Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Kwiatek 20:08, 18 lut 2014

Pani Danusiu,
do zdjęć zamieszczonych wcześniej przygotowałam rzut podwórka z góry z obecnymi nasadzeniami. Czy mogę liczyć na pomoc i doradzenie w zaprojektowaniu ogrodu. Sama widzę, że najpierw muszę chyba uporządkować rabaty, które już zrobiłam bez planu niestety  tyle gatunków i kolorów mi się tu wkradło, niezły bałagan. Przed samym domem widzi mi się Pani aranżacja z kuli na pniu, dwóch kul różnej wielkości, ostrokrzewu i traw. Nie wiem czy wypełnić całe rabaty roślinami okrywowymi czy przy brzegach założyć ładny trawnik. W tym wąskim pasku z boku domu może pasowałyby tez kule Thuja Danica, do tego trawa Miskant morning light i hortensje. Wytrzymają ? Latem do popołudnia nie ma na tej ścianie domu cienia? Tą dłuższą rabatę chciałabym uporządkować, może wyciąć octowca posadzić choinę kanadyjską z boku rabaty i wrzosowiska do tego – bardzo mi się podobają. Ten element tzn. wrzośce mogłyby się powtórzyć na końcu przy kosodrzewinie i np. przy tarasie. Sosny, wrzosowiska i trawy występują w naturalnym krajobrazie w moich okolicach. Co Pani o tym sądzi? Od czego tu zacząć?

akanta 20:18, 18 lut 2014

ana_art napisał(a)
przekopiuje od siebie zwątku tutaj, każda propozycja mile widziana

moje plany, chciałam zagospodarować wąski pasek przy ogrodzeniu. Do bramy jest ok 20 metrów długości, szerokość ok 70cm Myślałam o wiśniach umbrach, ale musiałabym się ostro nakombinować. Płot tak jak działka ma spadek i wiśnie z takim spadkiem raczej nie wylądały by ciekawie, musiałabym szukać różnej wysokości by tworzyły jeden poziom.... jak myślicie co tu dać by ładnie wyglądało ( w okolicy biegają dwa psy sąsiadów)? myślałam też o trawach i czymś kwitnącym...

A może purpurowe berberysy ,tak pod kolor dachu i psy od nich raczej stronią a między przęsłami po jednym dereniu ,też wyżej rośnie i jak nawet podleją konary to nie zaszkodzi a w razie czego to i wydatek nie tak duży.
Anna1975 21:45, 18 lut 2014

Witam,

chciałabym prosić o radę, jak ożywić rabatę ze zdjęcia poniżej. Ogród został zaprojektowany przez architekta i wykonany zgodnie z tym projektem w 2013 roku. Jestem początkującym ogrodnikiem, projekt przyjęłam bez zastrzeżeń, bo było na nim tyle barwnych plam w moich ulubionych kolorach. Niestety teraz widzę, że mimo wszystko te rabaty są jakieś "smutne" i bez wyrazu. Kolory, których chciałabym się konsekwentnie trzymać to biały, róż i fiolet no i oczywiście zieleń. W tych kolorach są utrzymane pozostałe rabaty, obsadzone różanecznikami, laurowiśniami czy niewielkim żywopłotem z pięciornika Abbotswood.

Na rabacie ze zdjęcia rosną:

- rozchodniki okazałe z przodu, pomiędzy nimi kępa bodziszków, potem kępa astrów i kępa ciemierników.
- w tle magnolia Nigra, żywotnik Smaragd, sosna czarna Pyramidalis, budleja Ile de France
- po środku przed sosną czarną sosna górska
z jednej strony tej rabaty jest wspomniany żywopłot z pięciornika Abbotswood ( 5 sztuk), z drugiej strony mały żywopłot z żywotnika Smaragd (3 sztuki)

Czy dla urozmaicenia i rozjaśnienia tej rabaty można posadzić 2 hortensje Silver Dollar, a przed nimi jakieś średniej wielkości różameczniki też w kolorze białym?

PS. Ta brzydka mata z bambusu tylko czasowo
Wioletta 18:35, 19 lut 2014

Witam,

Pani Danusiu chciałabym i ja skorzystać z Pani cennych rad. Na początku zapytam o obsadzenie żywopłotu. Kombinuje żywopłot mieszany, zależy mi na szczelnym zasłonięciu się od strony pola. Nie wiem czy już nie popełniłam błędu sadząc ekran z cisa za sosną. Sosna była posadzona w tym miejscu na początku budowy. Czy cisy nie są za blisko płotu i sosny? Dalej posadziłam trzy świerki serbskie w linii sosny i teraz też się zastanawiam czy nie lepiej przesadzić je pod płot? Ile prawidłowo powinny być posadzone serby od płotu?

Wioletta 18:35, 19 lut 2014

Witam,

Pani Danusiu chciałabym i ja skorzystać z Pani cennych rad. Na początku zapytam o obsadzenie żywopłotu. Kombinuje żywopłot mieszany, zależy mi na szczelnym zasłonięciu się od strony pola. Nie wiem czy już nie popełniłam błędu sadząc ekran z cisa za sosną. Sosna była posadzona w tym miejscu na początku budowy. Czy cisy nie są za blisko płotu i sosny? Dalej posadziłam trzy świerki serbskie w linii sosny i teraz też się zastanawiam czy nie lepiej przesadzić je pod płot? Ile prawidłowo powinny być posadzone serby od płotu?

agapos 11:37, 20 lut 2014

witam,
Potrzebuje pomocy co posadzić w tym miejscu,wczesniejszy pomysł okazał sie katastfofą i wszystko zostało usunięte wielkość pola 250x130cm na górze tych trawek już nie ma, w srodku zostały jeszcze 3 żurawki boroowe/czerwone bede wdzieczna za pomoc

chciałam do tych zurawk dobrać zółte tawuły japońskie /"GOLDEN PRINCESS" lub "GOLDEN CARPET/
na dole obok kulek rozchodnik okazały i jakieś trawy ewentualnie jasne żurawki z przodu,
nie wiem co na samej górze

i wogóle nie mam wyobrażenie czy bedzie to to pasowało do siebie prosze pomóżcie zagospodarowac mi ten zakątek przy wejsciu do domu

Paulaa 13:10, 20 lut 2014

Witam,

Ja też poproszę o pomoc na razie wrzucam malutki skrawek, na resztę muszę zrobić rysunek poglądowy do zdjęć.

W tym poście proszę o pomoc w zaaranżowaniu rabaty z boku budynku gospodarczego. Mamy na nią widok z okna w salonie i gabinecie oraz z drogi i chciałabym aby ładnie wyglądała. Wiele razy była zmieniana, aż w końcu zostało tak jak jest z tą myślą że na pewno jest do generalnego poprawienia.

tutaj obrobiłam trochę to zdjęcie:

1- tuja brabant
2- wierzba hakuro
3- świerk conica
4-świerk nidiformis

zmiana roślin, kształtu, jak najbardziej pożądana

Pozdrawiam,
Paula
as226 20:42, 20 lut 2014

Proszę zerknijcie, może komuś nasuną się jakieś pomysły. Z góry bardzo dziękuje za każde słowo. https://www.ogrodowisko.pl/watek/3822-zaczatek-ogrodu?page=17
igacz3 07:53, 21 lut 2014

Gardenarium napisał(a)
cd myśli, rabata w rogu zaokrąglona, na płocie zasłona z bluszczu po lewej (nr1), a tu (nr 2) jak się da z cisa, albo tez z bluszczu, betonu nie powinno być widać.

Witam
Juz od dłuższego czasu przeglądam te strony i widzę , ze macie nie samowite pomysły na ogrodyi różne rabatki. Przeczytałam w którymś poście o świerkach srebnych, że zrzucaja dolne gałęzie i robi się po latach dziura. Czy ja tez mogłabym tak wejsć w wasz wątek i poprosić o jakąś poradę? mam jednego świerka srebnego gdzies ma z 10 lat, na razie jest ładny i gęsty, ale może doradzilibyście co posadzić wokół niego. Mam trochę roślin nasadzonych, nie wszystkie pewnie prawidłowo skomponowane, bo sadzone były w sporych odstepach czasu i nie wszystkie przeze mnie a mieszkam od dwóch lat dopiero i zaczynam dopiero kształtowac coś z tego co jest. jeśli można o poradę to bardzo proszę. Dołączam zdjęcie z mooim świerkiem.
Pozdrawiam Iga
igacz3 08:01, 21 lut 2014

kaisog1 napisał(a)
Twoja propozycja:

Moja propozycja:

Oczywiście rośliny dobrane są przypadkowo.....

jaki fajny wątek ja też mam aleję z klonami wzdłuż podjazdu, mozecie zerknąć? nie mam kolorowo tylko 5 klonów i jałowce old gold, a po środku wyspa w trakcie prac