Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 19:31, 19 paź 2017

Do góry

Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 19:30, 19 paź 2017

Do góry
Wrzesień 2017.

Kondziowy ogrod cz II 12:54, 19 paź 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zapraszam https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/509-perch-hill-farm-w-ogrodzie-sarah-raven
Danusiu dziękuje Ty jesteś zawsze niezawodna buziaki dla was
Kondziowy ogrod cz II 12:52, 19 paź 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)

I mnie przy takiej rozmowie nie było?
A gdzie fotki z tego ogrodu?

Co to znaczy w Waszym wydaniu zagospodarowanie sadu?
Bo ja myślałam, że tam już się nic nie zmieści

Zapraszam https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/509-perch-hill-farm-w-ogrodzie-sarah-raven
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 00:04, 19 paź 2017

Do góry
Nie nadaje się. Nie opanujesz jak mają spadać nasiona.
Iglaki przy tarasie 00:00, 19 paź 2017

Do góry
Iglaki karłowe odmiany na pewno nic nie zniszczą. Poza tym można zakopać membranę, czy jakieś krawężniki itp. Cis ma drobne korzenie. Jakbyś go formowała, to nie będzie się zbytnio rozrastał.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:38, 15 paź 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zajrzałam Maniek przecudnej urody, dodaje splendoru kompozycjom. Uwielbiam rude koty

Tojady mam, ale postanowiłam zwiększyć ich powierzchnię. Mam ciemniejsze chyba.

Miło Danusiu, że zajrzałaś, jak to dobrze, że słońca dzisiaj nam nie zabrakło Ceikawa jestem Twoich tojadów

Dzięki dzisiejszemu słońcu i przebarwieniach znalazłam wśród zieleni miłorzęba

i pięknie kwitnącą różę, którą zostawiam dla Ciebie
Kiedy, jak i czym pryskać.... 11:34, 15 paź 2017

Do góry
Posadzone w dobrej ziemi, nie zalane i nie w suszy - nie trzeba niczym opryskiwać. Chyba że Pinivitem dolistnie jako nawożenie.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 11:32, 15 paź 2017

Do góry
Kosić, generalnie to masz nierówno posiane nawozy, to jedyny problem na tych zdjęciach. nawet ten trawnik co nie masz zastrzeżeń też jest nierówno nawożony.

W nowym sezonie poćwicz nawożenie równomierne, a nie "krzywe" Nawoź co miesiąc, Dwa razy od marca to za mało.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 11:29, 15 paź 2017

Do góry
Świeżo nasypana ziemia - powinno się odczekać, aż wzejdą te nasiona chwastów, zlikwidować je i dopiero siać. Inaczej czeka cię wątek jw. chwasty w trawniku i robota od nowa
Kłopoty - problemy z trawnikiem 11:24, 15 paź 2017

Do góry
Ziemia z pola, ale jaka ziemia? Tego nie wiem. Ja nie mówię że ziemia z pola jest złym wyborem, zawsze taką właśnie spod kartofliska polecam, ale:

- jest dobra pod trawnik z rolki
- zawiera wszelkie możliwe groźne dla trawnika nasiona chwastów i te właśnie chwasty wzejdą razem z trawą
i tu zacznie się problem.

Poczytaj wątki chwasty w trawniku i chwastnica to zobaczysz co cię czeka.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3513-chwasty-w-trawniku
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3824-trawy-niepozadane-w-trawniku
Zależy na co ta ziemia, na użyźnienie, czy na podniesienie poziomu gruntu.

Na podniesienie terenu - dobra, a na użyźnienie, nie wiadomo, zależy jaka żyzna ta ziemia jest. To tyle na razie wyjaśnień.
Z czym posadzić tuje 'Smaragd' 11:20, 15 paź 2017

Do góry
Derenie są ładne. Zrób jak radzą, wysuń je do przodu.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 09:43, 15 paź 2017

Do góry
Twoja historia jest ciekawa i walka z chwastnicą także. Pokazuj na wiosnę co się dzieje.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 09:41, 15 paź 2017

Do góry
BasiaBarbara napisał(a)

Trawka jakoś rosła, ale tej chwastnicy było wszędzie dużo. Wyrywałam, ale z marnym rezultatem. Rozpleniło się to po całej działce. Po skoszeniu było w miarę ok, ale już tydzień później chwastnica górowała nad trawką. Gdybym tylko mogła kupic Pumę na to zielsko na pewno bym opryskała, bo tak mnie ten chwast denerwował. Ale nigdzie tego nie było. Kosiłam regularnie. Wygląd trawy się poprawił, ale do ideału jeszcze daleko. Chwastnica zniknęła jesienią.

Teraz po deszczach październikowych mam kapeluszowe grzyby w trawniku. Ale pojedyńcze sztuki, więc wyrywam je. Zasiałam nawóz jesienny, ale niezbyt równomiernie mi wyszło.

Są jaśniejsze pasy. Siałam ręcznie, jak Boryna, bo mój siewnik wózek nie sprawdził się. Nasiona albo leciały jak szalone, albo wcale. W jednym miejscu za domem pojawiło się kilka kopczyków kreta. Kupilam dużego solonego śledzia. Wcisnęłam dwa kawałki w dwa kanały. Zobaczymy, czy się wyniesie.

W przyszłym roku muszę rozsiać jakąś chemię na chwasty. Mam coraz więcej babki, mleczu lub mniszka, no i koniczyny. Pewnie znowu pojawi się chwastnica. To jest wyjątkowo inteligentna roślina. Początkowo rosła wysoka i prosta. Później, gdy zapamiętała, że cyklicznie jest ścinana przez kosiarkę, zaczęła rosnąć na płasko i kwitnąć mając zaledwie parę cm. Jej celem było się rozmnożyć i pewnie jej się to udało. Nasionka pewnie się rozsypały i wykiełkują na wiosnę.
Zasadziłam trochę roślinek na działce, ale efekt nie powala.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 09:39, 15 paź 2017

Do góry
BasiaBarbara napisał(a)

W niektórych miejscach utworzyły się kopczyki z nasion. Już myslałam, że nic z tego nie będzie.
Trawka zaczęła jednak kiełkowac, chociaż bardzo nierównomiernie. Pojawiła się jakaś jaśniejsza trawka w niektórych miejscach, różniła się, ale pozwoliłam jej się rozwijać. Niestety to był błąd. Po sprawdzeniu w internecie dowiedziałam się, że to chwastnica. W niektórych miejscach trwka jakby zaczęła marnieć, ginąć. Pewnie nawóż wypalał. Przesadziłam z ilością. Po deszczach jakoś odbiła.

Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 09:37, 15 paź 2017

Do góry
BasiaBarbara napisał(a)

Rozgrabiłam teren na ile mogłam. Kupiłam 30 ton ziemi uprawnej za 500 zł na OLX, Stała woda na działce i były duże nierówności. Nie powiem rozgrabianie i wyrównywanie zajęło mi cały kwiecień. Pracowałam głównie po pracy po kilka godzin dziennie. Moja ziemia to glina, ale niestety zakupiona ziemia też okazała się gliną. Było w niej dużo skawalonych brył. W miarę to wyrównałam. Rozsiałam nawóz do trawnika. Worek miał starczyć na 1200m2. Po ok. 400m2 worek mi się jednak skończył. Pojechałam i kupiłam jeszcze dwa.
W sumie to ta ziemia taka jałowa, bez obornika, stwierdziłam, że nie zaszkodzi.

Z jakości ziemi nie byłam zadowolona, więc postanowiłam zakupić 60 worków ziemi workowanej, by chociaż przykryć nasiona trawy. Nasiona zasiałam ale przykryłam tylko 1/2 działki. Nie starczyło tej workowanej ziemi. Dwa dni później dramat. Intensywna ulewa. Moje drogie nasiona pływały po całej działce.

Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 09:37, 15 paź 2017

Do góry
BasiaBarbara napisał(a)
Witam

Jestem amatorką jeśli chodzi o o ogród. Piszę tu, bo może ktoś bardziej doświadczony mi poradzi jak okiełznać samodzielnie pobojowisko pobudowlane i zamienić je w uroczy ogród przy niewielkich nakładach finansowych. Ludzie tu prezentują takie piękne ogrody. Mam 1400m2 do ogarnięcia i nikogo do pomocy niestety. Mąż choruje na kręgosłup, dzieci bez szans na jakąkolwiek pomoc. Ziemia to nie ich bajka.
Postanowiłam tej wiosny założyć trawnik, na naszym placu budowy. Ziemia kiedyś była uprawna, później leżała latami ugorem nieuprawiana. Rosły na niej na pokrzywy i przeróżne zielsko. Spryskałam je randupem ubiegłej jesieni, rośliny uschły. Ścięłam badyle nożycami, częściowo spaliłam rżysko. Niezbyt chciało się to palić. Lokalny rolnik przeorał mi to za 200 zł, bez bronowania.

Miłkowo - sezon 2016-2022 09:28, 15 paź 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jutro będę machać z wiaduktu koło lotniska

czego nie wiemy?

Irenko ale fajnie. ze juz jestes nie mmoglam sie doczekac
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:50, 15 paź 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzięki Wam za wpisy. Niedziela upłynęła w rodzinnej atmosferze Mieliśmy odwiedziny, fajnie było

Po smacznym grillu mus odpocząć. Zwłaszcza, że czeka z tysiąc cebul do posadzenia. Już przyszły i przyjechały oraz sama zakupiłam na wyjeździe. Normalnie czeka mnie niezły wycisk. Ktoś musi mi pomóc wsadzić, bo kolana mogą zawieść niestety i kręgosłup.

Ana, odezwij się, jesteś liderką w ilościach, więc powiedz, sama sadzisz??

Kto posadził najwięcej w jeden dzień?

Ogród może wyglądać lepiej, bo trzeba bukszpany ciąć, ale nie będę, Tylko pawia przy lustrze Witek przyciął jeszcze w sobotę.
czuję się wywołana do tablicy wzystko w swoim ogrodzie robie sama ( poza nawożenie trawnika które robi eM) małe cebulki typu krokusy sądzi sie łatwo i szybko bi po 2-3 do jednego dołka. Do wszystkich cebul używam sadzarki. 1000 cebul do sadzenia w gęstwinie roślin to ze dwa dni pracy, w gołym muejscu pół dnia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies