Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Migawki z ogródka 18:26, 08 cze 2020

Do góry
Jayne Austin

Souv. de William Wood - w rzeczywistości kolor pomiędzy tym z obu zdjęć

Morden Blush
Migawki z ogródka 18:23, 08 cze 2020

Do góry
Baron Girod de l'ain, Louis van Tyll, Rose de Rescht, J. Cartier,

i te dwie ostatnie razem

Leda i Juno w wejściu do warzywnika

Ogród do odnowy 18:22, 08 cze 2020

Do góry
W temacie drapieżnego kwietnika

Ogród do odnowy 18:21, 08 cze 2020

Do góry
TAR napisał(a)

a co to za roslinki?

u mnie tez babtysja w tym roku wielkie kobyly, gdybym nie miala zatorów roboczych to w tym roku by wyleciala gdzies na tyly. Chociaz ja po kwitnieniu ja przycinam jak nasionka czarne.

doszla mi w tym roku jeszcze jedna przesadzanka, pozbywam sie choin, te moje to jakies wolnorosnace, przy takich malutkich przyrostach nie doczekam zaslony. Jak sie nie sprzedadza to upchne gdzies na rabatach jako solitery. ide na tło w Cupressiny, wtedy przesadze paprocie bardziej do przodu, przeniose hortke pnaca, dodam brzoze i bedzie klimat. na razie choiny wprowadzaja straszny chaos i zaczynaja drażnic.

języczka Britt Marie Crawford i stipa

Czy u Ciebie u babtysji też dwa odcienie się zrobiły?

A jakie choiny tak wolno rosną? Pokaż na zdjęciu?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:19, 08 cze 2020

Do góry
Liliowce Stella z pączkiem kwiatowym, a do lipca jeszcze trochę.

W widocznym miejscu zagościć chciał tylko jeden. W tym miejscu więcej i tak by się nie pomieściło.

A niebo nadal w granatowych szarościach.

Będzie bukiecik.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:18, 08 cze 2020

Do góry
Dzień Dobry od zeszłego sezonu zauważyłem rozprzestrzenianie się dziwnej trawy albo chwastu sam nie wiem co to jest!Prosze o pomoc czym to zwalczyć i co to jest? Zaczyna mocno dominować na trawniku również mocno kladzie sie po ziemi jest jaśniejsza od trawnika soczysty zielony kolor po zgrabieniu i skoszeniu zaczynz usychać
Ogród do odnowy 18:18, 08 cze 2020

Do góry

Migawki z ogródka 18:15, 08 cze 2020

Do góry
Teasing Georgia

Souv. du Dr Jamain
Ogród do odnowy 18:13, 08 cze 2020

Do góry
Czy ktoś wie co to za żuczek? Usiadł na peonii i natychmiast mrówki go zaatakowały. Filmik nagrałam i ciekawa jestem czy go chciały zjeść?

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 18:12, 08 cze 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
W t sezonie małe kuliste cukinie, idealne do faszerowania i zapiekania

super...kiedy sadziłaś?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:10, 08 cze 2020

Do góry
Na cienistej rabacie kwitnie jasnota plamista.Po tych deszczach wszystkie rośliny w tym miejscu dostały turbodoładowania. Sadziłam je rok temu, zachowując przyzwoite odstępy.

Czas obfitości w zieleninę. Po lewej i po prawej stronie ścieżki. Wystawy krańcowo odmienne: południowa i północna.

Po cienistej stronie do kwitnienia szykują się parzydła (wypadałoby je bardziej wyeksponować, ale gdzie?) i tawułki Arendsa.

Ogród bez reguł 18:10, 08 cze 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Zainspirowana zdjęciem Kawy, poszperałam w swoich archiwach (jak to dumnie brzmi ) i coś Wam pokażę.

Pająk kwietnik Misumena vatia - drapieżca czający się wśród kwiatów. Zabija owady przylatujące do pyłku - pszczoły, trzmiele, motyle.
Zdjęcie zrobiłam zupełnie nieświadomie, dopiero w domu je powiększyłam - a tam taki dramat się rozgrywa...

taką samą akcję sfotografowałam, i dopiero wtedy doczytałam jaki drapieżnik z tego niewinnego białego pajączka - pszczół szkoda
Migawki z ogródka 18:10, 08 cze 2020

Do góry
sibelius, Laguna, Gertrude Jekyll, Blanche Moreau, Rhapsody in blue, Mme Hardy

Osiedlowy ogródek 18:07, 08 cze 2020

Do góry
Chciałabym na rabacie słonecznej (patelnia) posadzić niskie ażurowe drzewko, szczepione lub wyprowadzone na pniu o przewieszjącym się w kierunku trawnika pokroju. Coś podobnego jak klon palmowy. Co radzicie?
Myślę o bzie koralowym (sambucus recemosa)lub bzie czarnym (sambucus nigra).
No i o tym, żeby wykraść eMowi trochę trawnika
Z tyłu mam posadzone trzy Pissardi, więc bez w ciemnym kolorze to chyba byłoby za dużo...a może nie?
Bordo mam jeszcze obok żółtej tuji, Perukowca Royal Purple i Pęcherznicę Red Baron.

Jaki kolor będzie lepszy, zielony, żółty czy ciemny?

I jaka odmiana da radę na południowym słońcu?

Znalazłam żółty bez koralowy "Goldenlocks", "Plumosa aurea" lub zielony bez czarny "Lacinata" Ciemne "Eva"

Po drugiej stronie rabaty na cienistej (prawa str zdjęcia)mam klona Atropurpureum i Orange Dream
(zaznaczone na czerwono i żółto)
Po lewej str na żółto zaznaczyłam nowe drzewko.

Migawki z ogródka 18:05, 08 cze 2020

Do góry
Zaczynają Geishe przy wejściu do domu, Lady of Shalott, Parky, Crocus Rose, Eglantyne, Perpetually Yours

Migawki z ogródka 18:02, 08 cze 2020

Do góry
Potwór Alchemik czyli powtórne kwitnienie lilaka

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:01, 08 cze 2020

Do góry
Roocika napisał(a)
Haniu, u Ciebie cudna zmienność, jak zwykle
U nas za mało deszczu, chętnie trochę przyjmę od Ciebie.

Buduj linię przesyłową. Do końca tygodnia prognozują u mnie codzienne opady. Naparstnice i ostróżki zaczynają się pochylać. Łaknę już słońca. Rośliny też.
Róże zaczynają. Byłoby cudownie zobaczyć je przy błękitnym niebie.

Pierwsze takty Błękitnej Rapsodii.

Alba Meidiland pokazała kolorek. Ma mnóstwo pąków.

A piwoniom, skąpanym w deszczu, trudno utrzymać ciężkie kwiaty.

Hosty czują się za to jak ryby w wodzie. Rodgersja też.

Wyciepałam podróbkę turzycy pagórkowatej. Z tych dwóch kępek, które nie budziły wątpliwości, że nią są, pobrałam sadzonki. Może się przyjmą. O ile nie zgniją.
W prawym dolnym rogu jest jakaś. Ma zwisać na murek.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 17:55, 08 cze 2020

Do góry

Piwonie po deszczu...
Kiedyś będzie tu ogród 17:51, 08 cze 2020

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Przyszłam sprawdzić co tam u Was... za jednym przysiadem dwa miesiące nadrobiłam. Powojniki te pielę na potęgę bo mi wszytko pozarastały, a wspinać się za bardzo nie chcą tylko się płożą, trzeba im pomagać

Ale jak pomożesz to się podczepią wyżej.
Anek u mnie marazm straszny. Przez zawiłości prawne wszystko stoi. Tylko zwierzyna nie próżnuje. Złapałam się ostatnio na tym że idąc rano na obchód zastanawiam się "co" zeżarły a nie "czy" coś unicestwiły.

Z dobrych wieści- chyba się marsylii u mnie spodobało. Jestem nią zachwycona.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:48, 08 cze 2020

Do góry
Makusia napisał(a)
HAniu nieustannie nie mogę wyjść z podziwu nad Tobą i Twoim ogrodem. On jest tak wypieszczony, tak wymuskany! I możesz mówić, że to już niemal samograj i, że rabaty zarosły i pielenia niewiele, ale brak chwastów, brakiem chwastów, a kancików, zerowej ilości przekwitłych kwiatów, suchych bylin, kancików, trawki jak z katalogu, czystości nienagannej i porządku totalnego samograjem nie wytłumaczysz!
Jesteś niesamowita!

Chwilowo przekwitły tylko cebulowe. Dzisiaj ścięłam sasankę i serduszka okazałe. Plus ten szczypior. Tyle wystarczy do tytułu niesamowitej?

Chwasty nie mają gdzie szaleć. Za duży poziom zagęszczenia. Chyba osiągnęłam ten etap, na którym częściej się coś eksmituje niż dosadza. Nawet zapłocie- to w sumie najmłodsza rabata- się wypełniło.

A wiosną robiłam sporą redukcję nasadzeń.

Przy tej kocimiętce sporo spacerowiczów się zatrzymuje. Bardzo ich intryguje.

I nadwyżki ogrodowe wciśnięte za płotem, bo żal wyrzucić.

Dziękuję za te miłe słowa.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies