Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Bog 16:28, 04 sie 2020

Powinny dać radę w cieplejszym rejonie u mnie na wschodzie 15 lat wstecz była mrożna zima więc nie było mowy w gruncie zresztą dorosła budleja też marzła ale wiosną zawsze odrastała.
sylwia_slomc... 17:21, 04 sie 2020

Bog napisał(a)
Budleję łatwo można rozmnożyć mnie się udało szybko urosła w następnym sezonie zakwitła warto spróbować.

U mnie też łatwo sama się wysiewa ja potem tylko siewki rozdaję
sylwia_slomc... 17:24, 04 sie 2020

daszum napisał(a)
Ja mam budleje giganty, które strasznie rozłażą się podziemnymi rozłogami. Ale daję im spokój, ponieważ rosną w cieniu pod brzozą pijaczką, gdzie nic nie urośnie

Budleje się rozłażą???!!! Mocno zdziwiona jestem, nic się u mnie nie rozłazi, mam 9 szt i nie widzę żadnych rozłogów, a już ładnych parę lat rosną u mnie.
sylwia_slomc... 17:26, 04 sie 2020

daszum napisał(a)
Karola moje mają kilka lat, ale są bardzo ekspansywne. Wyrastają w odl. 2 m od rośliny matecznej, np. w środku kępy liliowca

Danusiu pokaż bo normalnie nie do wiary, pierwsze słyszę o czymś takim, na pewno rozmawiamy o tej samej roślinie??? Moja sąsiadka ma dwie budleje przeszło 15 lat nic się jej nie rozeszło nigdzie, moje 5 lat rosną i też nie mam żadnych rozłogów. Co Ty masz za odmianę tej budlei?
sylwia_slomc... 17:29, 04 sie 2020

Bog napisał(a)

Odrosty korzeniowe są okropne chyba że ma się dużo miejsca u mnie mahonia tak się rozrastała pod brzozą na wiosnę powiedziałam jej bay bay nie choć nie tak całkiem mam ją w innych miejscach.

O mahonii też nic nie wiem o odrostach, że się sieje to owszem, ale odrostów nie miałam do tej pory.....całe życie się człowiek uczy....
tulucy 17:35, 04 sie 2020

Mahonia u mnie to samo, wycięłam w pień, wykopałam głęboko, a i tak wypuszcza po paru latach nadal... I Anabelki to samo...
Bog 18:41, 04 sie 2020

tulucy napisał(a)
Mahonia u mnie to samo, wycięłam w pień, wykopałam głęboko, a i tak wypuszcza po paru latach nadal... I Anabelki to samo...

Mahonię miałam posadzoną trochę za głęboko generalnie rośliny sadzę głęboko może to jest przyczyną rozrastania pod ziemią.
Anabelkę mam 3-4 sezon jeszcze nie widzę odrostów.
popcorn 19:40, 04 sie 2020

mikdan_2608 19:40, 04 sie 2020

tulucy napisał(a)

U mnie mahonia to niczym łyżwiarka figurowa lata po całej działce (no, prawie). A anabelkę jak eksmitowałam dół taki kopałam aby dokopać się do wszystkich korzeni, że prawie do niego wpadłam. Trudna do pożegnania jest też juka. A wisteria to ci dopiero turystka, w jednym miejscy rosła a 10m dalej znalazłam kawałek dziwnego grubego sznurka i tak sobie ciągnęłam i ciągnęłam aż doszłam do "matki" (albo ojca, kto tam je wie). Uwaga wisteria jest żywotna, jak pójdzie w ziemię to na amen. A ten tego zapomniałam jak się zwie a kwitnie dzwonkami na żółto, też żywotny oj żywotny.

pozdrawiam w boju

Aaaa… coś mi się przypomniało, jak oglądam "Wielkie projekty" to czasami trafiają się tym ludziom w Anglii zachwaszczone działki. Właściwie zakrzaczone. Iiiii… niespodziewajka a to budleje tak się im panoszą. Tak sobie myślę, że to może takie odmiany co się miast zachowywać subtelnie (jak na motyli krzew przystało) to są takie mało grzeczne, elegancko określając . Tam takie latawice...
mikdan_2608 19:41, 04 sie 2020

Bog napisał(a)

Mahonię miałam posadzoną trochę za głęboko generalnie rośliny sadzę głęboko może to jest przyczyną rozrastania pod ziemią.
Anabelkę mam 3-4 sezon jeszcze nie widzę odrostów.

Bo anabelka to tak wszerz i dookoła.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies