Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Mala_Mi 19:23, 24 mar 2014

Ja mam jedną odmianę, która na 100% nie ma krewetek.. ale po zimie wygląda brzydko.. i muszę ja ciąć ze starych liści.. jak sie zastarzała (a niedzielona, nie nawożona.. sobie rośnie ma już 5 lat.. czyli 5 zim przeżyła) to tam gdzie ma bardziej mokro i bardziej wygwizdowo.. to sterczą same kikuty.... ale już sie zbiera do życia... ten typ tak zawsze ma.. Wiem, że nie ma krewetek, bo te najbrzydsze postanowiłam wykopać i zamienić na rozsadki zeszłoroczne, a te wykopane podzielić. Rozebrałam na części pierwsze

Za to krewetki znalazłam na ... liriope.. a raczej pod liriope.. chciałam przesadzić, bo zaatakowały jak perz azalie..

Deszcz pada od południa.. nie zdążyliśmy wysiać nawozu.. szkoda.. zapowadaja śnieg i -3.. oby nie , szkoda magnolii..
Madzenka 20:23, 24 mar 2014

atena35 napisał(a)
Śnieg macie??? Oj oj oj, ojojoj

Ostatecznie co by nie mówić, w ubiegłym roku 1 kwietnia (Wielkanoc) lepiliśmy bałwany al'a zające

Romawiałam z mamą wczoraj wieczorem i dzisiaj spadł śnieg w Jeleniej Gorze, ojoj jak ja tego górskiego klimatu nie lubię. Lubię śnieg ale w Alpach a nie rodzinnych stronach ...
Madzenka 20:24, 24 mar 2014

agniecha973 napisał(a)
Ja mam do Świeradowa 31 km i u mnie ani płatka śniegu.

Dzisiaj mama twierdzi, że na trawnik narty a na chodniki łódka... Dualizm mamy
Madzenka 20:26, 24 mar 2014

Kindzia napisał(a)
Rośnie w kwaśnym, jak trzeba Już se zamówiłam, papu już podobno spakowane, może nawet już jedzie. Na sobotę dokarmianie mam w planie

Mam New Dawn młodziutkie, od zeszłego roku, polecane przez naszą Anię różaną. Dwie poważne powodzie przeżyły, nóżki im długo w wodzie stały, wygwizdów mają na stałe...i nic im nie straszne!!! Na trudne warunki róża nieoceniona. Kwitły do zimy. Obok floksy zdechły w te powodzie, róże jak gdyby nigdy nic...
Róże śmiecą w większości, ja zawsze z godzinę same płatki sprzątam i wycinam przekwitnięte, jak po 5 dniach przyjeżdżamy Nie tylko New Dawn śmiecą...
To tak na ich obronę

Czyli dysk twardy znaczy mózg zapisuje, jesli chcę pnącą róźę na moje warunki idealna new dawn!! Dzieki Kasiu i mam nadzieję, że magnolia dzieki nawozowi za rok Ci się odwdzieczy cudownym kwitnieniem. Teraz nawóz, potem w maju i na koniec w lipcu. Za rok wystarczy dwa razy, wczesnie w marcu i po kwitnięciu lub w lipcu.
Madzenka 20:28, 24 mar 2014

irena_milek napisał(a)
Wiem, że styrani na maksa, ale szczęśliwi, wszystko prawie zrobione, ale czegoś zabrakło
Marzenko, ambrowców nie widziałam, były foty, raczej nie mogłam przeoczyć

Irenko foty ambrowców bezlistnych na tle brązowych grabow niewidoczne. Widać tylko na tarasie. Ale gdy wypyszczą liscie to damy czadu. Niech tylko przestanie lać bo się utopią.....
Madzenka 20:28, 24 mar 2014

makkasia napisał(a)
Madżenko zachwyciłam się stokrotkami z szafirkami w donicach. Trio czochy, stipy, bukski to będzie to
O Ambrowcach nie wspomnę macham ...u nas trzeci dzień okropiczna pogoda nie ma jak fot zrobić

Kasia na pocieszenie dodam, że w weekend powrót lata!!M!
Madzenka 20:30, 24 mar 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Potrzebowałam takiej porcji energetycznych zdjęć.
Ambrowce już są. Trawnik dopieszczony. Bratki i stokrotki (Madżenno masz donice i okrągłe, i kwadratowe, i niskie, i wysokie, i białe, i szare??? ). Słońce przy pracy i deszcz po pracy. Czegóż chcieć więcej dla swojego ogrodu?

Pszczółko już zaczęłam donice do pracy wynosić..... Bo mam każde.... A dzisiaj na kiermaszu widziałam kolorowe platikowe.. Jak żyć? Gdzie miłosierdzie? Ale fundusze na buki zbieram bo cholery drogie a małe.... Prawie bym na donice marcantonio uzbierała .... Takie cudne jak u Domi

Za rok robimy wyprzedaż donic u mnie
Madzenka 20:32, 24 mar 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Marzenko tak wybieram się w twoje strony z powodu Nikity która mi takiej ochoty narobiła że już bym jechała Mam zamiar jechać wcześnie rano bo to prawie 300 km. No i wymyśliłam że zostaniemy na noc bo nim się spakujemy z majdanem to może być popołudnie a ja jeszcze chcę dworze nowy zobaczyć no i rynek wieczorem Rano zjemy śniadanko i powoli ruszymy do domciu Chętnie bym się spotkała z tobą w realu Już mam zaproszenie od Irenki więc z chęcią zobaczę jej Miłkowo a potem ruszę w miasto Może wieczorem gdzieś się spotkamy??

Daj tylko znać z wyprzedzeniem juz pisałam na prive

U Kapiasów w jeden dzień byłam , wiec w tę i z powrotem dacie rade. Do Zakopanego w 3:45 ode mnie się jedzie.
Madzenka 20:33, 24 mar 2014

wiunia napisał(a)
Marzenko ślicznie i pracowicie jak zwykle u Ciebie nic dodać nic ująć

Dzieki Wiunia, dawno Cię nie było?
Madzenka 20:36, 24 mar 2014

Wieloszka napisał(a)

Marzenko, Dursbanem przy temp. powyżej 18st. Poniżej np. Karate.
Latem przegoniłam nim opuchlaki, zanim zeżarły rh.
Wywaliłam u siebie wszystkie żurawki z krewetkami. Na innej rabacie wyglądają tak jak Twoje - wszystkie liście brązowe i leżące, ale siedzą mocno w ziemi. To co to może znaczyć? Dać im szansę?

Dać im szansę..... U nas bylo mało sniegu a paliło słońce. Na ostatniej rabacie, na ktorej mam żurawki też tak wyglądają. Ale już puszczają młode listki. Nową porcję żurawek zamówiłam u Finki ja bez tego bordowego koloru żurawek życ nie mogę

Ipo pisał, że +15 dla gleby do lania Dursbanem, więc powietrza może +18. Apacza sobie dzisiaj zamowiłam i kohinor do lancy ... O 1/2 tańszy niż confidor.... Nie wpominam o cenach w ZC...