Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ukojenie 10:43, 04 wrz 2017

Do góry
Witam Zośka
Ja kupuje wszystkie czasopisma co wymieniłas. Wszedzie to samo, roznica tylko w obrazkach. Mam chorobę przewracania stron i podziwiania kwiatów. Oglądam w necie.
Stopka redakcyjna wszędzie ta sama prawie jeden wydawca.
Ptasi gaj 10:13, 04 wrz 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Elu dziękuję za przegląd traw. Widzę że muszę je rzadko posadzić żeby się dobrze eksponowały.

Trawy sadzilam w dosyc szerokich odstepach poltora metra dwa po 4 latach tak sie rozrosly. Na wiosne trzeba je ograniczyc rozsadzajac.

Miskanty 2m jak maja dobry grunt to szybko sie rozrastaja.
Kiedyś będzie tu ogród 07:15, 04 wrz 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Myślę, że nicienie są najskuteczniejsze, ale cały problem polega na tym, że ich aplikowanie do gleby nie jest takie proste, bo to żywe stworzenia i choćby zbyt duże ciśnienie z lancy może stanowić dla nich zagrożenie.
Druga sprawa, to to, że trzeba je aplikować dwa razy do roku - w kwietniu/maju i w sierpniu/wrześniu.
Iwonka nie ukrywam, że nicienie nawet nie rozważam. Ze względu na koszty są poza moim zasięgiem.

Gosiek33 napisał(a)
Sadziec koniecznie powinien zawitać w Twoim ogrodzie w jakimś wilgotnym i słonecznym miejscu... a nawet kilka roślin

Chyba i ja niektóre roślinki wykopię i przejrzę im korzenie. Gapa ze mnie grykę miałam w nasionach łubinu na poplon, pora trochę jej wysiać na rabacie

Wczoraj w poszukiwaniu opuchlaków po ciemku sprawdzałam niektóre rośliny i znalazłam niezłe stado malutkich ślimaczków. Poczytałam, że ślimaki nie lubią floksów? Kiedy właśnie na floksach było ich najwięcej
Gosiu co do sadźca- to staram się iść możliwie najwięcej w krzewy. Mam bardzo mało czasu na ogród, a bylinowy wymaga czasu... dużo czasu...
Z tymi wszelkiej maści 'robalami' w tym roku to jakaś masakra. Ja miałam wykopać te łubiny ale już któryś dzień z rzędu pada i nawet nie ma jak wyjść.... Zaległości sie robią a i tak nie wyrabiałam się z niczym...

ElzbietaFranka napisał(a)
Anka witam od czasu do czasu zagladam na watek. Bardzo fajnie, ze przygarniesz rybki przypomnij mi sie w kwietniu maju bo zapomne. Niech jeszcze przezimuja w oczku.

50 arow tez piekny areal. Pozagladam wieczorem u ciebie to jeszcze napisze.
Elu piekny areał, ale nie wyrabiam. A pogoda jeszcze utrudnia sprawę...

Ogród z łezką II 01:29, 04 wrz 2017

Do góry
Sunny Skay - piękna też ją mam kwitnie na okrągło do mrozów ma ładny delikatny zapach.
Kronenburg - ma dwie od wiosny już kwitną - piękne, zdrowe róże. Kiedyś miałam na osiedlu musiał ją pies obsikać bo zmarniała.

A co się stało z różą "barkarola", to ma grzyby? Pryskaj ją na okrągło co 2 tygodnie i podlewaj od grzybów - Topsin jest dobry. Miedzianem pierwszy oprysk wiosną.
Ja też tak cierpiałam z jedna różą ciągle chorowała, w zeszłym roku zaczęłam pryskać co 2 tygodnie na zmianę od wiosny i w tym roku mimo, że rok jest mokry to róże u mnie trzymają się dobrze. Jedynie deszcz im nie służy bo pąki nasiąknięte i zaczynają gnić.
U nas często pada nie ma suszy.
Ogród z łezką II 01:15, 04 wrz 2017

Do góry
Kasia - millenium minęło.
Foty piękne, takie miłosne.
Miłkowo - sezon 2016-2022 01:09, 04 wrz 2017

Do góry
Miluś gdzie ty jesteś. Zobacz co się tutaj dzieje. Na wstawiasz fot i wszyscy podziwiają a gospodyni milczy.
Ptasi gaj 01:05, 04 wrz 2017

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Piękne wrzosowisko moje w tym roku trochę słabiej kwitną, może się wyrodziły ile grzybków uzbierałaś super, będzie do grzybowej, albo do sosiku Trawy niesamowite - wystawowe po prostu

Trawy są piękne, ale nie chcę zanudzać nimi, więc co jakiś czas będę pokazywać. Rozrosły się bardzo i wiosna muszę im ograniczyć samowolę.

Jeszcze jedna z nich nie wypuściła kwiatów ta najwyższa, ale ona jest późniejsza. Na razie wypuściły wszystkie kłosy, ale jak zaczną kwitnąć to dopiero będzie pięknie wtedy wyglądają w słońcu.

Grzybków znowu dzisiaj nazbierałam oprawiłam i suszę w piekarniku żeby nie spleśniały bo wilgotno i zimno.
Ptasi gaj 01:00, 04 wrz 2017

Do góry
Muszelka napisał(a)
Super grzybki!
Elu, one same wyrosły, czy zaszczepiłaś mikroryzę?

Same wyrosły pod sosnami i modrzewiami pod brzozami też wyrastają.
W zeszłym roku mikoryzą szczepiłam ale za wcześnie aby oczekiwać już grzybów pod dębem i świerkami.
Ogród Muszelki 00:57, 04 wrz 2017

Do góry
Grzybki u mnie same rosną pod sosnami, modrzewiami i brzozami.
Dzisiaj znowu nazbierałam duzo maślaków bardzo je lubię na talerzu.
Mikoryzą szczepiłam w zeszłym roku, ale jeszcze za wcześnie aby wyrastały i szczepiłam w zupełnie innym miejscu pod dębem i świerkami.

Kozaki owszem wysypały się ale co z tego jak ledwo z ziemi wychodzi i juz robaczywy, wieć zbieram ale od razu wyrzucam.

Widoczki które pokazujesz przepiękne. Masz duszę artystyczną widać też po ogrodzie jaki wychuchany i pięknie kwitnące z namysłem posadzone kwiaty.
Mirkowy ogród (początki) 00:27, 04 wrz 2017

Do góry
Mirka jestem na str 512 te czerwone kwiaty to Rudbekia czy jeżówka - jaka ładna. To twoje śiane czy kupowałaś. Jak ty siałaś to kiedy i za ile kwitnie.

Mirka już wiem, doczytałam się u ciebie, że to Rudbekia i siana.
A gdzie te nasiona zdobyłaś. Muszę sprawdzić jaka to jest.
Czy w tym roku siałaś i w tym samym kwitnie.
Ptasi gaj 00:23, 04 wrz 2017

Do góry
Wczoraj znowu nazbierałam dużo maślaczków, dużo takich pipków zostawiłam bo szkoda ich zrywać, we wtorek bedą akurat do zebrania.

Rośnie w kompoście. Wczoraj przerzucałam kompost więc zrobiłam foty.

Dereń siberica przebarwia się też ładnie fota zrobiona późno i niewyraźna

Ptasi gaj 00:18, 04 wrz 2017

Do góry
Jeszcze piekna róża

powojnik który ma drugie kwitnienie ale już mniej kwiatów. Obok wrzosy w zbliżeniu

pięciornik udało mi się wreszcie cyknąć piękny różowy kolor

Jeszcze trzmielina we wczorajszym ponurym dniu

Ptasi gaj 00:10, 04 wrz 2017

Do góry
Nie wyrabiam się!!!!
Chciałabym wszystkim odpisać ale się nie wyrabiam. Jutro już dzisiaj nadrobię wszystko.

Dzisiaj nie było najgorzej więc trochę podpicowałam ogród usunęłam macierzanki przekwitłe 2 taczki i smagliczkę nadmorską miała pędy po pół metra już przekwitłe samosiejki więc rosły wcześniej niż te wysiane. Wysiane jeszcze ładnie kwitną. Lawenda też jeszcze u mnie kwitnie. Róże w pierwszym kwitnieniu nie miały tyle kwiatów co teraz tylko znowu deszcz je niszczy.

Ogród z uśmiechem 19:13, 03 wrz 2017

Do góry
Jolu ja na takie warsztaty zapisuje sie od kilku lat i zawsze cos mi wypada, ale w tym roku juz powiedzialam koniec bede chodzila moze tez cos stworze na papierze.
Mam kolezanka malarke, kiedys z nia siedzialam w ciszy a ona malowala. To jest cos pieknego widziec cos wiecej niz inni i przelac to na papier czy na plotno. Lub miec nie przecietny sluch i grac na instrumencie..

Elu, dopóki będzie "coś" wypadać, nigdy nie zdecydujesz się na realizacje swoich marzeń. Życie mamy tylko jedno a czas tak szybko ucieka, że szkoda go na marzenia. Trzeba je realizować Wszyscy u mnie wiedzą, że wtorek po poludniu to czas dla mnie, choćby się waliło i paliło
Ptasi gaj 16:16, 03 wrz 2017

Do góry
Jestem i kosze bo nie pada jeżeli nie dzisiaj to znowu przerośnie zacznie gnic od spodu bardzo gęsta. Kosi eM traktorkiem kosiarka nie da rady.
Ja odbieram trawę w kompostowniku
Z ogródka na wsi 13:38, 03 wrz 2017

Do góry
Radziu odpiszę później

Ptasi gaj 09:52, 03 wrz 2017

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Cynie uwielbiam ale niemam gdzie ich sadzic a szkoda a ta roza rozowa to co to za odmiana

Kasiu mam nazwy wszystkie przy krzadach powiazane wiec odczytam i napisze. Wszystkich nazw nie pamietam. A nawet jak wiem jakie mam nazwy roz to nigdy nie wiem ktora jest ktora.
Ta pierwsza roza zostala zakupiona wjesienia zeszlego roku wiec to mlodka pewnie w przyszlym roku bedzie juz ladnym krzakiem

Zrobilam blad z cyniami bo wysialam miedzy roze dopiero co posadzone wiosna. Cynie wyrosly, ze maja po 1,5 metra kwitna bardzo ladnie ziemia kompostowa wiec zaszalaly.
W zeszlym roku mialam inne chryzantemowe czerwone jeszcze ladniejsze.
Myslalam ze wysialam nasiona, a jednak nie.
Wiosna tego roku z powodu podtopien byl duzy zamet i duzo nasion nie wysialam na szczescie samosiejki nie zawiodly.

Kasiu masz ladne donice przed domem moze tam miedzy kwiaty zrob doswiadczenie.
Z ogródka na wsi 01:55, 03 wrz 2017

Do góry
Radziu odpiszę później
Ptasi gaj 01:29, 03 wrz 2017

Do góry
sierpień 2016

październik 2016

Ptasi gaj 01:11, 03 wrz 2017

Do góry
Wrzesień 2015 r.

20 września 2015 r.

październik 2015 r.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies