Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Słoneczny Ogród 12:58, 14 wrz 2017

Do góry
Daria bede wieczorem bo za duzo ogladania u ciebie.
Kiedyś będzie tu ogród 12:57, 14 wrz 2017

Do góry
aniula napisał(a)

Pakuję w wory i do MZO niestety. Czasem, jak uda mi się moje dziewczyny namówić, to poobrywają mi samych listków na kompost, ale to drobiazg.
Pielić czasem chodzę z dwoma wiadrami - jedno na kompost, drugie na wysypisko, ale najczęściej nie mam czasu się bawić w segregowanie, zwłaszcza jak już 90% się na kompost nie nadaje...
Aniu ja jak pielę 'nowe' rabaty to idzie na kompost. Tu pilnuję, żeby nic mi nie zawiązało nasion. Ale jak czyszczę kolejne kawałki terenu to niestety mam i z nasionami. Tą część eksmituję. Na szczęście mam gdzie.

TUTEK napisał(a)
... osty mowię ci całe w białej pierzastej otulinie po prostu czad...
Piękne. Kurczę pokazałabym ci jakie u mnie widoki, ale nie umiem fotek z telefonu wrzucać...
PS żeby nie było- nie ostu.. tego lokatora prawie skasowałam...

TUTEK napisał(a)
... przynajmniej tu u ani moge sie wygadać ZA CO DZIĘKUJĘ
Polecam się na przyszłość

ElzbietaFranka napisał(a)
... Mam tez problemy z kostka ...
Kostki na szczęście nie mam, ale z drogę żwirową mam problem- zarosła całkowicie. Ale tam pójdzie oprysk... niestety. Na wrzątek nie ma szans...

aniula napisał(a)
No u mnie też nigdy aż tak jak w tym roku nie rosło - chłodne i mokre lato temu szczawikowi widocznie pomogło. Karcherem szkoda by mi było, bo fugi zazieleniły się też soczyście pięknym mchem
Ten rok dobry dla niektórych roślin... do prac ogrodniczych trochę gorzej... przynajmniej u mnie.
Ptasi gaj 12:54, 14 wrz 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Bluszcz pasuje na takich murach, wygląda to fajnie.

No właśnie widzę , ze rozplenice mają takie ciemne kwiatostany u Ciebie,a to mówisz ,że z czasem ciemnieją.
Kwitną Ci obficie.

Daria nawet u czlowieka na starosc skora ciemnieje i wiotczeje.

Ale na powaznie. Ta rozplenica ma 4 lata. Jak wypuszcza swoje kotki to sa rozowe a potem ciemnieja.
Na starosc ciemnieja tez kicki wszystkim trawom.

Daria troche je podsypalam nawozem na wiosne nie potrzebnie rosna za bardzo kickow bardzo duzo.
Kiedyś będzie tu ogród 12:47, 14 wrz 2017

Do góry
Jak to dobrze, ze tutaj zawitalam. Mam tez problemy z kostka konktrtnie z fugami nigdy jak w tym roku nie roslo mi tyle ziela miedzy fugami co w tym roku.
W gorace lata kostka sie nagrzewa i chwasty nie maja szans wyrosnac za cieplo. W tym roku makabra.
Toszka mowisz, ze wrzatek dobrze robi musze wyprobowac. Em zrobil karherem ale znowu wyrosly.

No u mnie też nigdy aż tak jak w tym roku nie rosło - chłodne i mokre lato temu szczawikowi widocznie pomogło. Karcherem szkoda by mi było, bo fugi zazieleniły się też soczyście pięknym mchem
Kiedyś będzie tu ogród 12:41, 14 wrz 2017

Do góry
Jak to dobrze, ze tutaj zawitalam. Mam tez problemy z kostka konktrtnie z fugami nigdy jak w tym roku nie roslo mi tyle ziela miedzy fugami co w tym roku.
W gorace lata kostka sie nagrzewa i chwasty nie maja szans wyrosnac za cieplo. W tym roku makabra.
Toszka mowisz, ze wrzatek dobrze robi musze wyprobowac. Em zrobil karherem ale znowu wyrosly.

Moje rudbekie przekroczyly moje oczekiwania misz masz na calego wymieszaly sie ze wszystkimi roslinami wysokoscia doganiaja werbene. Juz ich nie chce przynajmniej miedzy roslinami. Musza miec osobna rabate.
Ptasi gaj 12:27, 14 wrz 2017

Do góry
Kasiu nie ma sprawy. Chodze codziennie na spacery wiec zerkam na roslinnosc ktora rosnie. Lubie radzic i dzielic sie wiadomosciami.

Na razie nie pada, ale chmurzyska plyna po niebie. Ochedorze chalupe troche i znowu wychodze taka codziennosc.
Ogród z łezką II 09:51, 14 wrz 2017

Do góry
Jaką ma linię piękną ten piesek. Tak paraduje elegancko jakis arystokrata.

Zobacz na mojej stronie te cisy.

U nas takie metrowe to po 50-80 zł i nic specjalnego.

Bo on z niemieckich grafów

Zaraz lecę do Ciebie
W zielonej aptece 23:49, 13 wrz 2017

Do góry
Jak pięknie wyglądaja byliny latem. Zacierają się granice między nimi taki misz masz. Chwastów nie widać nie trzeba pielić.

Filomeno pięknie. Często zaglądam.
Pozdrawiam
Kolorowy ogród na piasku 23:39, 13 wrz 2017

Do góry
Piękny ogród. Multum kwiatów oglądałam ostatnie foty pięknie.
Rutewka pięknie kwitnie, kiedy u mnie bedzie taka.

Pozdrawiam
W moim małym ogródeczku - Dorota 23:39, 13 wrz 2017

Do góry
Jeszcze chciałam zapytać rutewkę masz 3 lata czy dobrze u Ciebie kwitnie.

Ja mam 3 rutewki fioletowe kupione w tym roku małe wyrosły, ale już kwitły wiem, że lubią kwaśną ziemię i nie należy trzymać zawsze wilgotną ziemię.
Zastanawiam się, że nie wykopać ich na zime i nie trzymać w zimnym garażu.

Druga sprawa z czego zrobiłaś te moskitiery.
Ta różowa rutewka kwitnie słabo, o wilgotność dbam, może za mało dałam jej kwaśnego nawozu. Moje dobrze zimują w gruncie, nawet nie nakrywam ich na zimę.
Na moskitiery kupiłam czarną firankę z metra. Na jedną ściankę musiałam dać dwie długości tak mi pasowało z szerokości materiału.
W moim małym ogródeczku - Dorota 23:33, 13 wrz 2017

Do góry
Dorotka jeszcze raz przeglądam Twój wątek jeżeli masz takie trudności wodne to nalezą się wyrazy podziwu. Tak pięknie wszystko rośnie mam nadzieję, że już sporo deszczu spadło i podlało twoje roślinki.

Rury bombowe. Poddałaś mi pomysł z tą rurą mam dużo cegły ceramicznej obrzynków jak robiliśmy różne obróbki przy domu. Ciągle to trzymam w skrzyniach może w zimie coś zrobię. Czy te twoje rury są ciężkie?
Lepiłaś na ceresicie takim do układania kafli?
Rabaty podlewam cały sezon, tylko na trawnik brakuje mi wody. Obecnie niebo ładnie podlało ogródek.
Rury są dość ciężkie, doszedł przecież klej i płytki. Jutro spytam ema co to był za klej, bo mam odsypane w wiadereczko. Na pewno z tych resztek ceglanych można coś ciekawego zrobić, musisz tylko ciekawą inspracje znaleźć, lub wymyślić. Nie wiem jak duże masz te kawałki, ale myślę, że w Twoim przypadku lepiej by było np obmurować wiadro, lub jakiś pojemnik plastikowy.

Już wiem klej do płytek Ceresit
W moim małym ogródeczku - Dorota 23:25, 13 wrz 2017

Do góry
Jeszcze chciałam zapytać rutewkę masz 3 lata czy dobrze u Ciebie kwitnie.

Ja mam 3 rutewki fioletowe kupione w tym roku małe wyrosły, ale już kwitły wiem, że lubią kwaśną ziemię i nie należy trzymać zawsze wilgotną ziemię.
Zastanawiam się, że nie wykopać ich na zime i nie trzymać w zimnym garażu.

Druga sprawa z czego zrobiłaś te moskitiery.
W moim małym ogródeczku - Dorota 23:22, 13 wrz 2017

Do góry
Dorotka jeszcze raz przeglądam Twój wątek jeżeli masz takie trudności wodne to nalezą się wyrazy podziwu. Tak pięknie wszystko rośnie mam nadzieję, że już sporo deszczu spadło i podlało twoje roślinki.

Rury bombowe. Poddałaś mi pomysł z tą rurą mam dużo cegły ceramicznej obrzynków jak robiliśmy różne obróbki przy domu. Ciągle to trzymam w skrzyniach może w zimie coś zrobię. Czy te twoje rury są ciężkie?
Lepiłaś na ceresicie takim do układania kafli?
Ptasi gaj 23:01, 13 wrz 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Pomysł z przebudową stodoły bardzo ciekawy, u nas na wsi dużo jest nie wykorzystanych stodół, ale nikt na taki genialny pomysł nie wpadł.
Twoja rabata trawiasta baaardzo mi się podoba. Mam podobnego miskanta, ale mój ma beżowe pióropusze. Twój zdecydowanie ładniejszy.

Dorotka stodoła z dwoma wjazdami dwoma gumnami czyli 4-ma sąsiekami. Kiedyś gospodarstwo było duże jak mama z tatą gospodarzyli. Po śmierci nastąpił podział siostra która tam została wynajęła pole i stodoła została. Od 4 lat następuje przebudowa stodoły, bo szkoda rozwalić. Ściany dobre, dach też z tej strony są dwa duże pokoje i kuchnia, nie mówiąc o różnych spiżarniach.
Zresztą na zachodzie szczególnie w Anglii jest bum na przebudowę stodół jak oglądam "DoMo" to też bym chciała coś takiego mieć.

Bluszcz na ścianach uwielbiam, bardzo lubię ten trójklapowy ale u mnie marznie i znowu odbija więc nie ma mowy o sadzeniu.

Trawa czym starsza ma ciemniejsze pióropusze tak mi się wydaje. W tym roku wyjatkowo fioletowa wydaje mi się, że dużo deszczu robi swoje.
Ptasi gaj 21:43, 13 wrz 2017

Do góry

Przy oczku

Pomysł z przebudową stodoły bardzo ciekawy, u nas na wsi dużo jest nie wykorzystanych stodół, ale nikt na taki genialny pomysł nie wpadł.
Twoja rabata trawiasta baaardzo mi się podoba. Mam podobnego miskanta, ale mój ma beżowe pióropusze. Twój zdecydowanie ładniejszy.
Ogród z uśmiechem 21:08, 13 wrz 2017

Do góry
Jola robota nie ucieknie. Nie przemęczaj się, do wyrka wskakuj.
Zrób sobie herbaty z goździkiem. Na 1 szklankę 3 goździki i 3 razy dziennie przejdzie na drugi dzień będziesz zdrowa. Wiem co piszę.

Wszędzie lało, bardzo mokro wszędzie.

A wiesz jak ja nie znosze leżenia w wyrku Wszystko mnie wtedy boli, a najwięcej ....hmmm...dolna część ciała
Taką herbate bardzo lubię, jeszcze dodaję świeży imbir, kardamon, plaster pomarańczy Pycha.
Ogród Cioci cz. 3 20:20, 13 wrz 2017

Do góry
Małgosiu masz ładne niskie "bonici" jak długo u ciebie są. U mnie też kwitną, ale wypuszczają pędy po 1,5 metra i to mnie denerwuje, chyba będę je ucinać, albo zostawię niech rosną jako pnące.

Ogród jesienny? Toż u ciebie na fotach pełnia lata.
Liliowo i kolorowo:) 19:58, 13 wrz 2017

Do góry
Rozmawiacie o roślinach o ich doborze na stare lata. Ja już od dłuższego czasu zastanawiam się co to będzie jak sił nie będzie a umysł sprawny.

Trzeba zbierać forsę na ogrodników aby obrobili bo jakie jest wyjście. Oczy nie wytrzymają zaniedbania wszędobylskich chwastów.

U nas też nieźle wieje. Chmury czarne po niebie płyną.
Ogród z łezką II 19:50, 13 wrz 2017

Do góry
Jaką ma linię piękną ten piesek. Tak paraduje elegancko jakis arystokrata.

Zobacz na mojej stronie te cisy.

U nas takie metrowe to po 50-80 zł i nic specjalnego.
LeŚnicZaNka 19:45, 13 wrz 2017

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Jeszcze kwitna ale juz niedlugo

Jakie zdrowe nie widać, żeby się miały na jesień szykowac.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies