Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Pszczelarnia 21:29, 19 lut 2014

Do góry
dla mnie jeśli trawy na łąkę to molinie i briza.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:25, 19 lut 2014

Do góry
jak tam w szpitalnej kolejce? Już odfajkowane do następnego złamania, czy jeszcze kilka kolejek Was czeka?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:24, 19 lut 2014

Do góry
a pod tym poliwęglanem nie jest gorąco? Nie znam się, tylko pytam. Może spytaj Any.

Jak taras będzie krótszy o 1/3 do tej bryły na zdjęciu, to będzie ładnie, dobrze w proporcjach.
I niezadaszony kawałek będzie miał zgrabny kształt takie kwadracik.

Może zamiast łat można dać takie pręty stalowe?
Bo bez łat z odtstępem co metr to się nie da chyba rzeczywiście.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:01, 19 lut 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
Anitko, trzcinniki już teraz trzeba ciąć- ruszyły na całego

A ja chciałam je jeszcze zostawić na pokaz.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:19, 19 lut 2014

Do góry
Współczuję- aż ciarki przechodza na myśl o szpitalnych poczekalniach.
a my do sportowego i na Hobbita- obiecane od grudnia
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:17, 19 lut 2014

Do góry
mnie się wydaje że to jest dobry kształt i ładnie wymyślone. 'Wpisuje' się tam. Nic się chyba lepszego nie wymyśli z kształtem.
Pytanie tylko o wielkość, czy te 5 x5 jednak nie będzie za wielkie. np ten taras prowizoryczny był zbyt duży , choć też bardzo zabudowany, co powodowało że znacznie bardziej przytłaczał.
3 x5 - sama nie wiem, może wystarczy.
Trudno ocenić.

Co do grubości słupów- 12x12 też już będą dosyć masywne.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:44, 19 lut 2014

Do góry
Anitko, trzcinniki już teraz tzreba ciąć- ruszyły na całego
W Gąszczu u Tess 10:38, 19 lut 2014

Do góry
ślicznie....
ja jeszcze czekam z cięciem traw- od weekendu maja być zimne noce, nawet -8. Poczekam jeszcze tydzień. Ale i ścięte też dadzą sobie rade z takim zimnem.
Ciełam już te wcześnie ruszające- seslerie, trzcinniki, turzyce górską i przy okazji miłkę bo mnie wkurzała taka połamana.
Pszczelarnia 10:33, 19 lut 2014

Do góry
i ślazownik malwowy, może krwawniki
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:24, 19 lut 2014

Do góry
a możesz pokazać zdjęcie gdzie widać ten taras?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:23, 19 lut 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Wstawiam ogólny zarys tarasu. Taras ma być zadaszony częściowo w tej szerszej części. Dach musi być przepuszczający światło. Od spodu zamontujemy na lato żagle (mam już 3 kupione) lub jakiś inny materiał zacieniający. Na zimę chcę mieć jak najlepszy dostęp światła, więc nie będzie tarasu krytego drewnem czy dachówką.

A tu rozrysowany rzut od góry jak wstępnie zaplanowaliśmy rozmieszczenie słupów i krokwi

Jak dla mnie największy problem to nachylenie tego dachu. Musi być i tyle, ale mi się podobają dużo bardziej kąty proste. Na takiej długości krokwi wg mnie będzie widać to nachylenie, a wg mojego M zgubi się. Najpraktyczniej byłoby zadaszyć większą część, tzn. razem z tym, co narysowałam na zielono. Wtedy wychodząc na taras od razu byłabym pod dachem. Jednak zrobi się z tego wówczas ogromna budowla.

Zaraz wstawię jakieś zdjęcia podkradzione z Madżenkowego pinteresta, żeby pokazać co mi się podoba.

No i masz babo placek- jak nie dasz zielonych krokwi to masz szerokość 3 m- nie za wąsko ?
A te 5 m to rzeczywiście wyjdzie budowla 25 m2. Co prawda Wasz dom jest duży, więc przy dużej bryle może to nie będzie raziło.
Najlepiej by było postawić kilka dzieci ze słupkami w ręku i sprawdzić naocznie.
Spadkiem myśle że się nie przejmuj- w inspiracjach ta pegola ze spadkiem tez jest super.
Tylko pilnuj M, żeby ten spadek mały zrobił . Przy długości 5 m da się 'zgubić; spadek jak niewielki będzie.
Musi byc ta belka na słupach na całej szerokośći tarasu? Nie może sie skończyć równo z pergolą?- tak masz na rysunku, na brzegu tarasu belka na słupach.

Niestety zazdroszczę mocno że już doszliście z robotą do tarasu. Brzydkie uczucie, ale jest
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:45, 18 lut 2014

Do góry
Witam,

chciałabym prosić o radę, jak ożywić rabatę ze zdjęcia poniżej. Ogród został zaprojektowany przez architekta i wykonany zgodnie z tym projektem w 2013 roku. Jestem początkującym ogrodnikiem, projekt przyjęłam bez zastrzeżeń, bo było na nim tyle barwnych plam w moich ulubionych kolorach. Niestety teraz widzę, że mimo wszystko te rabaty są jakieś "smutne" i bez wyrazu. Kolory, których chciałabym się konsekwentnie trzymać to biały, róż i fiolet no i oczywiście zieleń. W tych kolorach są utrzymane pozostałe rabaty, obsadzone różanecznikami, laurowiśniami czy niewielkim żywopłotem z pięciornika Abbotswood.

Na rabacie ze zdjęcia rosną:

- rozchodniki okazałe z przodu, pomiędzy nimi kępa bodziszków, potem kępa astrów i kępa ciemierników.
- w tle magnolia Nigra, żywotnik Smaragd, sosna czarna Pyramidalis, budleja Ile de France
- po środku przed sosną czarną sosna górska
z jednej strony tej rabaty jest wspomniany żywopłot z pięciornika Abbotswood ( 5 sztuk), z drugiej strony mały żywopłot z żywotnika Smaragd (3 sztuki)

Czy dla urozmaicenia i rozjaśnienia tej rabaty można posadzić 2 hortensje Silver Dollar, a przed nimi jakieś średniej wielkości różameczniki też w kolorze białym?

PS. Ta brzydka mata z bambusu tylko czasowo
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:47, 18 lut 2014

Do góry
Aniu ty też jedną ogrodowiskową rabatę robisz??? Ja plan już mam gotowy. Magnolia przesadzona, będzie ogrodowiskowa rabata
Nieuporządkowana działeczka. 18:08, 18 lut 2014

Do góry
Na wstępie chciałabym podziękować Bogusławie Madejskiej za odpowiedź na temat kompostownika i podpowiedź abym otworzyła własny wątek.
Takimi synonimami mogłabym określić moja nieuporządkowaną działeczkę - bezplanowy, bezładny, chaotyczny, nieprzemyślany, nieskoordynowany, niezorganizowany, w stanie chaosu, bez ładu i składu.

Zaczęło się 3 lata temu od pozbijania kompostownika, (ponieważ posiadam ziemie gliniasta takie przekompostowane resztki są wskazane). Następnie były nasadzenia na ogrodzenie tui Szmaragd (2 letnich). ponieważ działeczka ma ok 50/50 m trochę ich nasadziłam od wejścia jedynie są większe. Po tujach przyszła kolej na drzewka owocowe z jednej strony działki a po drugiej stronie przy wejściu drzewka ozdobne posadzone są co prawda w pewnych odległościach ale dla mnie nie ma ładu ani składu są bo są tylko żeby były nie przemyślanie. Później postanowiłam zrobić jakieś oczko ze skalniaczkiem niestety niezbyt to wyszło. Obecnie na działeczce posiadam od wejścia drzewka ozdobne dalej ogrodzone miejsce na ogródek warzywny przy szopce na narzędzia a po drugiej stronie szopki podporę na winorośl, dalej w kąciku kompostownik a wyżej drzewa owocowe, oczko, huśtawkę i jagodnik, no i kominek który stoi niedokończony już 3 rok no i mój ukochany domek niestety tylko wytyczony;/ no i znowu jesteśmy przy wejściu gdzie rośnie sobie magnolia róża i wierzba IWA, a w tym roku chciałabym zrobić wszystko od nowa. Chodzi mi bardziej o oczko i rośliny znajdujące się przy nim, drzew nie chciała bym przesadzać bałabym się że się nie przyjmą choć pewnie jak zaistnieje taka potrzeba to to zrobię na razie chciałabym się skupić na tym jednym miejscu na mojej działeczce.
Mój plan:
1. wykopać wszystko co w tym miejscu rośnie,
2. odchwaścić,
3. wyrównać teren pod oczko (moja działka znajduje się na pochyłym terenie) i zrobić takie uskoki, "schodki" wyrównane w górę, zabezpieczyć by ziemia się nie obsypywała,
4. wykopać dół na oczko, wyłożyć piaskiem, agrowłukniną, i geomembraną EPDM,
5. nawieź ziemie pod rośliny kompostem i uniwersalnym nawozem,
6. obsadzić od nowa roślinami (w ciągu tej "długiej" zimy zdążyłam zrobić plan nasadzeń) mam nadzieje że nie wyjdzie pstrokato (może ktoś pomoże w tej sprawie? ),
Mam jeszcze jeden mały problem chodzi o kompostownik założyłam go na samym początku i dawałam mu do jedzonka wszystko co można, niestety nie działa jakiś popsuty czy coś. Nic się nie przerobiło po tych trzech latach. Sprawdzałam parę dni temu cały przekopałam do spodu i nie natknęłam się na ani jedna maleńką dżdżownice. Może ktoś mi podpowie co jest z nim nie tak? Sypałam do niego takie rzeczy jak słomę, trawę, obcięte części roślin, wyrwana trawa z ziemią i wszystko co rosło niepotrzebne, oprócz liści z drzew dość, że było ich nie wiele na moich owocowych to jeszcze rozwiały się gdzieś.
Na razie to będzie na tyle jak będę na działeczce porobię zdjęcia żebyście mieli mała wizualizacje mojego bałaganu i myślę że pomożecie .

Dodaje zdjęcie mojej ołówkowej wizualizacji od razu przepraszam to tylko tak mniej więcej gdzie co jest orzech jest troszkę dalej od winogron kompostownik mniejszy i maliny tylko w lini rosną takie przerysowane i duże mi to wyszło jedynie dom i studia są poprawnie bo kształt działki i te obiekty z mapki przerysowałam
Mój skrawek zieleni 11:02, 18 lut 2014

Do góry
Witaj Tarnina mój Pierwszy Gościu!
Masz rację co do zdjęć i spisu roślin.
Spis przygotowałam wczoraj ale zapomniałam wkleić z podekscytowania chyba (że w końcu odważyłam się podzielić moimi wypocinami). Zdjęcia pomalutku wklejam.

To teraz spis roślin
1. Ophiopogon planiscapus „Nigressens” lub „Black Beard”
2. Żurawka “Elektra Lime” lub „Lime Marmalade”
3. Bukszpan kula
4. Bukszpan stożek
5. Miskant chiński „Zebrinus”
6. Żurawka „Lime Rickey” lub Lawenda „Hidcole Blue”
7. Wiąz Camperdowni szczepiony 2-3m
8. Świerk serbski Picea Omorika “Nana”
9. Rododendron kremowy Flora
10. Rododendron biały Cunningham`s White
11. Thuja accidentalis Smaragd
12. Hortensja drzewiasta Annabelle
13. Hortensja niebieska „????”
14. Magnolia gwieździsta
15. Świerk serbski
16. Cis pospolity Fastigiata
17. Róża okrywowa „Swany”
18. Bukszpan obwódka
19. Hortensja bukietowa Limelihgt
20. Perukowiec podolski
21. Żurawka „Cytronella” lub Runianka japońska
22. Klon palmowy – zielony
23. Klon palmowy czerwony „Garnet”
24. Hortensja bukietowa biała
25. Wiśnia Prunus cera sus Umbraculifera
26. Buk ‘Rohan Obelisk”
27. Dereń biały Ivory Halo
28. Cis stożek
29. Cyprysik
30. Kostrzewa miotlasta Teddybar
31. Rododendron „ Fantastica”
32. Miłorząb „Mariken” na pniu 1,2 m
33. Lawenda „Hidcole Blue”
34. Cis na pniu
35. Żurawka Black Beauty lub Obsidian
36. Trawa Holcus mollis “Jackdaws Cream”
37. Wrzosiec – żółtawy
38. Bukszpan kula na pniu
39. Żurawka Caramel
40. Brzoza pożyteczna Doorenbos
41. Ambrowiec amerykański “ Gumball”
42. Klon pospolity Royal Red
43. Ambrowiec amerykański Liquidambar
44. Rododendron Nova Zembla
45. Hosty biało-zielone takie małe
46. Grab pospolity- żywopłot strzyżony
47. Thuja orientalia Franky Boy szczepiona na pniu 0,8 m
48. Thuja orientalia Aurea Nana

A. Barwinek
B. Goździk pierzasty
C. Macierzanka piaskowa
D. Irga dammera Major
E. Azalia Geisza Orangr
F. Azalia Melina
G. Wrzosy
H. Runianka japońska
I. Karmnik ościsty
J. Hosty różne
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 19:53, 17 lut 2014

Do góry
jeszcze raz dziekuję Danusiu za fantasytczną podpowiedz, chwilę mnie nie było bo zmarł teść i wcześniej nie odpisałam. A z miłorzębów zdjęte brudne kaptury i ogladam codziennie czy już jakies pączki wychodzą - na razie ładnie zaczęła magnolia i kalina, aż sie boję zeby nie przymroziło jeszcze w tej lutowej wiośnie...
Ogród cioci 18:33, 17 lut 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Magnolia nie zdradza oznak obrazy Rubrum jest cudna ale chyba trzeba ją chować na zimę

Trzeba, ale jest tego warta
Ogród cioci 18:26, 17 lut 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)
Gosiu, posadź sobie przy niej rozplenicę " Rubrum"

Magnolia nie zdradza oznak obrazy Rubrum jest cudna ale chyba trzeba ją chować na zimę
Ogród cioci 18:22, 17 lut 2014

Do góry
Gosiu, jak magnolia ? U nas w ogrodniczym już dzrewka owocowe sprzedają
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:15, 17 lut 2014

Do góry

Ferie minęły błyskawicznie. W Walentyki było bardzo miło

Przerwę miałam bo znów zawalona pracą byłam a poza tym się kurowałam bo zapalenie korzonków mnie dopadło i siedzieć było ciężko

Pogoda cudowna. Słonecznie i cały czas na +

U mnie kwitną przebiśniegi, z ziemi wychodzą tulipany, magnolia ma już bardzo nabrzmiałe pąki. Wierzba ma już kociaki a wiciokrzewom listka wychodzą

Zdjęcia nie porobione bo nie wychodziłam do ogrodu ale nadrobię.

Zawitko mam nadzieję, że deprecha już se poszła i tylko myślisz o ogrodzie

Dajanko dzięki czytałam. Ale mam tyle zaległości

Jagódko bardzo słoneczne

Alisonku dokładnie

Iwonko mam nadzieję, że iryski sobie kupisz bo naprawdę są przepiękne i jest tyle kolorów.
Ps. Bo ja bardzo lubię do Ciebie zaglądać

Tess no latem jak jest zielono to jeszcze jakoś wygląda ale połowa działki, która jeszcze nie zagospodarowana to niestety straszy. Może w tym roku będzie lepiej. Bardzo się cieszę, że wpadłaś do mnie

Basiu też mam nadzieję, że zimy już nie będzie. A jest już tak cudnie: słonecznie i ten śpiew ptaków. Taki wiosenny, energetyczny, pobudzający i wywołujący uśmiech

Irenko cieszy mnie to, że zawsze masz czas do mnie wpaść. Dziękuję

Kasiu, Iwonko dziękuję. Było miło a u Was?

Kasiu tak byle do wiosny

Elu jestem, przepraszam ale już jestem. Padłam jak kawka i tyle spraw... Cieszę się, że tęsknisz Wybacz, że bez pozwolenia ale nie wiedziałam, że mam prosić Następnym razem się poprawię

Idę do WAS

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies