Chodzi za mną takie coś wąskiego i niedużego za szklarenką pomidorową, ale nie ma mi kto zrobić.

skrzynia super, wymaga tylko 2 małych frajerów co się podłożą za nagrodę, albo w ramach konsekwencji ( nie kary, broń Boże). 1 frajer poszlifuje, drugi frajer pomaluje na jakiś przyjemniejszy kolor. Chyba że nie frajerzy ,a bohaterzy- dla Mamy wszystko.

Ale u Ciebie wiosna szaleje. U mnie sasanki mają tycie czubeczki.

Małymi kroczkami do celu... 10:43, 24 mar 2014

Do góry
i moja największa duma - magnolia nareszcie się doczekałam !!

Ogródek Anity 07:07, 24 mar 2014

Do góry
Moniika napisał(a)
Piekne zakupy super Magnolia ! Będę obserwować jak sie rozwija u Cibie pozdrawiam serdecznie M

Hej Monia!
No myślałam o magnolii jakiś czas już, a że pojechałyśmy z Małgosią do szkółki akurat w okresie sprzedaży magnolii- to kupiłam. Zobaczymy jak jej będzie u mnie....co prawda najbardziej lubię róże i ...powojniki...ale jedna magnolia nie zaszkodzi
Ogródek Anity 07:05, 24 mar 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Anitko miło spędziłaś dzień z Małgosią. Magnolia cie zachwyci, tylko w tym roku nie widzę u niej pąków kwiatowych?

Hej Marzenko!
Wydaje mi się że takie małe są...ale nie wiem, nie znam się, w,szkółce wybierała ją pracownica, i mówiła ,że są . Zobaczymy. Pozdrawiam Cię
Ogródek Anity 21:47, 23 mar 2014

Do góry
Piekne zakupy super Magnolia ! Będę obserwować jak sie rozwija u Cibie pozdrawiam serdecznie M
Ogródek Anity 21:44, 23 mar 2014

Do góry
Anitko miło spędziłaś dzień z Małgosią. Magnolia cie zachwyci, tylko w tym roku nie widzę u niej pąków kwiatowych?
Ogródek Agam 21:04, 23 mar 2014

Do góry
Artur321 forsycje chyba wszędzie już kwitną. Moja magnolia przesadzana na jesieni też zaczyna kwitnąć.

Mathildis na miejscu właściciela to pogoniłabym taką babeczkę raz dwa . Z powolaniem to chyba sie minęła... Zdjęcia z nasadzień wgram jutro, rabatka nie skończona.... i niewiele widać.

Wczoraj urobiłam się za wszystkie czasy. Od 9 do 17.30 w ogrodzie. Zbierałam igły spod sosen, ciełam rośliny przy oczku, pociachałam carexy stare jeszcze sprzed ogrodowiska, kule tujkowe przy świerku. Nie wyglądają ładnie, wyszly suche gałęzie i sama nie wiem co z nimi robić. Skosiłam trawę, zwertykulowałam połowę i zgrabiłam. Mimo jesiennej wertykulacji siana było sporo. Podlałam azofoską cebulowe i dolistnie świerki i choiny kanadyjskie bo coś żółte po zimie.
Dzisiaj miałam leżeć plackiem, ale rano stwierdziliśmy z rodzinką że jedziemy do Krakowa teraz to padam na pysk, tak brzydko powiem... ale fajnie było .
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:00, 23 mar 2014

Do góry
rozplenice little boy - idę czytać.... moja magnolia w trawniku rośnie.. żyje... i u nas w ogrodzie prawie każdym jest jakieś wielkie wypasione drzewo
W ogródku Ani 20:15, 23 mar 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Aniu, to miło że pomimo tylu przeciwności odezwałaś się jednak. Pięknie wiosennie u Ciebie. Moja magnolia też jeszcze w pąkach. Zdjęcia są z poprzedniego roku. Pozdrawiam i życzę zdrowia.

Iwonko, odezwałm się, zawsze z przyjacółmi wszystkie niepowodzenia lepiej się znosi, mam nadzieję że te niedobre chwile kiedyś przeminą.

Ogródek Anity 20:04, 23 mar 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Fajny dzień miałayście i zakupy fajne szczególnie magnolia. Pozdrówka.

No wyobraź sobie, że jeszcze nie miałam magnolii....! A mój mąż tak je lubi....więc w końcu jest!
A spotkanie było bardzo miłe!
Ogródek Anity 20:01, 23 mar 2014

Do góry
Nikita napisał(a)
Anitko, śliczna ta twoja nowa magnolia...ta nowość o ciemnych kwiatach też urocza, ale cena jakaś kosmiczna....
Pozdrawiam słonecznie, bo u nas dziś leje

Moja magnolia malutka, a te z kosmiczną ceną, to już drzewisk były, więc cena chyba adekwatna, tyle że dla klientów Z grubszym portfelem . Ja też kiedyś kupiłam iglaków za ponad 300zl, a nie był duży, tyle, że niepospolity.....
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:23, 23 mar 2014

Do góry
Magnolia, rabatki, tulipki botaniczne, żonkile i ciasteczkowy muminek - wszystko poczytałam i wszystko piękne i urocze
Ogródek Anity 19:02, 23 mar 2014

Do góry
Fajny dzień miałayście i zakupy fajne szczególnie magnolia. Pozdrówka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies