Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:42, 28 sty 2014

Do góry
No to zaczynam, czy to jest magnolia?
Ogródek na betonie 13:00, 28 sty 2014

Do góry
Aniula no dzieje się u Ciebie. Pooglądałam grę w kolorki - niby mały ogródeczek - niby na betonie a proszę ile pięknych roślinek i kolorków się znalazło Magnolia dech zapiera Fajne Ci wyszły te heliotropy.
Może faktycznie formuj sobie tam te bukszpany - podrosną to będzie "coś wyższego" - ja się też zupełnie nie znam, ale myślę, że całkiem dobrze wyglądałyby - jak jeszcze ma być ekonomicznie... trzmielinka się faktycznie szybko przyjmuje to i kolorku doda...
Coraz ładniej u Ciebie się robi Pozdrawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:04, 27 sty 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
Mirą jak byś dzieliła tego irysa to proszę o sadzonek jestem pod wrażenie wątku hi hi hi

Wpadam tu 'przechodząc obok'. Te irysy tez mam. I udało mi sie je oznaczyć - To irys trawolisty- iris graminea.
Jest śliczny i nieziemsko pachnie- mocno owocowo, prawda?

Ładnie tu u Ciebie, będę zaglądać
Pszczelarnia 09:59, 27 sty 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Na zimę trzeba zdjąć jeżyny z podpór, położyć na ziemi. Moi rodzice i znajomi, ja także przysypujemy pędy liśćmi, gałązkami, kawałkami kory. Ale wcześniej, po owocowaniu wycinamy pędy co owocowały, i nadmiar z rośliny- ok 4 szt tylko zostaje.
A wiosną znów na stelaż- lepiej łapią słońce, pędy są suche.
Aha- pędy wiosną warto dość szybko odsłonić, bo mogą zagniwać
Ale pewnie to wiesz. Ja tylko chciałam napisać że na zimę warto zdjąć pędy i położyć na ziemi, nie rezygnować ze stelaży.

Magnolio, chyba wrócę do tych stelaży i tej metodyki. Bo to , że moje jeżyny tak obrodziły same z siebie to tylko zasługa poprzedniej łagodnej zimy.
Pszczelarnia 09:23, 27 sty 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Sadownicza kariera: w podstawówce wiśnie rwałam w sadach towarowych na zarobek. Przed studiami pracowałam w szkółce drzewek owocowych, szczepiliśmy jabłonki, odchwaszczali drzewka brzoskwiniowe.

Nie, nie rozciągałam drzew owocowych na sznurach i murach. Starze odmiany? Jeżeli masz na myśli wiekowe drzewa - to nie. A jeśli myślisz o dawnych odmianach to tak. Zaczynasz od małego zakupionego drzewka. Wiem, że Karola (wątek "co by tu wcisnąć do ogródka") tak próbuje prowadzić jakieś drzewko owocowe. Ja mam sad taki zwykły. Ale jak Cię temat drzew rozpiętych interesuje, to mam zdjęcia i mogę pożyczyć Ci książki. Bo rozpina się grusze, jabłonie i ew. śliwy (choć śliwy mają piękny strzelisty pokrój i ja bym ich nie rozpinała). Kiedyś chciałam rozpiąć jeżyny - przygotowałam wszystko: paliki, druty, kotwy ściągające. I mój Ojciec mówi: "córko te, co masz ładnie rodzą, bo mogą się położyć na ziemi, rozpięte przemarzną" . Ale to dotyczy jeżyn w ogrodzie, gdzie są wiatry.
Więc daj znać, czy będziemy zdalnie rozpinać Twoje drzewka owocowe.

A zakup narzędzia do gniecenia jabłek mam w planie.

Na zimę trzeba zdjąć jeżyny z podpór, położyć na ziemi. Moi rodzice i znajomi, ja także przysypujemy pędy liśćmi, gałązkami, kawałkami kory. Ale wcześniej, po owocowaniu wycinamy pędy co owocowały, i nadmiar z rośliny- ok 4 szt tylko zostaje.
A wiosną znów na stelaż- lepiej łapią słońce, pędy są suche.
Aha- pędy wiosną warto dość szybko odsłonić, bo mogą zagniwać
Ale pewnie to wiesz. Ja tylko chciałam napisać że na zimę warto zdjąć pędy i położyć na ziemi, nie rezygnować ze stelaży.

Pszczelarnia 21:55, 26 sty 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
pytałas Alinki o kupno piwonii Early Glow.
Podstolec na allegro ma Claire de Lune, na oko podobną
http://allegro.pl/paeoniaclaire-de-lune-pm-i3851576623.html
Dziewczyny bardzo go chwalą za jakość

Zakupiono.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:27, 26 sty 2014

Do góry
Tess napisał(a)

Z jakim skutkiem? Kupiłaś już? Bo po takiej reklamie to wiosną nie da rady nabyć.

Tess, ja jeszcze nie kupuje i nic nie zamawiam.
Wiosna 2013 pospieszylam sie z zakupami i magnolia mi w garazu zakwitla. W tym roku zakupy bez szalenstwa.
pozdrawiam
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:06, 24 sty 2014

Do góry
śliczna ta skarpa,a magnolia zjawiskowa ile ma juz lat?
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:23, 22 sty 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)
no śniegu to masz więcej u mnie lekki puder , o bałwanie na razie dzieci marzą magnolia piękna podziwiam bo ja nie mam i chyba mieć nie będę bo u mnie wygwizdówek na maxa dziś ten róż króluje na całego

Magnolia faktycznie lubi zacisze, ale Ty sadzisz zywopłoty z tui więc moze znajdziesz dla niej kawałek zacisznego miejsca?

Magnolia nasz rocznicowa - dostaliśmy ją w 2006r i jak widać dobrze jej
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:03, 22 sty 2014

Do góry
no śniegu to masz więcej u mnie lekki puder , o bałwanie na razie dzieci marzą magnolia piękna podziwiam bo ja nie mam i chyba mieć nie będę bo u mnie wygwizdówek na maxa dziś ten róż króluje na całego
Postawić trawkę nad i... 15:59, 22 sty 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Tulipany i magnolia obłedne

...dziękuję Ula..
Postawić trawkę nad i... 15:00, 22 sty 2014

Do góry
Tulipany i magnolia obłedne
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:46, 22 sty 2014

Do góry
Danusiu mam jeszcze jedną prośbę. Chodzi mi o to miejsce

Chciałam zmienić trochę tą rabatę i pomyślałam o przeniesieniu gracilimmusów za Pissardi a w ich miejsce dumam nad choiną kanadyjską albo pęcherznicą ciemną. Pomiędzy miskantami rośnie magnolia Susan.
No i jeszcze mam niezagospodarowany 4 metrowy kawałek na lewo od limek. Czym go wypełnić?
Myślę o jaśminowcu aurea albo kalinie (chciałabym trochę zapachu) ale i tak zostanie tam jeszcze luka.

Pszczelarnia 11:00, 22 sty 2014

Do góry
pytałas Alinki o kupno piwonii Early Glow.
Podstolec na allegro ma Claire de Lune, na oko podobną
http://allegro.pl/paeoniaclaire-de-lune-pm-i3851576623.html
Dziewczyny bardzo go chwalą za jakość
Przedogródek - zmiana ksztaltu 20:18, 20 sty 2014

Do góry

wiosna od strony ulicy

Wczoraj jeszcze wymyśliłam coś takiego

myślicie że ma to sens, i jakie rośliny tam dosadzić .
Jest to strona północno-wschodnia -rano słońce potem cień.
Rosną 4 duże iglaki -świerki , magnolia, kalina i azalie , rododendrony 2 limki i jakieś drobiazgi.
Jest studnia i fontanna. Całość około 7 X 9 m.
Z jednej strony jest wjazd i płot obsadzony bukszpanami z drugiej ścieżka i wąska rabatka jakieś 0,6om
Proszę o pomoc
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:55, 20 sty 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
może stipa barbata?7
http://www.bylinyolsztyn.pl/2013/01/stipa-barbata-ostnica-brodkowata/
choć też wyższa i podobna kapryśna. I idzie spać po kwitnieniu, czyli jesienią

Magnolia, ja na tę działkę zaglądałam raz na miesiąc.. i to było 2 lata temu.... szczegółów nie pamiętam... byłam pewna że to stipa.. i tyle.. i zdziwiłam sie jak zobaczyłam, że przezimowała
Ale obiecuję zajechać na działkę i sprawdzić czy jeszcze jest
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:49, 20 sty 2014

Do góry
może stipa barbata?7
http://www.bylinyolsztyn.pl/2013/01/stipa-barbata-ostnica-brodkowata/
choć też wyższa i podobna kapryśna. I idzie spać po kwitnieniu, czyli jesienią
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:48, 20 sty 2014

Do góry
Żeby to ja wiedziała co to było.... moja koleżanka zwana "przyszywana mamą".. poprosiła o zrobienie rabaty z wrzosami.. wiec zrobiłam. Pierwsze 2 lata opiekowałam sie trochę działką to widziałam jak co rośnie, a w roku 2013 przyszły wszystkie plagi egipskie i już nie miałam czasu im pomagać.. I nie byłam ani razu na działce Muszę kiedy tam podjechać i sprawdzić czy zostawiona samopas jeszcze żyje. Tym nikt się nie opiekuje już. Ale pomimo macoszego traktowania żyła. Myślałam, że to stipa.. ale to na nie może być ona, bo to cholerstwo nie che zimować. Po zeszłej zimie łagodnej, mało co mi przetrwało.
Magnolia- tamta była niższa. Podobna , ale niższa. Wysokość tej stipy Pony.
Może znajdę jakieś zdjęcie, bo chyba robiłam komórką.. zaraz po posadzeniu, aby pokazać co narobiłam
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:11, 20 sty 2014

Do góry
tu jej zdjecie lepsze:
http://www.dobrepole.pl/Stipa%20capillata_-_ostnica%20w%C5%82osowata_npol_1406.html
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:09, 20 sty 2014

Do góry
napisz coś o tej trawie podobnej do stipy. Jak wygląda- też takie cienkie źbła, podobny kwiatostan, wysokość?
Stipa capilata nie wymarza, ale jest jednak inna i wyższa.
Moja capilata:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies