Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródkowe perypetie:) 18:52, 26 maj 2020

Do góry
I pierwszy liliowiec, żółtych nie liczę

powojnik..

naparstnica..

Jurajski Ogród 18:50, 26 maj 2020

Do góry
Irenko, dzięki

Mariolu, zaglądaj do woli

Danusiu, dziękuję, byłam właśnie u Ciebie, pięknie masz.
Ależ u mnie tych tulipanów jest bardzo mało, nic nie dosadzałam, bo żywią się nimi nornice, chociaż...jest wyjątek. Tam, gdzie nasadziłam bodziszka, zdecydowanie jest większy spokój, nie ryją tak i nie zżerają cebulek...

Aniu, miło Cię widzieć u mnie i dziękuję

Dla Was fotki

Ogródkowe perypetie:) 18:46, 26 maj 2020

Do góry
I powoli czas na róże
Zapączkowane angielki
róża od Anitki

William Schakespeare jako pierwszy, chociaż choruje, widać po żółtych listkach.

Zdziwił mnie bodziszek, bo postanowił zakwitnąć, chociaż od 3 lat ani drgnął..
Ogródkowe perypetie:) 18:40, 26 maj 2020

Do góry
Rozkwitły już wszystkie rododendrony
Niby ogródek pszczółki Majki 18:29, 26 maj 2020

Do góry
I jeszcze moje piękne bratki
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 18:20, 26 maj 2020

Do góry
Niby ogródek pszczółki Majki 18:17, 26 maj 2020

Do góry
Berberys Chiquita

Tuja Aurea Nana
Niby ogródek pszczółki Majki 18:16, 26 maj 2020

Do góry
Teraz kilka zdjęć jeszcze
Klon Royal Red
Klon Drummondi

Wierzba Hakuro Nishiki
Zieleń, drewno i antracyt 18:05, 26 maj 2020

Do góry
Gdyby ktoś chciał w ten sposob przygotować rabatę, to w ramach przemyśleń wstawiam zdjęcie krwawnika, wydobytego z przekopanego dzisiaj kawałka. Mimo, że od jesieni był porządnie przykryty to udało mu się przetrwać i gdzieniegdzie przebić do światła. Ciekawe jak będzie to wyglądało na fragmencie gdzie drań była najpierw odwrócona zielonym do ziemi. To oczywiście problem tylko tych co mają tak "bioróżnorodną" trawę jak ja

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 18:01, 26 maj 2020

Do góry

Zieleń, drewno i antracyt 17:57, 26 maj 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Świetny pomysł na ścieżkę w szklarni bardzo ładnie wygląda ..dodanie krawężników na pewno utrzyma ją w ryzach

Przesyłam dodatkowe moce na przekopanie rabaty

Dzięki, moce przejęłam, bardzo się przydały, kolejny kawałek za mną

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 17:41, 26 maj 2020

Do góry
Widzę że ten mój warzywnik jest taki mocno wiejski. W walcach pozostawiona jest mieta która bardzo ładnie przezimowała w jednym a w drugim teraz posadzona nowa. I dwa walce z poziomkami. Reszta walców zlikwidowana została .
Spod słomy wyłazi czosnek który został w tamtym roku przykryty kartonami i przysypany słomą ale się nie poddał i wyszedł na światło dzienne i chyba też został poroznoszony w różne miejsca pewnie przez nornice.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 17:32, 26 maj 2020

Do góry
vita napisał(a)
Taki warzywnik to dopiero warzywnik! Czy może sadziłaś ziemniaki?

Też wolę pracę przy warzywach niż przy rabatach z ozdobnymi.
Wynajmowałaś rozdrabniarkę do gałęzi? Ciekawa jestem kosztów ?

Vita w tamtym roku posadziłam ziemniaki w dwóch walcach ale część nadziemna była duża a ziemniaków było bardzo mało i niewielkie. Myślę że po prostu było sucho w tych walcach. W tym roku posadziłam w gruncie w miejscu gdzie jesienią były chwasty, położyłam kartony i słomę i tak zostało na zimę . Posadziłam późno bo na początku maja w tym miejscu ale tylko kilkanaście sztuk tak żeby wypróbować. Chcę przez posadzenie ziemniaków rozluźnić w tym miejscu ziemię. A jak będą bulwy to będzie ok.
Mieliśmy nagromadzone dużo gałęzi w większości scięte w tamtym roku i trzeba było cos z tym zrobić a zrębki bardzo potrzebne. My mamy zrębiarkę ale taką małą i raczej do małych patyków. Wynajeliśmy taką olbrzymią oczywiście z obsługą - dwóch panów. Bardzo szybko poszło to cięcie. A godzina pracy zrębiarki kosztowała 180 zł. Panowie robili u nas 1,5 h.
Tyle było materiału do zrębowania

A tu posadziłam ziemniaki . To zdjęcie miejsca jeszcze przed posadzeniem ziemniaków
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:30, 26 maj 2020

Do góry
Kawa napisał(a)
Haniu dobrze że zobaczyłam że serduszka rośnie naprawdę sporych rozmiarów - mus jedną przesadzić
u Ciebie wszystko takie zielone i zdrowe

Często pląta mi się po głowie opinia doświadczonych ogrodników, że zakładanie ogrodu w zgodzie z dostępnymi warunkami klimatycznymi i glebowymi jest o niebo łatwiejsze niż dostosowywanie gleby i klimatu do potrzeb roślin.

Serduszka lubi cień i półcień, wilgoć i żyzną glebę. Na tej rabacie ma to, co lubi. Pierwszy egzemplarz serduszki sadzony był wtedy, kiedy w ogrodzie nie było jeszcze cienia. Szybko zmarniał.
Zaczynam się interesować cienistymi rabatami, bo ogród dojrzewa i cienia będzie w nim coraz więcej.
Jak nie u mnie

Wciąż trenuję zagospodarowywanie suchego cienia.

dereń Aurea i Elegantissima na brzozowej

i tuż obok- klon pensylwański

Niby ogródek pszczółki Majki 17:20, 26 maj 2020

Do góry
A tu jodła koreańska, oczywiście nie wiem, jaka odmiana, na pewno karłowa
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:18, 26 maj 2020

Do góry
Forsycje przycięte.
Sylwia, jeszcze raz dzięki za przypomnienie.
irys holenderski - ogrodowy pionier- wsadziłam wiele lat temu- nie zagubił się podczas licznych rewolucji ogrodowych

Nie wiem jak Wam, ale mnie często się zdarza zadumać nad botanicznymi cudami- precyzja w tworzeniu różnych bytów wzbudza mój szacunek. Te diamenciki na końcu pręcików- cudo!

Wizja lokalna w warzywniku wykazała 90% skuteczność oprysku octwowego na bobie. Kalina angielska też wykazuje większy wigor w tworzeniu nowych liści. Dla koperku 10% roztwór octowy do oprysku może mieć zbyt silne stężenie. Koperek nie umarł, ale nie widać, żeby mu było lepiej.

W ziołowniku do kwitnącego szczypiorku dołączył tymianek.

Kwitnienie rozpoczęły lilaki ottwawskie. W przeciwieństwie do tych pospolitych, ładnie się przebarwiają jesienią. Pachną.

Niby ogródek pszczółki Majki 17:16, 26 maj 2020

Do góry
Mary napisał(a)
Trzymam kciuki, żeby się "upodobniły" przy takich samych warunkach świetlnych.
Podobne do Maramalade są Creme Brulee i Zipper.

Marysiu, omawiane żurawki
Niby ogródek pszczółki Majki 17:15, 26 maj 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Azalie wielkokwiatowe jeśli będą tylko przyszłościowo pod jakimkolwiek drzewkiem lub większym krzaczkiem dadzą radę, ja sadziłam w pełnym słońcu i poradziły sobie całkiem nieźle, teraz trochę je już cieniują drzewa i tuje. Ważne by im w sezonie wody nie brakowało to będzie ok no i odpowiednio przygotowana gleba potrzebna, ale skoro wrzosowisko jest i tam maja trafić to pewnie taką już tam masz

Co do tui w żółtym kolorze, skoro już masz szmaragdy to może zostać już przy tym gatunku tylko w odmianie gold( są szmaragdy złote)

Co dom tawuły z zielonymi listkami to może być rewersja i jeśli zostawisz te gałązki z czasem mogą zdominować odmianę bo będą silniejsze, więc może lepiej je wyciąć i uformować krzaczek ponownie z tych o właściwej barwie. Ale może też być tak, że dociera do nich mniej światła niż do drugiej strony krzaczka i ubarwieniem też się mogą ciut różnić wtedy.

Co do posadzonych hortensji od tui zdecydowanie daj więcej bo sam szmaragd to miejsce z czasem zajmie, do tego odległość między samymi hortensjami też trochę za mała, obserwując u siebie to po kilku latach koło o promieniu 80-100 cm zajmuje sama vanilla frise, chyba, że rokrocznie będziesz cięła na króciutko, ale wtedy nigdy nie dochowasz się okazałego krzaka.
Witaj

Cześć imienniczko Dziękuję za odwiedzenie moich skromnych progrów, rady wezmę do serca. Odnośnie tej wspomnianej tawuły: tak oto wygląda ona, dziwnie, może rzeczywiście ta rewersja, ale w sumie mam ją w takim miejscu, że może tak zostać
Odnośnie złotych Szmaragdów, wiem , że takowe istnieją, dlatego o nich wspomniałam, a to chyba jedyne w okolic żółte tuje, które by mnie interesowały - innych po prostu tutaj nie mają
Co do wrzosowiska - to go jeszcze nie ma, a planuję zrobić, taka różnica , dlatego chcę przygotować odpowiednio podłoże i rozplanować nasadzenia. Czyli azalie wielkokwiatowe mogłyby dać radę. Dziękuję, na to właśnie liczyłam
Chcę tam zasadzić też kosodrzewinę, po bokach berberys, miskanty, z przodu może rozplenice, no i oczywiście wrzosy i wrzoścce. Chętnie wsadziłabym też tam jakąś karłową sosnę typu "Smidtii" lub "Compact Gem". Plan jakiś mam.
Jak to miło poczytać opinii ludzi, którzy się znają, może kiedyś też posiądę taką wiedzę
Pozdrawiam ciepło Sylwio
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 17:10, 26 maj 2020

Do góry
Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 17:08, 26 maj 2020

Do góry
Witam.
Mam pytanie, czy można posadzić klonik w miejsce po usunięciu zarażonego chorobą grzybową jałowca. Jałowiec rósł na podwyższeniu. Usunęłam ziemię do poziomu rabaty, czy powinnam wybrać jeszcze więcej ziemi żeby nie przenieść zarazy na nowe nasadzenie. Czytałam gdzieś, że można podkładać karton pod korzenie, ale zupełnie nie wiem jak powinnam to zrobić. Nie wiem też, czy nie jest za późno na przesadzanie klonika o tej porze. Będę wdzięczna za pomoc.

klonik ten po prawej, a jałowiec to te zielone kulki po lewej stronie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies