Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Tarnowie

Ogród w Tarnowie

Richie 15:09, 19 mar 2014

Dzięki Mira za fotkę a jak gdzieś zdiagnozuję Twoje potrzeby to wstrzynam alarm Pozdrawiam
Richie 15:41, 19 mar 2014

Zostawiłem cyprysika groszkowego Filifera Aurea Nana ale czy będzie pasował? był taki...

...i tochę go przystrzygłem...

z tej strony np 2 rzędy traw na całej długości murku a z drugiej wrzosowisko
Borbetka 16:42, 19 mar 2014

Cyprysik wygląda super, bo zostały żółtości. Ja niestety musiałam z dwóch sztuk wykombinować jeden stożek i pociachałam do zielonego ... i wręcz suchego brązowego w środku. Teraz tylko czekać na żółte przyrosty. Trawki pasować będą na pewno.
Richie 22:43, 21 mar 2014

Dzisiaj u mnie ponad 20 stopni i duży ruch na rabatach, clematisy mocno ruszyły...

a na magnoli pierwsze kwiaty...

Richie 21:13, 22 mar 2014

Coraz więcej kwiatów na magnolii

korona cesarska

wrzośce w pełni...

tawułka pomału stroi się w piórka

kasiek 19:43, 24 mar 2014

Richie napisał(a)
Zostało miejsce, które trzeba czymś ładnie zagospodarować... i podsadzić tuje bo odkryły się zacienione nieładne fragmenty.

Ale widok na druga część się zrobił -powiem Ci że ja bym nie sadziła nic wielkiego by było widać taką perspektywę pokoju za pokojem.
Iglaki kuliste mi pasują przy tujach i tym podciętym cyprysiku, może jakas mini kolekcja cyprysików albo karłowatych świerków?
Piekny soliter (ale liściasty) to dereń pagodowy Variegata, jest ażurowy wiec nie zasłoniłby całego widoku Albo może małe szczepione na pniu pierzaste drzewko jak np wierzba płożąca srebrzysta, karagana Walker.

Trudno jest w istniejącym i doskonale przemyślanym ogrodzie wymyślać coś nowego by nie zaburzyć harmonii, ale wiem że dasz radę

Magnolie masz cudne - podasz mi nazwy?
justi 19:48, 24 mar 2014

Richie, fajnie wygląda ten cyprysik jak dwie parasolki

Richie 21:04, 24 mar 2014

kasiek napisał(a)

Ale widok na druga część się zrobił -powiem Ci że ja bym nie sadziła nic wielkiego by było widać taką perspektywę pokoju za pokojem.
Iglaki kuliste mi pasują przy tujach i tym podciętym cyprysiku, może jakas mini kolekcja cyprysików albo karłowatych świerków?
Piekny soliter (ale liściasty) to dereń pagodowy Variegata, jest ażurowy wiec nie zasłoniłby całego widoku Albo może małe szczepione na pniu pierzaste drzewko jak np wierzba płożąca srebrzysta, karagana Walker.

Trudno jest w istniejącym i doskonale przemyślanym ogrodzie wymyślać coś nowego by nie zaburzyć harmonii, ale wiem że dasz radę

Magnolie masz cudne - podasz mi nazwy?

Dzięki Kasiu za Twoje propozycje, sam jeszcze nie wiem co tam będzie. Na pewno przy kulach po obu stronach schodów chcę wysokie bonzai a dołem od frontu trawy np: carex Evergold i konwalik w dwóch rzędach a z tyłu wrzosowisko. Po prawej stronie schodów przed bonzajem też trawy np: carex Comans Frosted Curis i Testacea Prairie Fire.
Derenie o których piszesz mam dwa a jeden rośnie obok, stopień niżej po lewej stronie.
Magnolia to gwiazdzista Stellata.
KasiaWB 22:14, 24 mar 2014

Witaj Rysiu wiosennie
ależ wszystko ruszyło u Ciebie coś niesamowitego fajnie wyszedł cyprysik zgrabnie
też bym zostawiła otwarty widok na górną część chyba, że ma być osłonięta
Pozdrawiam
kasiek 23:08, 24 mar 2014

A widzisz - miałam nosa do derenia choć wybacz że go wcześniej nie zauważyłam
Trawy- jak najbardziej bo mnie tu lekka kompozycja pasuje, a bonsai to pewnie z iglaka - sosna?Cyprys?
W sumie nawet jak nie ma nic to widok masz piękny