Elu rabata z trawami zachwyca Derenie jakie ogromne i pięknie się przebarwiają Moje kupione w tym roku jeszcze malusie no i grzyb je zaatakował.... w przyszłym roku będę musiała prysnąć na nie czymś
Ja tez mam na innych grzyba plamistosc na lisciach opryskuje je i troche pomaga. Taka pogoda w tym roku ze grzyby sie panosza.
Te derenie to juz maja ok 7 lat co roku je odmladzam. Wycinam stare pedy w polowie a w nastepnym roku znowu z drugiej polowy rok przerwy i znowu wycinam.
Te grzybowe podleje jeszcze previcurem moze cos pomoze. Przed tem jeszcze zajrzę w necie czym je popryskac.
To choroba pewnie od korzenia.
O tutaj widac na focie z trzmielina z lewej strony jakie deren ma plamy. Stara fota, zribie dzisiaj nowa to pokaze. Na jednej dzialce 40 m roznicy jedne z plsmami a drugie bez plam.
Zakładanie rabaty trawiastej obejrzałam, nie sądziłam że one tak rzadko są posadzone. Na wiosnę jak będę obsadzać swoją to muszę koniecznie pamiętać o odległościach.
Też kupiłam ostatnio takie proso jak jest u Ciebie, zaraz sprawdzę czy ma czerwone końcówki liści. Rabata trawiasta na wszystkich robi ogromne wrażenie, to moja ulubiona, ale jeszcze kilka dni i rabata pod tujami będzie grała pierwsze skrzypce.
Elu piszesz o tych rozchodnikach i roplenicach, że daje mi to do myślenia Napisz proszę w jakiej odległości powinnam posadzić jedne od drugich? Mam roplenicę Halmen.
Tak dorota jesienia "pod tujami" jest bardzo piekna kolorystycznie. W tym roku troche za posno podcielam tawuly i nie zdszyly wyrosnac jeszcze raz mlode liscie ktore jesienia przebarwiaja sie na pomarańczowo i czerwono. Dotego te berberysy i zielen szmaragdow i kulki trzmielin na patyku ladnie wyglada.