Aguś, dużo jeszcze pracy przed Tobą i wiele przemyśleń. Nie chcę Cię tak na początku od razu zniechęcać, ale jeśli chodzi o roślinki, to zrobisz sobie mały/duży misz-masz. Wierzba mandżurska nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem na rabatę przed domem. Przed tuje wsadź hortensję bukietową (jest wiele pięknych odmian), lawenda przy tujach nie da rady, ona woli zasadowe gleby i slońce. Biały drobny kamyk jest "passe", podobnie skalniak nie związany ze spadkiem terenu (jeśli podobają ci się skalniaki, to powinny być one raczej powiazane z uksztaltowaniem terenu (ja tak np. mam, zobacz w mojej wizytówce). Jeśli teren jest prosty - zrezygnuj ze skalniaka. Lepiej zrobić jakąś ciekawą rabatę lub postawić gabiony (zobacz np. u Syli), wybudować murki. Rośliny cebulowe kwitną wczesną wiosną, co tam będzie, jak zaczną przekwitać - suche badyle? Muszą być uzupełnione innymi roślinami (np zobacz w wizytówce Any Art). Trawa pampasowa u nas raczej wymarza, lepiej zainteresować się jakimiś miskantami, rozplenicami - będą mniej problemowe.
Dlaczego sosna wejmutka? To wielkie drzewo (są wprawdzie miniaturowe odmiany, ale jeśli w pobliżu rosną porzeczki - zapomnij o pieknej wejmutce, porzeczki przenoszą tzw. rdzę wejmutkowo-porzeczkową, ktora niszczy sosny wejmutki w ciagu dwóch-trzech lat). Dlaczego złotokap? To bardzo trujące drzewko, po kwitnieniu to taki zwykły krzaczor. Jest wiele piękniejszych drzew, np. buk "Purple fontain:, miłorząb, ambrowiec itp. Kanny, róże, magnolia, rododendrony, łubin i mieczyki - ta rabata jest do ponownego przemyślenia. Paciorecznik to bardzo duża roślina i specyficzna, musi być z rozwagą posadzona, by nie zdominowała swym wyglądem innych (ja jej osobiście nie trawię). Róże i rododendrony to dwa różne światy, nie mogą być blisko siebie, trzeba je czymś oddzielić. Róże na pniu są kłopotliwe w uprawie (ale możliwe, najwyżej przemarzną

), lepiej kupić piękne inne róże. Nie zrażaj się tymi uwagami, jesteś na początku drogi, więc masz sporo czasu, aby do ogrodu dobrze się "przygotować" i nie popełniać błędów, które my popełnialiśmy, bo nie było tego typu Forum. Skoro tu trafiłaś, jest dobrze. Na początek poczytaj artykuły Danusi - szefowej o zakładaniu ogrodu, potem inne artykuły, potem pooglądaj inspiracje, a dopiero potem zastanów się, jak ma wyglądać Twój ogród. Nie spiesz się, najpierw lektura. Powodzenia