Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Z ogródka na wsi 23:34, 01 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Radziu. Dziwne te kamienie niby otoczaki ale kanciaste, skad ty je przywozisz. Ale ladnie tonrobisz.
Radziu pokaz to oczko jezeli istnieje a moze zarzuciles zajmowanie sie nim.

Widze, ze nie wszystkie rozplenice Ci kwitna.

Eli powiem Ci że sam sobie ostatnio myślałem o kształcie kamieni, czy tam tych malutkich kamyków~zwirku bo jakby miały one być takim prawdziwym okrągłym zwirem to nie dałoby się po nich chodzić po przesuwalyby się miedzy nogami A one po jakimś czasie się same klinują i jest dobrze(może to bardziej gres czy tam grys nie wiem jak się mówi). Przywożę je z pól

Elu chodzi o to moje "oczko wodne" z kamienia? Jeśli chodzi o nie to nie ma co pokazywać bo przypomina bardziej bajoro A to przez to że kiedyś przedziurawila się folia i zeszła woda A że czasu nie było Żeby ja wymienić to tak zostało...potem przyszły deszcze, woda która napadala zzieleniala, pływa pełno paprochow itd. E za to coś czuję że mieszka w nim pełno robaków...przylatuja też owady... A więc przez to że wygląda tak jak wygląda zdjęć mu nie robię.

W przyszłym roku będę chciał je powiększyć i ogólnie trochę przerobić Ale czy się uda...mam tyle planów co bym chciał zrobić...Z czasem.mniejsza bo może jakoś bym się wyrobil Ale na wszystko potrzebowałbym worka kasy...No cóż z czasem mam nadzieje że się uda

Jak chodzi o bagienko to ono bardzo fajnie wygląda nawet mimo tego że mech nie jest zielony tyko suchy, brązowy (Ale po każdych opadach deszczu zielenieje). No ale aktualnych zdjęć też nie mam

Część rozplenic tak jak widać zakwitla A część zwleka (chociaż widziałem dzisiaj zaczatki baziek) ie wieńczy jakieś późniejsze czy co...
Blaski i cienie nowego życia 23:23, 01 wrz 2017

Do góry
Witam Urszulo, moze jestem pierwszy raz a moze nie. Juz mam w glowie kociokwik od zagladania wszedzie.
Na watku bacowej nie pisalam, ze rabaty obsypuje trawa jak kora. Mialam na mysli, ze trawa sluzy jako podklad pod rabaty nowopowstajace.
Zanim posadzilam swierki to wysypywalam trawe skoszona z calego sezonu na zime przykrylam ziemia i sie przerobila i wiosna posadzilam swierki rosna bardzo dobrze. Maja przyrosty po metrze.

Oczywiscie ze jak podsypiesz trawa to chwasty przerastaja.
Z ogródka na wsi 23:16, 01 wrz 2017

Do góry
Witam Radziu. Dziwne te kamienie niby otoczaki ale kanciaste, skad ty je przywozisz. Ale ladnie tonrobisz.
Radziu pokaz to oczko jezeli istnieje a moze zarzuciles zajmowanie sie nim.

Widze, ze nie wszystkie rozplenice Ci kwitna.
Kwiaty we włosach 22:49, 01 wrz 2017

Do góry
patrycja napisał(a)
Pytam o budleję ponieważ mama dała mi w prezencie 2 szt. i własnie jestem ciekawa czy to duże krzewy. Powiedz mi jeszcze o pięciornikach czy je przycinasz? Czy dokarmiasz? Pięciorniki z kolei mama bardzo lubi ma żółty, biały i różowy.

Patrycjo budleja to zalezy jak ma dobra ziemie to i dobrze rosnie 1,5 na 1,5 prxynajmniej takie mialam, zmarzly, ale sie odradzaja trzeba na zime je kopczykowac. Obcinamy kazdej wiosny na wys 10-15 cm od ziemi wszystkie pedy. Kwitnie na pedach tegorocznych.

Pieciorniki ja obcinam na wys. 30-40 cm jak sa duze. Kwitna wtedy obficie. Nie chce tez aby wyrosly duze. Niektorzy nie tna, ale krzak wtedy ma lodygi zdrewniale i wypuszcza mniej mlodych ktore kwitna.
Wg mnie najladniej najobficiej kwitna zolte, potem rozowe. Sa jeszcze inne kolory ale ja ich nie mam wiec nie moge sie wypowiadac.
Lubia slonce.
U mnie pieciorniki jeszcze obficie kwitna troche pozniej zaczynaly przez przymrozki majowe.
Ogród bacowej 17:12, 01 wrz 2017

Do góry

Wiesz tez tak robie. Moje przyszle rabaty juz sa obsypane trawa to najlepszy nawoz pod rosliny.
Swierki tez rosna na skoszonej trawie umiaru we wzroscie nie maja, szpice po metrze.

U mnie to nie wystarcza żeby trawa nie przerastała zazdroszczę lepszej ziemi. A kształt rabatki fajny
Ptasi gaj 16:29, 01 wrz 2017

Do góry
Ładna pogoda sloneczko grzalo solidnie aby jak najdluzej.

Nie moglam sie oprzec trawy w sloneczku przy tarasie

Juz zakwitla pierwsza od lewej na focie panorama.

Trzmielina oskrzydlona zmienia barwy

Ale pięknie Ci już trawy kwitną, u mnie dopiero się zbierają do kwitnienia U mnie już winobluszcz czerwienieje oj jesień zbliża się coraz bardziej a dziś i pogoda jesienna bo deszczowo. Ale haha dyskusja o rybkach, wręcz świątecznie się zrobiło tylko śniegu brak
Liliowo i kolorowo:) 15:07, 01 wrz 2017

Do góry
Danusiu jak tak bardzo boli to pomysl o komorze hiperbarycznej. Poczytaj co to jest moze pomoze.

Mam kilka wanilek, ale wanilka wanilce nie rowna jeszcze sa odmiany.

Kupilam w zeszlym roku wanile forest sa wysokie ale znowu trawy rozplenice ze ich nie widac, wiec musze cos z tym zrobic. Wanile przytne wiosna wyzej. Tez rozplenice musze podzielic bo sa bardzo duze obszerne.

Basiu zajrzyj na pw.

Zdrowia zycze.

Az tak bardzo nie boli, tylko jak dłużej bym samochod prowadziła bo to prawa stopa. Poczytałam i odpisałam Dziękuje Elu bardzo
Nie wiedziałam, że jest kilka "wanilek" z tymi hortensjami to różnie bywa, moj kolega ze swoich patyczków Bobo dał mi dwie sadzonki i wyobraz sobie, że nie kwitna u mnie jak Bobo chodz kwiaty mają i ładnie rosną
Moje rozplenice bardzo się rozrosły i koniecznie wiosna musze je podzielić tak jak zebrinus bo już mi do rodka wchodzi.
A to zjęcia Pinky Vinky, która jak dla mnie jest bardzo piękna i ma bardzo sztywne pędy. Jestem Danusia)

Kiedyś będzie tu ogród 14:25, 01 wrz 2017

Do góry
Anka witam od czasu do czasu zagladam na watek. Bardzo fajnie, ze przygarniesz rybki przypomnij mi sie w kwietniu maju bo zapomne. Niech jeszcze przezimuja w oczku.

50 arow tez piekny areal. Pozagladam wieczorem u ciebie to jeszcze napisze.
Kwitnące skarpy 13:15, 01 wrz 2017

Do góry
Witam Pawel. Wszystko co u ciebie jest piekne, ale skrzynka bardzo piekna pomyslowa. Jak te malenstwa sie rozrosna to dopiero bedzie.

Bambusy ladne czy moglbys mi polecic jakiegos bambusa na mokre miejsca.
Piszesz, ze ograniczasz im rozrost folia kubelkowa dobrze wiedziec mniej pracy.
Mam trawe tego mutanta wysokiego juz chcialam sie go pozbyc rozrosl sie nie samowicie w zeszlym roku wykopywalam go przez pol dnia. Posadzilam kilka korzeni w inne miejsce ale do duzej donicy po swierku i wkopalam w ziemie. W tym roku wypuscil 4 łodygi.

Santolina w tym roku u mnie nie kwitla to nawet lepiej bo nie ma powalajacych kwiatow ladniejsza bec kwiatow.

Pozdrawiam ide dalej ogladac.

Ciężko jest zdobyć bambusy na wilgotne stanowisko ale wiem że takie występują.
co do ograniczania bambusów to wymaga tego tylko phillostachys czyli tylko jeden z moich bambusów a reszta to bambusy kępowe czyli rosną podobnie jak miskanty. A ta wilgoć w tym miejscu jest spowodowana tym że wody gruntowe są wysoko czy po prostu po deszczu to miejsce jest okresowo zalewane??
Skrzyneczka jest takim małym eksperymentem zobaczę jak przezimuje i się rozrośnie w następnym sezonie.
Ptasi gaj 11:53, 01 wrz 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
...Nigdy nie widziałam tak wielkich ryb w oczku wodnym jak tam...olbrzymy tam są. Na oko tak z 60 cm długości mają i grube jak dynie
Ja bym powiedziała, że nawet więcej niż 60... Cudowne potwory.

Niech sobie zyja moze komus oddam w prxyszlym roku.
Elu jak będziesz miała na wydanie to ja z chęcią przygarnę kilka sztuk.

Kasya napisał(a)
....bo widzialam u Ani takie nawet wieksze niz karpie na wigile
No... jedna taka na patelnię (tylko skąd taką patelnię wytrzasnąć?) i można wykarmić rodzinę i wszystkich gości...

Ptasi gaj 11:15, 01 wrz 2017

Do góry

Kasiu czy ty bys zjadla rybke ktora je pokarm z reki bo ja nie.
Ja z nimi rozmawiam a one sie ciesza, przyplywaja a ja je glaszcze i skacza z radosci.

Zobacz u "malej-mi" jakie ma stado wypasione.

no przeciez zartowalam....bo widzialam u Ani takie nawet wieksze niz karpie na wigile
Ogród bacowej 11:04, 01 wrz 2017

Do góry
bacowa napisał(a)

Nie nie ściągam darni. Zasypałam ten fragment grubo trawą skoszoną, jesienią dosypie zmielonych liści i zostawie na zimę.

Wiesz tez tak robie. Moje przyszle rabaty juz sa obsypane trawa to najlepszy nawoz pod rosliny.
Swierki tez rosna na skoszonej trawie umiaru we wzroscie nie maja, szpice po metrze.
Ogród z uśmiechem 10:59, 01 wrz 2017

Do góry
Jeszcze chcialam dodac, ze obrazy 3 i 5 tez ladne, tylko nie widze ich na swoich scianach w domu.
Ptasi gaj 10:49, 01 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

moze na wigile sie przydadza ?

Kasiu czy ty bys zjadla rybke ktora je pokarm z reki bo ja nie.
Ja z nimi rozmawiam a one sie ciesza, przyplywaja a ja je glaszcze i skacza z radosci.

Zobacz u "malej-mi" jakie ma stado wypasione.
Ptasi gaj 10:45, 01 wrz 2017

Do góry

Kasiu sama nie wiem jak trawy kupilam z takimi kolorowymi klosami. To bylo na chybil trafil loteria.

Odnosnie malej-mi to myslalom o ilosci ryb. W tym roku sie tyle urodzilo, ze az czarno w oczku. Daj spokoj co z takimi wielkimi rybami robic ani to oddac ani dalej hodowac.

Robki rodzac sie sa szare czarne dopiero jak maja jakies 10-15 cm to sie przebarwiaja. Na wiosne beda sie przebarwiac. Kupilam w 2015 zaledwie 4 rybki i takie stado juz mam.

moze na wigile sie przydadza ?
Kwitnące skarpy 09:09, 01 wrz 2017

Do góry
Witam Pawel. Wszystko co u ciebie jest piekne, ale skrzynka bardzo piekna pomyslowa. Jak te malenstwa sie rozrosna to dopiero bedzie.

Bambusy ladne czy moglbys mi polecic jakiegos bambusa na mokre miejsca.
Piszesz, ze ograniczasz im rozrost folia kubelkowa dobrze wiedziec mniej pracy.
Mam trawe tego mutanta wysokiego juz chcialam sie go pozbyc rozrosl sie nie samowicie w zeszlym roku wykopywalam go przez pol dnia. Posadzilam kilka korzeni w inne miejsce ale do duzej donicy po swierku i wkopalam w ziemie. W tym roku wypuscil 4 łodygi.

Santolina w tym roku u mnie nie kwitla to nawet lepiej bo nie ma powalajacych kwiatow ladniejsza bec kwiatow.

Pozdrawiam ide dalej ogladac.
Ogród z łezką II 09:00, 01 wrz 2017

Do góry
Kasiu nie wiem ile masz lat ale jesteś miś foto. Małgosia tak samo. Są ludzie którzy są stworzeni do pozowania.
Znam się na tym i wiem co piszę.

Kasiu nie ma sensu wykrawac środków traw u mnie tak było w zeszłym roku pod domem tak mi szkoda było trawy ale ja zostawiłam w tym roku nie ma śladu. Korzenie znajda sobie tam miejsce i tam się rozkrzewia i następnego roku wypuszcza zdzbla.

Te kilometry jak są rozłożone to wcale nie tak dużo.
Ciesze się ze ci się ta objazdowka podobała.

To pierwsze słyszę...zawsze mi się wydawało, że ja słabo fotogeniczna jestem...

Tak mówisz? Że się zapełnią od środka? Bardzo bym chciała, zobaczę wiosną, jak zaczną ruszać. Wcale nie mam ochoty na taką robotę...samych ML mam 17 sztuk

No właśnie, tak jakoś mi śmigły te kilometry
Było supernacko
Ogród bacowej 07:41, 01 wrz 2017

Do góry
Znowu robota. Darń będziesz ściągała? Jak masz dużo gleby to można posadzić.

A co zrobisz z tymi mniejszymi nasadzeniami które juz są przesuniesz je?

Trawy idą jak burza, też muszę coś z moimi zrobić bo nachodzą jedna na drugą, ale to dopiero wiosną.

Nie nie ściągam darni. Zasypałam ten fragment grubo trawą skoszoną, jesienią dosypie zmielonych liści i zostawie na zimę.
Ogród bacowej 00:53, 01 wrz 2017

Do góry
Znowu robota. Darń będziesz ściągała? Jak masz dużo gleby to można posadzić.

A co zrobisz z tymi mniejszymi nasadzeniami które juz są przesuniesz je?

Trawy idą jak burza, też muszę coś z moimi zrobić bo nachodzą jedna na drugą, ale to dopiero wiosną.
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 00:44, 01 wrz 2017

Do góry
Witam Piotrze
Przepięknie kwitną opuncje - żółciutkie. Oleandry uwielbiam miałam kilka, ale zawsze coś im nie pasowało i opadły z liści (zaczęły żółknąć) raz to nawet czerwce u jednego były ale je zlikwidowałam.
To trzeba mieć jednak warunki.
Moja sąsiadka ma oleandra pełnego różowego i zawsze kwitnie w jesieni albo zimą na szczęście mamy klatki schodowe całe oszklone więc daje radę oleander. To chyba zależy od cięcia bo jej wyrasta ona go tnie i później na tych pędach wyrastają kwiaty ale jesienią.

Spadające gwiazdy cudowne. U mnie też spadają na działce piękne widoki.

Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies