Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 00:10, 04 wrz 2017

Nie wyrabiam się!!!!
Chciałabym wszystkim odpisać ale się nie wyrabiam. Jutro już dzisiaj nadrobię wszystko.

Dzisiaj nie było najgorzej więc trochę podpicowałam ogród usunęłam macierzanki przekwitłe 2 taczki i smagliczkę nadmorską miała pędy po pół metra już przekwitłe samosiejki więc rosły wcześniej niż te wysiane. Wysiane jeszcze ładnie kwitną. Lawenda też jeszcze u mnie kwitnie. Róże w pierwszym kwitnieniu nie miały tyle kwiatów co teraz tylko znowu deszcz je niszczy.

ElzbietaFranka 00:18, 04 wrz 2017

Jeszcze piekna róża

powojnik który ma drugie kwitnienie ale już mniej kwiatów. Obok wrzosy w zbliżeniu

pięciornik udało mi się wreszcie cyknąć piękny różowy kolor

Jeszcze trzmielina we wczorajszym ponurym dniu

ElzbietaFranka 00:23, 04 wrz 2017

Wczoraj znowu nazbierałam dużo maślaczków, dużo takich pipków zostawiłam bo szkoda ich zrywać, we wtorek bedą akurat do zebrania.

Rośnie w kompoście. Wczoraj przerzucałam kompost więc zrobiłam foty.

Dereń siberica przebarwia się też ładnie fota zrobiona późno i niewyraźna

ElzbietaFranka 01:00, 04 wrz 2017

Muszelka napisał(a)
Super grzybki!
Elu, one same wyrosły, czy zaszczepiłaś mikroryzę?

Same wyrosły pod sosnami i modrzewiami pod brzozami też wyrastają.
W zeszłym roku mikoryzą szczepiłam ale za wcześnie aby oczekiwać już grzybów pod dębem i świerkami.
ElzbietaFranka 01:05, 04 wrz 2017

Aurelllia napisał(a)
Piękne wrzosowisko moje w tym roku trochę słabiej kwitną, może się wyrodziły ile grzybków uzbierałaś super, będzie do grzybowej, albo do sosiku Trawy niesamowite - wystawowe po prostu

Trawy są piękne, ale nie chcę zanudzać nimi, więc co jakiś czas będę pokazywać. Rozrosły się bardzo i wiosna muszę im ograniczyć samowolę.

Jeszcze jedna z nich nie wypuściła kwiatów ta najwyższa, ale ona jest późniejsza. Na razie wypuściły wszystkie kłosy, ale jak zaczną kwitnąć to dopiero będzie pięknie wtedy wyglądają w słońcu.

Grzybków znowu dzisiaj nazbierałam oprawiłam i suszę w piekarniku żeby nie spleśniały bo wilgotno i zimno.
bacowa 06:35, 04 wrz 2017

Elu dziękuję za przegląd traw. Widzę że muszę je rzadko posadzić żeby się dobrze eksponowały.
Dorota123 09:54, 04 wrz 2017

Świetny przegląd rabaty trawiastej na przestrzeni kilku lat.
ElzbietaFranka 10:13, 04 wrz 2017

bacowa napisał(a)
Elu dziękuję za przegląd traw. Widzę że muszę je rzadko posadzić żeby się dobrze eksponowały.

Trawy sadzilam w dosyc szerokich odstepach poltora metra dwa po 4 latach tak sie rozrosly. Na wiosne trzeba je ograniczyc rozsadzajac.

Miskanty 2m jak maja dobry grunt to szybko sie rozrastaja.
anek 13:55, 04 wrz 2017

Elu jakie ty masz zdrowe te swoje różyczki. Czym je psikasz i czy często.Dzisiaj właśnie w pracy poznałam babciny sposób na róże i od razu pobiegłam oglądać do sąsiadki. Soczysta zieleń liści, takie zdrowe jak Twoje.
Wyobraź sobie, ze ona nie psika żadną chemią, tylko parzy w trzech kubeczkach majeranek, tymianek, i zieloną herbatę, ewentualnie zwykłą i kiedy sobie przypomni to stosuje.Kobieta jest grubo po osiemdziesiątce i mówi że tak się u nich zawsze robiło. Stwierdziłam, ze od wiosny spróbuję. Teraz już za późno, moje róże już bez chemii nie dadzą rady. Mam jedną jedyną całkiem zdrową, ale rośnie w glinie.
ElzbietaFranka 14:01, 04 wrz 2017

anek napisał(a)
Elu jakie ty masz zdrowe te swoje różyczki. Czym je psikasz i czy często.Dzisiaj właśnie w pracy poznałam babciny sposób na róże i od razu pobiegłam oglądać do sąsiadki. Soczysta zieleń liści, takie zdrowe jak Twoje.
Wyobraź sobie, ze ona nie psika żadną chemią, tylko parzy w trzech kubeczkach majeranek, tymianek, i zieloną herbatę, ewentualnie zwykłą i kiedy sobie przypomni to stosuje.Kobieta jest grubo po osiemdziesiątce i mówi że tak się u nich zawsze robiło. Stwierdziłam, ze od wiosny spróbuję. Teraz już za późno, moje róże już bez chemii nie dadzą rady. Mam jedną jedyną całkiem zdrową, ale rośnie w glinie.

Kazdy sposob jest dobry ktory prowadzi do celu. Odpisze wieczorem.