Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Agania 17:01, 16 mar 2014

Bogdzia napisał(a)
Moja Susan jest dużo ciemniejsza ale ta bardzo mi sie podoba.

Mnie też, ale to nie Susan
Agania 17:06, 16 mar 2014

Mala_Mi napisał(a)
Agata.. potwierdzam, magnolie nie lubią stojącej wody.... ale u mnie w glinie korzonki są trochę tłamszone.. i dopadły je przędziorki.. albo jakie szpeciele, po oprysku się im poprawiło.
Magnolii nie okrywamy na zimę, bo tak jak rh może złapać grzyba.... niebiezieczne są majowe przymrozki... ale tylko dal kwiatów a nie dla krzewu. Nigrę mam na pewno, bo w renomowanej szkółce kupowałam, ometkowaną.

NIGRA - kwitnie tak jak inne magnolie,.. sprawdzam na foto, mogły wcześniej, ale ja nie robiłam kiedyś tak dużo zdjęć:
2009 - 09 maj
2010 - 06 maj
2011 - 14 maj
2012 - 5 maj (od tego roku już walę fotki co chwila)
2013 - 6 maj

Nigra mi rośnie więcej w szerokość niż wysokość...
Susan idzie bardziej w wysokość.. i to najmniej kłopotliwa odmiana.. przynajmniej u mnie.. jej nic nigdy nie było.... w 3 lata urosła co najmniej metr.. dowód
ale kolr nie taki moja ciemniejsza

To całkiem inaczej niż podają opisy i foty w necie i w szkółkach dojdź tu prawdy o odmianie

Cenne są te twoje zapiski...Aniu może to nie Nigra a właśnie Susan moja Susan rosnie jak krzew kwitnie tak jak piszesz w maju
Agania 17:09, 16 mar 2014

Jagodaa napisał(a)

Bardzo możliwe, że trafiłam na siewki, bo sadzonki kupowałam w przypadkowych miejscach... dziękuję za wszystkie informacje. Jeśli już na tyle zaplanuję swoje rabaty, aby wiedzieć, gdzie magnolii będzie dobrze, to na początek wybiorę chyba polecaną przez Ciebie George Henry Kern i faktycznie pojadę do Pisarzowic.

Pisarzowice, zobacz w wątku spotkaniowym spotykamy się tam między zakupami 17 maja
Madzenka 17:26, 16 mar 2014

Jagodaa napisał(a)

Bardzo możliwe, że trafiłam na siewki, bo sadzonki kupowałam w przypadkowych miejscach... dziękuję za wszystkie informacje. Jeśli już na tyle zaplanuję swoje rabaty, aby wiedzieć, gdzie magnolii będzie dobrze, to na początek wybiorę chyba polecaną przez Ciebie George Henry Kern i faktycznie pojadę do Pisarzowic.

Zdecydowanie kup wiosną gdy beda już pekać im paki kwiatowe. Koniecznie kupuj wyłącznie takie, ktore mimo niewielkich rozmiarów mają dużo paków. Magnolia nie może mieć za sucho, lubi stala wilgotnosć a najwazniejsze jest przykrycie jej korzeni korą, bo latem tak szybko nie wysycha a zimą nie przemarżnie. Wbrew opini moje magnolie rosną na strasznym wygwizdowie i kwitna jak szalone. Podstawą jest zakup krzewu z pąkami. Nawożenie dwa razy w sezonie nawozem do magnoli agrecolu.
Polecam te krzewy, bo wiosna bez nich nie jest pełna
agata19762 17:50, 16 mar 2014

witaj Aga

widzę, że dyskutujecie o magnoliach ...
ja też baaaaaaaaardzo je lubię ...
u siebie mam 4 sztuki i nigdy nie okrywam na zimę

miłego wieczorku !!!
Urszulla 18:20, 16 mar 2014

Fajny ten magnoliowy wątek u Ciebie
bardzo przydatny dla mnie
Najlepiej mieć kilka
Agania 18:48, 16 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)

Zdecydowanie kup wiosną gdy beda już pekać im paki kwiatowe. Koniecznie kupuj wyłącznie takie, ktore mimo niewielkich rozmiarów mają dużo paków. Magnolia nie może mieć za sucho, lubi stala wilgotnosć a najwazniejsze jest przykrycie jej korzeni korą, bo latem tak szybko nie wysycha a zimą nie przemarżnie. Wbrew opini moje magnolie rosną na strasznym wygwizdowie i kwitna jak szalone. Podstawą jest zakup krzewu z pąkami. Nawożenie dwa razy w sezonie nawozem do magnoli agrecolu.
Polecam te krzewy, bo wiosna bez nich nie jest pełna

Tak najlepiej tak kupić magnolię, jak ma już pąki kwiatowe, albo kupując z kwitnącym z kwiatem mamy już pewność, że to ta odmiana, którą chcemy, mój patyk ma pąka kwiatowego...........więc zobaczę tą purpurę mam nadzieję i, że mi jej nikt nie zauroczy

Marzenko, polecamy magnolie, nie wyobrażam sobie ogrodu bez magnolii
Agania 18:51, 16 mar 2014

agata19762 napisał(a)
witaj Aga

widzę, że dyskutujecie o magnoliach ...
ja też baaaaaaaaardzo je lubię ...
u siebie mam 4 sztuki i nigdy nie okrywam na zimę

miłego wieczorku !!!

Dyskutujmy o magnoliach, nic tak nie cieszy jak dyskusja o ulubionych roślinach, a magnolie na to zasługują i sprawdza się jednak opinia, że nie okrywamy, ściółkujemy korą, a pąków kwiatowych, nie uratujemy po majowych przymrozkach i po ciężkiej zimie, ale teraz nasze magnolie ucieszą nasze oczy
Agania 18:58, 16 mar 2014

Urszulla napisał(a)
Fajny ten magnoliowy wątek u Ciebie
bardzo przydatny dla mnie
Najlepiej mieć kilka

Jasne, jedna to za mało, ale jedna musi być

Uluś, pokażesz swoją magnolkę z kwiatami
Jagodaa 18:59, 16 mar 2014

Ja chyba nie doczekam się wycieczki do Pisarzowic. Jeszcze raz bardzo Wam dziękuję za rady. Magnolie są piękne, to nie ulega wątpliwości .