Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 10:40, 19 lut 2014

hej!
ja tak robię. Suche obcinam, resztę wyczesuję z jakichś resztek. I tyle, czekamy na wiosnę
pozdrawiam!
magnolia 10:44, 19 lut 2014

Anitko, trzcinniki już teraz tzreba ciąć- ruszyły na całego
Anita1978 10:44, 19 lut 2014

O kurczę to jutro ciacham!
mleczajka 10:58, 19 lut 2014

Róża pomarszczona - Rugosa w żywopłocie - niezniszczalna, zero zabiegów

Cześć, bardzo podoba mi się ta róża pomarszczona. Możesz zdradzić jak ją sadziłaś? Czy w dwóch rzędach i w jakich odległościach? Ile lat ma ten żywopłot na zdjęciu?

popcorn 12:50, 19 lut 2014

Magnolio, dzięki za info! Mam kilka trzcinników, muszę zajrzeć co z nimi
Sylwio, witaj! Żywopłot ma 3 lata, sadziłam co pół metra, w 1 rzędzie. W chwili obecnej krzaczki są dość gęste i niedługo wypadałoby je przyciąć (co roku tnę, na przedwiośniu, do ok 40-50 cm nad ziemią).
Oczywiście teraz posadziłabym sobie jakąś wypasioną odmianę róży pomarszczonej, wtedy kupiłam zwykłą, na allegro chyba po 1 zł/sadzonkę. Tam weszło ze 30 chyba?

pozdrawiam!!
Pszczelarnia 13:01, 19 lut 2014

magnolia napisał(a)
Anitko, trzcinniki już teraz trzeba ciąć- ruszyły na całego

A ja chciałam je jeszcze zostawić na pokaz.
popcorn 13:04, 19 lut 2014

Ewo, ja się trochę boję, a jak wróci zima???

mleczajka 14:27, 19 lut 2014

Dzięki za ekspresową odpowiedź. A która pomarszczona jest bardziej wypasiona?
popcorn 14:31, 19 lut 2014

hej!
jest sporo odmian, niskie, o pełnych kwiatach, o ładniejszych kolorach.. tylko trudniej je kupić. Ale jest z czego wybierać, a wszystkie prawie tak samo niezniszczalne jak ta moja najzwyklejsza.

Tu trochę info:

http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5%BCa_pomarszczona

Róże o kwiatach białych:

'Alba' – kwiaty białe, kwitnie przez całe lato.
'Alboplena' – kwiaty białe, pełne, nie zawiązuje owoców.
'Blanc de Coubert' – wys. 1,2–1,5 m, kwiaty białe, kwitnie w czerwcu, kwiaty półpełne i pachnące.
'Blanc Double de Coubert' – kwiaty białe, kwiaty półpełne i pełne, pachnące, powtarza kwitnienie.
'Mme. George Bruant' – wys. 1,2–1,5 m, kwiaty białe, kwitnie przez całe lato, kwiaty półpełne i pachnące.
'Nova Zembia' – wys. 1,2–1,5 m, kwiaty białe, kwitnie w czerwcu, kwiaty półpełne i pachnące.
'Schneekoppe' i 'Snow Pavement' – wys. do 1 m, kwiaty białe, półpełne.
'Schneewitchen' lub 'Schweidnitzia' – krzewy dość niskie, kwitnie przez całe lato, kwiaty białe, półpełne.
'Schneezwerg' (R. rugosa × R. multiflora) – wys. do 1 m, kwiaty białe, półpełne, kwitnie przez całe lato.
'Sir Thomas Lipton' – (R. rugosa × R. multiflora 'Clotilde Soupert') – kwiaty duże, pachnące, białe, pełne, kwitnie długo.

Róże o kwiatach żółtych:

'Agnes' (R. rugosa × R. foetida 'Persian Yellow') – kwiaty o delikatnym zapachu, półpełne, żółte.
'Dr Eckkener' – kwitnie intensywnie w czerwcu i lipcu, kwiaty żółto-pomarańczowe, duże.
'Gelbe Dagmar Hastrup' – wys. do 0,8 m, kwiaty żółte, półpełne, lekko pachnące.
'Topaz Jewel' – wys. do 1,5 m, kwiaty żółte, pełne, kwitnie całe lato, słabo owocuje.

Róże o kwiatach różowych i czerwonych:

'Anthony Waterer' – wys. 1,2–1,5 m, kwiaty purpurowe, kwitnie w czerwcu, kwiaty półpełne i pachnące.
'Belle Poitevine' – kwiaty karminowe, pełne.
'Conrad Ferdinand Meyer' – wys. 1,2–1,5 m, kwiaty białoróżowe, kwiaty pełne i pachnące.
'Delicata' – kwiaty jasnoróżowe, półpełne.
'Dornröschen' – kwitnie przez całe lato, kwiaty łososioworóżowe.
'F.J. Grootendorst' (R. rugosa × R. multiflora 'Mme. Norbert Levavasseur') – wys. do 1,5 m, kwiaty wiśniowe, kwitnie od czerwca do września.
'Fimbriata' – kwiaty małe, półpełne, białe do białoróżowych, z płatkami na brzegu postrzępionymi.
'Foxi' i 'Foxi Pavement' – wys. do 0,6 m, kwiaty różowofioletowe, półpełne, silnie pachnące, kwitnie przez całe lato.
'Frau Dagmar Hastrup' – wys. do 0,8 m, kwiaty bladoróżowe, pojedyncze, duże, kwitnie od czerwca do sierpnia.
'Hansa' – wys. 1,2–1,5 m, kwiaty pełne, czerwono-purpurowe, silnie pachnące.
'Jens Munk' – wys. do 1,2 m, kwiaty półpełne, różowe z żółtym środkiem, słabo pachnące, słabo owocuje.
'Lady Duncan' (R. rugosa × R. wirchuraiana) – kwiaty bardzo okazałe, pachnące, różowe, pojedyncze.
'Max Graf' (R. rugosa × R. wirchuraiana) – jak 'Lady Duncan', ale liście i pąki ciemnozielone.
'Linda Campbell' – wysoki krzew o pędach przewisających i wspinających się, kwiaty czerwone.
'New Century' (R. rugosa × R. multiflora 'Clotilde Soupert') – kwiaty duże, pachnące, różowe, pełne.
'Pierette' – wys. do 0,6 m, kwiaty ciemnoróżowe, pełne, kwitnie od czerwca do sierpnia.
'Pink Grootendorst' – krzewy dość niskie, kwitnie w czerwcu, kwiaty liczne, pełne, drobne i jasnoróżowe, płatki na brzegu postrzępione.
'Polareis' – wys. do 0,8 m, kwiaty białoróżowe, pełne, delikatnie pachnące, kwitnie od czerwca do sierpnia.
'Rosarie de L'Hay' – wys. 1,2–1,5 m, kwiaty czerwone, kwitnie w czerwcu, kwiaty duże, pełne i pachnące.
'Rotes Meer' lub 'Purple Pavement' – wys. do 0,8 m, kwiaty czerwonokarminowe, pełne, silnie pachnące.
'Sarah van Fleet' – kwiaty różowe, pełne, kwitnie przez całe lato.
'Therese Bugnet' – wys. do 1,8 m, kwiaty różowe, łodygi zimą przebarwiają się na intensywnie czerwony kolor.
Margarete 16:27, 19 lut 2014

Zaglądam .