Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Postawić trawkę nad i... 06:36, 17 lut 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...krótki raport z soboty:
- wycięty miskant - czeka na przesadzenie w next sobotę
- obcięty perukowiec - też czeka w kolejce na przesadzenia...
- spryskana brzoskwinia i czereśnia ( nie dadzą mi jej wyciąć) na kędzierzawość...
- posprzątana rabata przy wejściu, trochę podcięte ale bez szału carexy Amazon mist - szał zostawiam na potem...
- no i hit dnia - przesadzona magnolia nr 1...z tym to będzie ciekawie, jak się przyjmie to będzie cud...
...mam nadzieję na ładna pogodę w następną sobotę bo pracy mamy na prawdę sporo i nie wiem jak się wyrobimy....czas pokaże...

Widzę, że poczułaś wiosnę
Przypomniałaś mi o przycięciu perukowca, koniecznie muszę to zrobić aby się ladnie rozkrzewil, jak ostro swojego tniesz? Czytałam , ze należy go ciąć mocno.
Magnoli życzę aby nadal było takie ciepełko jak teraz.
Mnie czeka przesadzanie róż w następną sobotę i jakichs 10 miskantów, aż się pocę na samą myśl.....
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:36, 16 lut 2014

Do góry
annawu napisał(a)
Aniu pączusie smacznie wyglądają, śnieg u mnie całkowicie się roztpił całą noc deszcz padał jak u Ciebie.

Podpowiedz co to za krzaczek, jest dosyć rozrośnięty, będziesz go formowała?

Aniu to biała magnolia, trochę biedna została uformowana, bo jak wycinałam stara wiśnię to jej gałąź przewodnik złamała, podetnę po kwitnieniu tylko troszkę od dołu
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:19, 16 lut 2014

Do góry
kasiek napisał(a)

Agatka znasz mnie, ja nawet szybciej robie niż mówię. W poprzednim zyciu musiałam byc górnikiem albo rolnikiem, praca to mój żywioł. Po nocach spać nie moge bo obmyślam nowe plany a potem - śniadanko dla rodziny i kawę juz w ogródku piję, planujac prace i niemal od razu je realizując!

Z kręgosłupem nie kracz - aż sie boję co to narozrabiałam! A zwłaszcza dzisiaj bo.... japońca ciąg dalszy.
Tym razem wytarachałam sosnę -2,20 cm.
To ta:

Zmieniam ta rabatę, zamiast sosny bedzie upragniona magnolia gwieździsta!
Pies w zeszłym roku strasznie ja podkopał szukając myszy. Kiwała się cała - pomyślałam że to betka ja wyciągnąc, zapomniałam o jednym - sosna ma korzeń palowy! kopałam dziure na 70 cm, myslałam ze mnie trafi. Teraz posadzona jest przy japońcu. W przyszłym tygodniu zacznie sie jej gięcie i przycinanie na gigant bonsaia.

Proszę o ewentualne fotki sonsaia sosny

Znam oj znam, Cię, przyjechałabym Ci pomóc, ale na pewno nie robiłas tego sama i miałaś pomocników rozumiem nie przespane noce, ale narozrabiałaś, przy tym przesadzaniu, mnie przy takim pomyśle, to rodzina by mnie zamknęła, żebym ochłonęła ale ty możesz się jeszcze urobić bez wtajemniczania rodzinki, bo masz maluchy a kiedy czas ci pozwala i nie musisz się zajmować dziećmi, to realizujesz każde wyzwanie, ale ja dla magnolii też zrobiłabym wszystko, na wet po kryjomu i z narażeniem kręgosłupa więc masz ode mnie po łapach, ale ja bym postąpiła tak samo
buziak
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:52, 16 lut 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Zadziwiasz, no to popędziłaś , nie rzucasz słów na wiatr, z pomysłami rozprawiasz się ekspresowo,
to dopiero początek tej rabaty ............. Kasi przyczajonej jak tygrys o żelaznym kręgosłupie tworzącej takie dzieła w lutym a co się będzie działo później, w Tobie to się chyba zaraz lwica obudzi

Ja też mam ten numer PMO masz zapał a przede wszystkim talent

Agatka znasz mnie, ja nawet szybciej robie niż mówię. W poprzednim zyciu musiałam byc górnikiem albo rolnikiem, praca to mój żywioł. Po nocach spać nie moge bo obmyślam nowe plany a potem - śniadanko dla rodziny i kawę juz w ogródku piję, planujac prace i niemal od razu je realizując!

Z kręgosłupem nie kracz - aż sie boję co to narozrabiałam! A zwłaszcza dzisiaj bo.... japońca ciąg dalszy.
Tym razem wytarachałam sosnę -2,20 cm.
To ta:

Zmieniam ta rabatę, zamiast sosny bedzie upragniona magnolia gwieździsta!
Pies w zeszłym roku strasznie ja podkopał szukając myszy. Kiwała się cała - pomyślałam że to betka ja wyciągnąc, zapomniałam o jednym - sosna ma korzeń palowy! kopałam dziure na 70 cm, myslałam ze mnie trafi. Teraz posadzona jest przy japońcu. W przyszłym tygodniu zacznie sie jej gięcie i przycinanie na gigant bonsaia.

Proszę o ewentualne fotki sonsaia sosny
Postawić trawkę nad i... 18:42, 16 lut 2014

Do góry
...krótki raport z soboty:
- wycięty miskant - czeka na przesadzenie w next sobotę
- obcięty perukowiec - też czeka w kolejce na przesadzenia...
- spryskana brzoskwinia i czereśnia ( nie dadzą mi jej wyciąć) na kędzierzawość...
- posprzątana rabata przy wejściu, trochę podcięte ale bez szału carexy Amazon mist - szał zostawiam na potem...
- no i hit dnia - przesadzona magnolia nr 1...z tym to będzie ciekawie, jak się przyjmie to będzie cud...
...mam nadzieję na ładna pogodę w następną sobotę bo pracy mamy na prawdę sporo i nie wiem jak się wyrobimy....czas pokaże...
Ogród w Alei Lipowej... 20:21, 14 lut 2014

Do góry
Marzenko to jest w dużej części dnia cieniste miejsce. W dodatku jest tam magnolia jeszcze, która z roku na rok coraz większa i od niej jeszcze będzie trochę cienia. A dlaczego nie będzie juz kamyków to pisałam wcześniej.

Celinko, byłam widziałam to jest chyba jakiś rodzaj rozchodnika. Miałam go kiedyś na pseudo skalniaku ale skalniak rozebrałam. Dziękuję za zdjęcie.

Aga ja po prostu chcę tylko jakoś skończyć to co zaczęłam, ma być w miarę tanim kosztem i nie musi być mega elegancko..... bo już mam też ochotę na wykopanie wszystkiego i zasianie trawy.

Aniu dziękuję, że zajrzałaś jednym okiem, ale sen to ważna sprawa, wysypiaj się koniecznie!

Wymyśliłam wczoraj coś...
... wpadłam na pomysł żeby ten duży prostokąt obsadzić barwinkiem , a mały trzmieliną żółtą, a żurawki żółte pozostawic bez zmian. Barwiek będzie za darmo, a trzmielinę już mam namnożoną w ubiegłym roku.
Wybrałam barwinek bo chyba szybciej się rozrośnie niż bluszcz lub runianka. Jednak najbardziej podobałaby mi się runianka, ale koniec kropka bedzie barwinek!

A dla wszystkich życzę miłych walentynek!

Rododendronowy ogród II. 19:44, 14 lut 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Bogdziu a magnolie z nasion u mnie to przypadek czysty znalazłam owocostan pod magnolią parasolowatą i spróbowałam wysiać - jedne do doniczki, najpierw lekko przemarzła na ogrodzie, potem stała w piwnicy, drugie w lodówce przechowywałam i wiosną do ziemi poszły. W doniczce wyszło 7 szt., na rabacie ani jedna. Lubię takie ekperymenta choć pomału już mam wrażenie że za stara się robię na nie bo taka magnolia o ile w ogóle to za jakieś 9 lat mi zakwitnie

Miłego spotkania, bawcie się i przypomnijcie sobie chociaż na chwilę o tym, że pewnie wszystkie macie ze sobą aparaty

Na mojej magnoli Alexandrinie co rok sa nasiona ale nie wysiewałam ich , zresztą nie chce wiecej magnolii.Parasolowatej o mało nie kupilam kiedyś ale mi powiedziano ze ma małe kwiaty wiec nie wzięłam, a to wcale nie jest prawda. Gratuluje udanego eksperymentu.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:08, 14 lut 2014

Do góry
Boćku –dzięki za rade w sprawie carexów, zrobię jak mówisz

[b]Marzenko[/
b]- kupowaliśmy już docięte i dogięte oraz pomalowane wszystko w Hurtowni stali.
A o cenę muszę M. zapytać bo nie pamiętam niestety. dam znać

Aga_szsz – prędzej babajaga niż wróżka hihihi

Agniecha –ty już wysiałaś pomidorki? Kiedy ? Nic nie trąbiłaś

Moja lawenda nic nei miałą w nazwie ale Magnolia mi kiedyś pisała na forum żeby kupić w obi takie sześciopaki bo to na 100% jest właśnie ta śliczna szerokolistna.
A że to moje ogrodowe GURU to jak zwykle posłuchałam.

Anita - to nie był „miły wpis” tylko „wpis prawdziwy”

Agnieszko-no liczę na te ? Gracki ale jakoś mam ciemne wizje z tym wzrostem. kurcze z tym melonem to musze się śpieszyć bo jeszcze nawet nasion nie mam.

Tesiu- tak to zdjęcia z wczoraj, ale dziś już śniegu NIET
Malowane produktem Altax Impregnat do drewna kolor sosna
a drzwi bardzo polecam bo ten domek narzędziowy będzie docieplony od środka styropianem i drzwi też mają w środku wkładkę ze styropianu więc powiny byc ciepłe. a kosztowały 300zł. wiec wydaje mi sie ze cena przystepna jak na ocieplane.
Ciekawa jestem po ociepleniu jaka tam będzie w zimę panowała temperatura bo chciałabym tam warzywka trzymać bynajmniej w początkowym stadium zimy zanim by przyszły srogie mrozy

.

Wszytskim Wam bardzo dziękuje za słowa pochwały, połechtały miło moejgo M. bo to jemu należą sie te pochwały.

Rododendronowy ogród II. 22:29, 13 lut 2014

Do góry
Bogdziu a magnolie z nasion u mnie to przypadek czysty znalazłam owocostan pod magnolią parasolowatą i spróbowałam wysiać - jedne do doniczki, najpierw lekko przemarzła na ogrodzie, potem stała w piwnicy, drugie w lodówce przechowywałam i wiosną do ziemi poszły. W doniczce wyszło 7 szt., na rabacie ani jedna. Lubię takie ekperymenta choć pomału już mam wrażenie że za stara się robię na nie bo taka magnolia o ile w ogóle to za jakieś 9 lat mi zakwitnie

Miłego spotkania, bawcie się i przypomnijcie sobie chociaż na chwilę o tym, że pewnie wszystkie macie ze sobą aparaty
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 21:36, 13 lut 2014

Do góry
Oh ale sie napatrzylam
Ciasto mniam mniam
Bukszpan ogromniasty synus przystojny ale tez wysoki super
Sabat fajny zawsze Wam zazdroszcze takich spotkan
Nasionka napewno powschodza bedzie 8 sadzonek na tych 12 nasionek hi hi hi moze zgadne
Magnolia oh jak ja lubie magnolie
Pozdrawiam Aniu bardzo serdeczni
U mnie zimno snieg praktycznie sypie na okraglo z malymi przerwamijuz jestem nim zmeczona nie mam pojecia ile czasu potrwa zanim stopnieje juz nie ma go gdzie odrzucac brrrrrrr
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:31, 13 lut 2014

Do góry
Ze stipami to wszyscy sie uczymy.
Zobaczymy, ale żyją,więc jestem dobrej myśli.

Trawy- myślę żeby jeszcze poczekać do końca lutego, żeby było bezpieczniej. Seslerię warto juz teraz bo pewnie rusza i w środku są młode źdżbła.

Graby- albo teraz albo juz w końcu maja/czerwcu. I tak nie wiem czy już nie ruszyły, Jeśli teraz to najpierw warto uciąć 1 gałązkę i sprawdzić czy sok nie leci. jak leci to już sie obudziły i nie ciąć.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:12, 13 lut 2014

Do góry
malkul napisał(a)
A tu stan na dzis mojej lawendy szerokolistnej

i w całości

Ślicznie! Ech, ślicznie

A Stipa wydaje się zielona- tak jest? Może przetrwa, już w sumie niedużo zimy.

Muszę poszukać irysków, nie widziałam ich u siebie
Ogród w Tarnowie 21:16, 12 lut 2014

Do góry
U mnie pogoda prawie wiosenna więc rośliny budzą się do życia

magnolia

wrzośce

starzec dobrze przezimował

Czas na zmiany.... 21:32, 11 lut 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
Agatko a możesz jakoś zlokalizować to miejsce na piwonie? Na planie, czy jakoś? Nie moge sie zorientować gdzie to jest.
Wtedy łatwiej będzie zdecydowac czy to dobre miejsce.
Wiem że nudna jestem, wiecznie o to samo pytam.

myślałam przesadzić piwonie przed drzewa w sadzie po prawej ręce .....
Ogród cioci 19:11, 11 lut 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)

E tam

Z magnolią trafiłas idealnie, na pewno się odwdzięczy

No nie E tam, to fakt niezaprzeczalny A magnolia mam nadzieję że zakwitnie pięknie
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 14:06, 11 lut 2014

Do góry
A jaką msz glebę? Podaj wiecej szczegóow bo magnolia bywa dosyć kapryśna, a już tym bardziej nie da się je posadzić wmeijsce tej 10 letniej.
Ogród cioci 11:38, 11 lut 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Zobaczyłam magnolia już posadzona, fajny kącik powstał, omówione i zaplanowane przez czarujące dziewczyny miejsce dla magnolii i wykonane zadanie

Pozdrawiam wiosennie, ale deszczowo, moje koty śpią w domu, Laki pewnie dzisiaj tez przysypia, zresztą ja też taki dzisiaj smętny dzień

buziole

Aguniu uśmiechnij się Laki poszedł na smyki jak mawiała babcia Deszczyk potrzebny bo nie było u mnie śniegu to i wody deficyt Magnolię fajnie widać teraz nawet z okna salonu to jak zakwitnie będzie cieszyć, mam nadzieję że się przyjmie Buziaczki.
Ogród cioci 11:36, 11 lut 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Zobaczyłam magnolia już posadzona, fajny kącik powstał, omówione i zaplanowane przez czarujące dziewczyny miejsce dla magnolii i wykonane zadanie

Pozdrawiam wiosennie, ale deszczowo, moje koty śpią w domu, Laki pewnie dzisiaj tez przysypia, zresztą ja też taki dzisiaj smętny dzień

buziole

u nas też dziś tak ponuro, że trzeba wszystkie siły zbierać, żeby optymizmem tryskać

buziaki dla obu Pań
Ogród cioci 11:29, 11 lut 2014

Do góry

buziole
Ogród cioci 10:55, 11 lut 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Angielski klimat nam się zrobił, tyle że mniej leje
Nie pamiętam czy kiedykolwiek w połowie lutego przesadzano u nas drzewa, zawsze był siarczysty mróz ( z małymi wyjątkami)
Miejsce dla magnolii przez szanowną komisję wybrane musiało być trafne!

Bogusiu u mnie właśnie leje Zeszłej nocy też lało. Więc z tą Anglią to trafiłaś Komisja super wybrała bo nawet z okna magnolia teraz widoczna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies