Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Bajkowy ogród Weroniki 21:36, 22 mar 2014

Do góry
Bogdziu, co tam żółta piwonia. Jak nie zakwitnie to już się pocieszyłam i kupiłam coś zamiast, magnolię Aleksandrinę, bo chyba tę piękność widziałam u Ciebie. A najbardziej ucieszyła mnie wiadomość, że nareszcie 20 kwietnia zasiądę przed telewizorem z całym Ogrodowiskiem, i nie tylko, by delektować się
Twoim Rododendronowym. Zaznaczam w kalendarzu i w telefonie. Pozdrawiamy.

Biedroneczko, gdzie Twój ogród? A o kobietach z różnych części świata mogłybyśmy długo...
Zaznacz tymczasem w kalendarzu 20.04.2014 i patrz co Maja W Ogrodzie nam pokaże. Pozdrawiam.

moja nowa magnolia Aleksandrina

i moja stara Amabilis (5 lat w ub.r.)

Rododendronowy ogród II. 21:24, 22 mar 2014

Do góry
weronika77 napisał(a)
Bogdziu, miałam dzisiaj kilka przyjemności, oczywiście zakazane już (przez siebie) zakupy do ogrodu, wśród nich następna magnolia, chyba Aleksandrina (jak Twoja?). Poszukiwałam jej na Twoich stronach, a tu największa przyjemność, o którą niedawno pytałam. W końcu się doczekaliśmy, Twój Rododendronowy w Tv. Mam nadzieję, że Aleksandrinę też pokażą, i jaszczurkę zrzucającą skórę, i Twoje bajki....bardzo się cieszymy. Buziaki ślemy tymczasem.

Aleksandrina nie kwitła w czasie ich pobytu wiec nie bedzie., jaszczurek i bajek tez nie bedzie , prawde mówiąc sama nie wiem co będzie , krecili duzo i jeszcze dokrecą ale co puszcza kto to wie.
Rododendronowy ogród II. 21:18, 22 mar 2014

Do góry
Bogdziu, miałam dzisiaj kilka przyjemności, oczywiście zakazane już (przez siebie) zakupy do ogrodu, wśród nich następna magnolia, chyba Aleksandrina (jak Twoja?). Poszukiwałam jej na Twoich stronach, a tu największa przyjemność, o którą niedawno pytałam. W końcu się doczekaliśmy, Twój Rododendronowy w Tv. Mam nadzieję, że Aleksandrinę też pokażą, i jaszczurkę zrzucającą skórę, i Twoje bajki....bardzo się cieszymy. Buziaki ślemy tymczasem.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:14, 22 mar 2014

Do góry
Zakwitła magnolia gwiaździsta

Susan też zaczyna pękać. W tej fazie jest cudowna, ze swoimi purpurowymi pakami

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:40, 22 mar 2014

Do góry
abrakadabraa napisał(a)
Przybiegłam się przywitać i lecę nadrabiać zaległości
Strasznie dużo się tu dzieje. Zdjęcia cudne!

P.S.
Przeglądając wątek natknęłam się na zdjęcia Twego warzywnika. Masz rozmach, widzę
Jak Ty to wszystko ogarniasz, kobieto?

Witaj, Magda (chyba dobrze pamiętam). Dzięki.
U nas wszystko z rozmachem, ale niedopieszczonym. Nie ogarniam przecież. To chyba widać, ale chyba nie całkiem mi to przeszkadza. Trochę.

Pszczelarnia napisał(a)
Dałam malunki. Magnolia pomaga. Jak ona to ogarnia - ten koncert życzeń. Zazdroszczę podmokłości i tego co wokół. Ja też w przerwie na razowca z masłem.

Byłam, wdziałam, ale nie umiem pomóc. Ja też nie mam pojęcia jak ona to wszystko widzi i czuje. Dobrze, że daje radę.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:15, 22 mar 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Melduję, że moja żółciutka magnolia jeszcze śpi, nic jej nie pęka.
Pozdrówka

Niedługo zacznie, moje już pękają, żólta jeszcze czeka
W ogródku Iwony 08:37, 22 mar 2014

Do góry
Aniu, mam nadzieję, że uda się ja zidentyfikować. Teraz kupując rośliny zwracam uwagę na nazwy, ale kiedyś magnolia to magnolia i koniec. W tamtym roku kupiłam Suzan, ma kilka pączków. Może zobaczę jakieś kwiaty.
Pszczelarnia 08:00, 22 mar 2014

Do góry
Magnolia i mnie ostatnio pomogła- dzięki niej będzie obwódka z szałwi deep blue niebiesko będzie! Dobrze, że ja mamy
Zaglądam Pszczółko i ślad zostawiam.
Mi też się marzą takie klimaty naturalne jak u Ciebie- i ten dom i ogród i kamienne stoły....myśle, ze byłabym szczęśliwa w takim raju...
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 07:23, 22 mar 2014

Do góry
Melduję, że moja żółciutka magnolia jeszcze śpi, nic jej nie pęka.
Pozdrówka
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:33, 21 mar 2014

Do góry
Na bieżąco jestem... Magnolia i ten wypielęgnowany trawniczek, i krokusy na obrzeżu - cudo
W ogródku Iwony 21:33, 21 mar 2014

Do góry
Piękna magnolia Oj cudo
W ogródku Iwony 21:27, 21 mar 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Dzięki Marta, bonsai jeszcze do poprawki. Płyty mają dwa lata i wymagały czyszczenia. Teraz przejaśniały i wyglądają jak nowe. Wreszcie wystawimy meble
W ogrodzie ostatnio nic się nie dzieje, czekam na poprawę pogody. A tymczasem byłam dzisiaj w Obi i kupiłam lawendę - dwa sześciopaki, korę, florovit do iglaków i trawę na dosiewki. Zdjęcia jutro. Pozdrawiam odwiedzających
Moja magnolka NN

Ja już zostanę u Ciebie na noc wpatrzona w te kwiaty, to napewno magnolia pośrednia m. soulangeana może być to Rustica Rubra, Lennei, Verbanica

Takie kwiaty najbardziej lubię jak............. duża jest twoja magnolka?

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 15:32, 21 mar 2014

Do góry
Magnolia Suzan ma juz nabrzmiałe pąki kwiatowe, jeszcze kilka dni takiej pogody i zakwitnie

A na wierzbie hakuro juz widac młode listki .....WIOSNA na całego
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 14:17, 21 mar 2014

Do góry
Magnolia i młode listki śliwy wisniowej Hessei - za chwilę zmieni listki na bordowe

Młode przyrosty na wawrzynku
Ogródkowe perypetie:) 12:05, 21 mar 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)
Rany... Aguś... wieki mnie nie było a u ciebie takie zmiany... Gratuluję
Ale od zdjęć ogrodowych i tak się nie wymigasz

wiem, obeicuję sobie co weekend wczoraj miałam wolne..wow i dziś rąk nie czuję... takie to małe - ogródek- a pracy strasznie dużo..
magnolia mi zakwitła
Ogródek Anity 09:56, 21 mar 2014

Do góry
Magnolia
No tak też liczyłam mniej więcej...
Ogródek Anity 09:02, 21 mar 2014

Do góry
Anitko, tę szałwię sadziłabym co ok 35 cm, bo ona jest nieduża.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:32, 21 mar 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)
ale piękna ta żółta magnolia
bardzo lubię "żółciasy"
macham z Wilczej

Wyczytałam rochę o niej m. Sunsation:

Debiutowała na pokazie zgromadzenia Magnolia Society w Rhode Island w 2011
cyt. Magnolia „Sunsation” wzbudziła nie lada zainteresowanie, kradnąc serca większości pań, które zakochały się w jej delikatnym pięknie od pierwszego wejrzenia!
Wyhodowana przez Augusta Kehra jako hybryda M. brooklynensis 'Woodsman' x M. 'Elizabeth' uważana jest przez niektórych jako „najlepsza magnolia o żółtych kwiatach”.
Swój egzotyczny charakter drzewko to zawdzięcza niebywale okazałym kwiatom łączącym w sobie barwę cytrynową z nutką malinowego różu. Okres kwitnienia w wypadku Magnolii Sunsation przypada stosunkowo późno, mniej więcej na maj, w czasie którego z zielono-żółtych pąków rozwijają się niebywałe, tulipanopodobne kielichy w których róż u nasady harmonijnie przenika się z żółtymi płatkami. Płatki korony mają kształt zaokrąglony.
Roślina ma pokrój zwięzły, tworzący piramidę ale wzniesioną ku górze. Cechuje ją szybki wzrost i obfite kwitnienie, przez co idealnie nadaje się do obsadzania ścieżek oraz do pojedynczych nasadzeń. Dorasta do 5-8 metrów wysokości. Od posadzenia w ogródku możemy się spodziewać kwitnienia już w drugim roku!

To, że podobno późno w chodzi w fazę kwitnienia i fakt, że żółte magnolie u nas ładnie rosną, zdecydowałam się na zakup

Ogrodnik Mimo Woli cd 23:00, 20 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Kondzio, boś ty rychlik.. a ja jak wiatr zawieje.

Pigwowce prawie kwitną... klon zakwitł, ale nie sfociłam..

Magnolia ....

Szachownica dla Anety..

Aniu u Ciebie wszystko szybciej u mnie dopiero magnolie pękaja a u Ciebie już widać kwiat pozdrówka, aha a co z tymi powojnikami?
Pszczelarnia 20:54, 20 mar 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Układ: podłużne, równoległe plamki - rozumiem, tak jak na pozostałych rabatach.
Pod drzewami hosty, duża odmiana - będę szukać (byle nie żółta) - JEDNA odmiana?
Plamy traw jednorodne i mieszane (czyli turzyca 'Bronze' i ta trawa od Tomka (jak ona się nazywa, Marto?) miejscami z rozchodnikiem i gdzieś obok podłużne wgryzające się plamy berberysa 'Admiration'- rozumiem.
Na brzegu zielona hakonechloa - rozumiem.

Oj, będzie ciężko. Niby takie proste.
Dziękuję.

Ooooo ... Jak Magnolia wkroczyła , to znaczy ,że będzie git

Pozdrwoionka Ewka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies