Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 23:22, 28 maj 2020

Do góry
Pomoc w doborze i ustawieniu zraszaczy 23:22, 28 maj 2020

Do góry
Witam. W załączniku znajduje się szkic mojego trawnika. Kółka po krawędzi działki to tuje. Ujęcie wody ma wydajność 3m3/h. Proszę o pomoc w doborze i rozmieszczenie zraszaczy. Chciałbym uniknąć moczenia budynku i tarasu.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 23:19, 28 maj 2020

Do góry
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 23:14, 28 maj 2020

Do góry
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 23:04, 28 maj 2020

Do góry
Buk pospolity - Fagus sylvatica 23:03, 28 maj 2020

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Ania nie zapomnij o sekatorze

Anna
brązowa strzałka - patyk
zielone - mocowanie
czerwona strzałka - delikatnie i stopniowo prostować zdrewniały pęd

można jednocześnie prostować dwie a nawet trzy gałązki i następnej wiosny wybrać tę która jest najmocniejsza
po ruszeniu wegetacji wyciąć dwie pozostałe((tak!)na gładko bez sęczków

Dziękuję
Czyli w tym roku próbuję prostować i ściskam kciuki żeby dał radę przy początkującym ogrodniku
Mam jeszcze pytanie o preferencje w kwestii posadzenia - wiem, że nie lubi podmokłych miejsc i wiem, że muszę uważać podczas sadzenia aby nie posadzić za głęboko.... a jeśli chodzi o ziemię i ewentualny nawóz? Czy obornik granulowany będzie ok podczas sadzenia, ewentualnie naturalny .....
Nowocześnie, ale trochę romantycznie...chciałabym 23:02, 28 maj 2020

Do góry
Dzięki Asiu. Rabaty dopiero się wytyczają. Pod płotem będzie żywopłot z grabow i rabata z milorzebami i cyprysikami filifera nana. Ścieżka skręca i prowadzi do tarasu.

Najbardziej męczy mnie to czy całość ma być w zwirku czy tylko ścieżka, a obok trawa. Dalej będzie rabata dość duża. Nie wiem czy nie będzie takich ,,pasów,, żwir- trawa-rabata.
Coś narysuje i wrzucę, bo na zdjęciach faktycznie pomieszane...
Dom w Mirabelkach - ogród małymi kroczkami... 22:56, 28 maj 2020

Do góry
Pokażę może najpierw rabatę frontową - jest prawie największa i to na niej zapanował w zeszłym sezonie niezły bałagan...ale od początku!

Pierwszą rośliną na tej rabacie był i jest rododendron (jako nieliczny się ostał), jest on z gatunku American Beauty, kwitnie na karminowo różowo, rośnie dosyć szybko i docelowo ma osiągnąć rozmiar bodajże 180 cm x 150 cm.

Już po pierwszym sezonie wiedziałam, że chociaż krzewy te kwitną dosyć krótko, to zdecydowanie są jednymi z moich ulubionych.
Ogród Naturalistyczny z duszą prerii. 22:53, 28 maj 2020

Do góry
Katte napisał(a)
Co u mnie ??!
Ostatnie wolne dni więc pełną parą szła robota ...

Hej Kasia!
Ładnie u Ciebie!

Dom piękny, ogród bardzo obiecujący.

Przaśny warzywniak podoba mi się! Ja nie mam…

Będę zaglądać.
Zieleń, drewno i antracyt 22:53, 28 maj 2020

Do góry
Nie wiem jak u Was, ale u mnie znowu trochę popadało Po południu na chwilę wyszło słońce, a potem już tylko pochmurno do wieczora. Deszcz odrobinę zreanimował trawę i przyspieszył prace ziemne. Jutro powinnam zakończyć zmagania z przekopem różanki Muszę przyznać, że takiego nagromadzenia dżdżownic, jak pod tymi kartonami, chyba jeszcze u siebie nie miałam .

Dom w Mirabelkach - ogród małymi kroczkami... 22:53, 28 maj 2020

Do góry
Rabaty wytyczyliśmy jednym paskiem z kostki brukowej, aby łatwo było nam w sposób estetyczny kosić trawę.

W związku z tym, że dla stabilizacji kostki używa się betonu początkowo przy brzegu nie chciała rosnąć nam na krawędziach trawa. Więc jeden weekend poświęciliśmy z mężem aby ją dosiać - koronkowa robota. A w tym sezonie dowiedziałam się, że jest coś takiego jak angielska krawędź i zgadnijcie co? Wszystkie brzegi sukcesywnie, powoli, na miarę swoich sił wycinam. Ah te ogrodowe początki nowicjusza.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 22:49, 28 maj 2020

Do góry
I znowu zanudzę irysami
Jurajski Ogród 22:49, 28 maj 2020

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Ileż uroku może dawać niepozorna, wijąca się rzeczka! Pod wrażeniem jestem.
Żyją w niej może traszki? Powinny.
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 22:47, 28 maj 2020

Do góry
sylwik69 napisał(a)

Malu

Jaki słodziak, gratuluję Widzę, że u ciebie pogoda też kapryśna U nas nawet nie ma jak trawy skosić, bo wciąż pada. A już jest po pas
Czerwone plamy przeniesiony 22:44, 28 maj 2020

Do góry
Witam serdecznie.
Poszukuję pomocy ponieważ nie mam pojęcia co się dzieje z moim trawnikiem. W
Zeszłym roku we wrześniu zasiałem trawnik ładnie wschodził poczym zaczęły pojawiać się plamy, trawa zaczęła zmieniać kolor na czerwony tak jak na zdjęciach nie mam pojęcia co to jest powodem.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 22:42, 28 maj 2020

Do góry
Dosiewałam jeszcze warzywa liściowe, koper po raz drugi, i bazylię w pomidorach

A tutaj drugie miejsce na pomidory. Dostałam tyle pięknych krzaczków pomidorów od sąsiadki, miejsce miałam już przygotowane i szybko posadziłam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:39, 28 maj 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Cudne, każdy inny i co jeden to piękniejszy
Dom w Mirabelkach - ogród małymi kroczkami... 22:38, 28 maj 2020

Do góry
Na działce sporo mamy starodrzewia - to akurat zasługa mojego teścia, który posadził je ok 30 lat temu. Mamy same iglaki, więc miejscami walczymy z trawą, a raczej chęcią jej posiadania. Miejscami jednak musimy odpuścić...
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 22:37, 28 maj 2020

Do góry
U nas cały czas zimno i siąpi. Beznadzieja.

Moje rododendrony w tym roku. Biały przekwitł, teraz dają czadu dwa pozostałe. Niestety tylko jedna azalia ładnie kwitnie. Na wiosnę dwie pozostałe przytnę do ziemi by się zagęściły.

Posadziłam tu tawułkę, bo w zeszłym roku hosty były marne i chorowały, a w tym roku szaleństwo nastąpiło i tawułki zaraz widać nie będzie

Nowocześnie, ale trochę romantycznie...chciałabym 22:34, 28 maj 2020

Do góry
basik napisał(a)
Napiszę, że mam ogromny problem z decyzjami takimi wydawać by się mogło prostymi, a jednak...
Przód domu...bedzie tu rabata z lawendą, sesleria skalną i jesienną, ścieżka z płyt, trawnik i rabata rożano- jeżówkowo- trawiasta. Początkowo ścieżka z płyt miała być w trawniku. Jednak bardziej i praktycznie i potem mniej pracochlonnie (przycinanie trawy przy płytach) jest zrobienie ścieżki w Żwirki. Tylko czy to nie będzie za bardzo poprzecinane? Na zdjęciach próbuje to jakoś zilustrować. Może znajdzie się dobra osobka i coś podpowie?

Na płyty nie patrzcie, leżą tylko do przymiarki, nie takie będą.
A może w ogóle zrezygnować z trawy i zrobić tylko zwirowisko?

Popieram Magdę i ścieżkę w żwirku. Też testowałam obie.

Ale nie rozumiem, dlaczego pod płotem nie planujesz rabaty? Trawnik pod sam płot?

No i dokąd prowadzi ta ścieżka w żwirku?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies