Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:48, 20 sty 2014

Do góry
Żeby to ja wiedziała co to było.... moja koleżanka zwana "przyszywana mamą".. poprosiła o zrobienie rabaty z wrzosami.. wiec zrobiłam. Pierwsze 2 lata opiekowałam sie trochę działką to widziałam jak co rośnie, a w roku 2013 przyszły wszystkie plagi egipskie i już nie miałam czasu im pomagać.. I nie byłam ani razu na działce Muszę kiedy tam podjechać i sprawdzić czy zostawiona samopas jeszcze żyje. Tym nikt się nie opiekuje już. Ale pomimo macoszego traktowania żyła. Myślałam, że to stipa.. ale to na nie może być ona, bo to cholerstwo nie che zimować. Po zeszłej zimie łagodnej, mało co mi przetrwało.
Magnolia- tamta była niższa. Podobna , ale niższa. Wysokość tej stipy Pony.
Może znajdę jakieś zdjęcie, bo chyba robiłam komórką.. zaraz po posadzeniu, aby pokazać co narobiłam
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:11, 20 sty 2014

Do góry
tu jej zdjecie lepsze:
http://www.dobrepole.pl/Stipa%20capillata_-_ostnica%20w%C5%82osowata_npol_1406.html
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:09, 20 sty 2014

Do góry
napisz coś o tej trawie podobnej do stipy. Jak wygląda- też takie cienkie źbła, podobny kwiatostan, wysokość?
Stipa capilata nie wymarza, ale jest jednak inna i wyższa.
Moja capilata:

Ogród pod trzema dębami 13:59, 19 sty 2014

Do góry
tusiawka napisał(a)
Dzisiaj dodaję zdjęcia przedogródka.

Był on robiony na końcu bo układanie kostki się przedłużyło i niestety nie wyszedł jak chciałam.
Kostka jest super, kosodrzewina też mi pasuje ale takie pole turzycy skojarzyło mi się jedynie z polem ryżowym .
Dodatkowo ta okropna studnia na samym środku wygląda fatalnie.
Tak długo jednak nie mieliśmy wody, że jej uruchomienie było dla mnie największa radością całej budowy.

Na wiosnę dosadzimy miskantów aby tworzyły tło wzdłuż całego płotu.
Kazałam też dodać drugi gatunek trawy (Niedźwiedzie Futro) aby całość ożywić ale nadal całość nie zachwyca.
Na większym placyku miała pojawić się też magnolia, jednak jesienią nie udało się trafić na odpowiedni egzemplarz. Teraz już nie jestem pewna czy nie lepsze będzie jakieś drzewo o ciekawszym pokroju.

Przedogródek to zdecydowanie moje największe wyzwanie na ten rok.

Mnie zachwycilo to pole carex morrowi. Juz sie piszę na szczepki do Ciebie jak się rozrosna za rok nie bedzie widać przerw miedzy nimi. Uwielbiam połączenie kostrzewy sinej z kosodrzewiną, wygląda jak z projektu Ulfa Nordfjella Graby teź uwielbiam. Widze że projektanci czerpia z najlepszych na CHFSh

Ps graby fastigata tez kształtuje , jedne w stozki a inne w prostopładłościany. Czy Twoje bedą puszczone luzem?
Ogródkowy chaos u monitki 11:57, 19 sty 2014

Do góry
monitka napisał(a)

... chciałabym po tej stronie ogrodu wkomponować jeszcze jakieś drzewa. Nie wiem może graby? Tylko jak je umieścić na rabacie żeby to wizualnie grało.
Dla zobrazowania spis drzew już posadzonych:
1 magnolia Susan
2 śliwa wiśniowa Pissardi
3 grujecznik
4 miłorząb mariken
6 brzozy Dorenboos
7 wiśnia Umbaraculifera

Ciężko to zobrazować ale tak mniej więcej by było

Graby są za zielone, musisz bardziej wyrazistych drzew poszukać w ofercie.

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 21:00, 18 sty 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Dajano, na żywopłot może być zimozielona choina kanadyjska (zobacz u Finki - Marty), jako soliter świerk serbski tam będzie za duży/za wysoki. Może miłorząb "Mariken" albo wiąz Camperdownii, albo buk "Purple fontain", albo grujecznik japoński pendula lub zwykły, albo klon "Brillantissimum" w formie piennej, albo większy klon "Drummondii", albo klon polny "Carnival" (szczepiony na pniu), albo grab "Follis Argenteovariegaris", albo brzoza brodawkowata "Youngii" wysoko szczepiona, albo tulipanowiec amerykanski "Edward Gursztyn", albo jakaś piękna magnolia, albo platan "Alpens Globe", albo grusza wierzbolistna Pendula (moje marzenie), albo klon zwyczajny "Crimson Sentry", albo...już sama nie wiem co, bo jest tyle pieknych drzew, zależy, co ci się podoba.

Agusiu tyle tego wymieniłas ze do rana nie sprawdzę jak te drzewka wygladają i jak mam ci odpowiedzieć ale sprawdzę wszystkie po kolei i wkleję zdjęcia abym nie zapomniała Jesli masz cos z tych drzew wklej u mnie zdjęcie ,oszczędzisz mi czasu i sprawisz radość U mnie pozwalam wszystko wklejać bez ograniczeń .Dobrze wiedzieć o czy marzysz ,Dziękuję Agnieszko!
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 19:53, 18 sty 2014

Do góry
Dajano, na żywopłot może być zimozielona choina kanadyjska (zobacz u Finki - Marty), jako soliter świerk serbski tam będzie za duży/za wysoki. Może miłorząb "Mariken" albo wiąz Camperdownii, albo buk "Purple fontain", albo grujecznik japoński pendula lub zwykły, albo klon "Brillantissimum" w formie piennej, albo większy klon "Drummondii", albo klon polny "Carnival" (szczepiony na pniu), albo grab "Follis Argenteovariegaris", albo brzoza brodawkowata "Youngii" wysoko szczepiona, albo tulipanowiec amerykanski "Edward Gursztyn", albo jakaś piękna magnolia, albo platan "Alpens Globe", albo grusza wierzbolistna Pendula (moje marzenie), albo klon zwyczajny "Crimson Sentry", albo...już sama nie wiem co, bo jest tyle pieknych drzew, zależy, co ci się podoba.
Ogród cioci 14:41, 18 sty 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Gosia, już zmiany nowe, magnolia dostanie królewskie miejsce i coś chyba przy garażu zmieniasz oj dziewczyno, wiosna w sercu u ciebie tak trzymać

Wiosna w sercu i na zewnątrz, choć nie wierzę że tak będzie Jeszcze za wcześnie ją ogłaszać
Ogród cioci 13:07, 18 sty 2014

Do góry
Gosia, już zmiany nowe, magnolia dostanie królewskie miejsce i coś chyba przy garażu zmieniasz oj dziewczyno, wiosna w sercu u ciebie tak trzymać
Ogród pod trzema dębami 20:47, 17 sty 2014

Do góry
Dzisiaj dodaję zdjęcia przedogródka.

Był on robiony na końcu bo układanie kostki się przedłużyło i niestety nie wyszedł jak chciałam.
Kostka jest super, kosodrzewina też mi pasuje ale takie pole turzycy skojarzyło mi się jedynie z polem ryżowym .
Dodatkowo ta okropna studnia na samym środku wygląda fatalnie.
Tak długo jednak nie mieliśmy wody, że jej uruchomienie było dla mnie największa radością całej budowy.

Na wiosnę dosadzimy miskantów aby tworzyły tło wzdłuż całego płotu.
Kazałam też dodać drugi gatunek trawy (Niedźwiedzie Futro) aby całość ożywić ale nadal całość nie zachwyca.
Na większym placyku miała pojawić się też magnolia, jednak jesienią nie udało się trafić na odpowiedni egzemplarz. Teraz już nie jestem pewna czy nie lepsze będzie jakieś drzewo o ciekawszym pokroju.

Przedogródek to zdecydowanie moje największe wyzwanie na ten rok.
Ogród cioci 11:35, 17 sty 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)
Gosiu ale u Ciebie ruch

A może magnolia koło schodów, chyba byłoby fajnie

Cieszę się, żę będziesz w Pisarzowicach

Zobaczymy co sabat ustali Wydaje mi się ze to dobre miejsce.
Ogród cioci 22:17, 16 sty 2014

Do góry
Gosiu ale u Ciebie ruch

A może magnolia koło schodów, chyba byłoby fajnie

Cieszę się, żę będziesz w Pisarzowicach
Pszczelarnia 14:17, 16 sty 2014

Do góry
ech, doczytałam że już masz ją obiecaną.
Przepraszam
Pszczelarnia 14:14, 16 sty 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)

Tu można zamówić : http://roslinowo.pl/byliny-koniczyna-wielkoglowkowa

Też bym chciała. Jest też taka o białych kwiatach.

Ja tez szukam już od roku. Ja dopadnę ją , dam znać.
Ktos kiedys sprzedawał nasiona , ale wolałam odmianową koniczynę.
Tu w roslinowo maja drogo i wysyłka tez nietania
Zielony Punkt - ogród Finki 10:09, 16 sty 2014

Do góry
I jeszcze inna propozycja na nieuże drzewo : Kalina koralowa

i ta sama jesienią

Magnolia parasolowata (kiepskie zdjęcie)

Zielony Punkt - ogród Finki 09:45, 16 sty 2014

Do góry
Witaj ALka bardzo mi miło
Masz bardzo duży wybór wśród "drzew małych przestrzeni" począwszy od klonów (bardzo duży wachlarz barw, kształtu liści, form koron) przez buki, graby, wiśnie, wiązy...

Jednym z moich ulubionych jest Klon jesionolistny 'Aureum' i 'Odessanum'. W moim ogrodzie rośnie w formie krzaczastej, ale wygląda jak nieduże drzewo. Co roku usuwam wszystkie ubiegłoroczne przyrosty i zostawiam tylko rozgałęziony pień głowny. Wzrost ma silny, a dzięki intensywnemu cięciu system korzeniowy nie rozrasta się mocno.

Dodam, że nawet dorosłe, bardzo duże rozrośnięte drzewa redukują swój system korzeniowy gdy są nagle mocno cięte - ale to taka dygresja, bowiem zawuważamy coraz częściej nieumiejętne cięcie dzrewostanów na naszych ulicach - np. lipy, kasztanowce są w ten sposób traktowane nie wiadomo po co i na co...masa podziemna redukuje się, a masa nadziemna znów odrasta i mamy potem katastrofy w postaci nagle zawalanego się drzewa...przepraszam za to wtrącenie, ale szlak mnie trafia co się wyrabia w naszych polskich miastach...

Oczywiście drzewa cięte od samego początku nie będą miały rozrośniętego mocno systemu korzeniowego. Dlatego możemy sadzić szpalery drzew i robić z nich gęste, cięte ekrany: buki, lipy, graby, choina kanadyjska, świerki.

Wszystko zależy od tego jak bardzo rozłożystej korony szukasz. Potem możesz sterować wzrost takiej rośliny cięciem. Szybki wzrost uzyskasz u wszystkich klonów (zwłaszcza jesionolistnych) oraz grabu. Z jesionolistnych oprócz wspomnianych na początku polecam również ciekawą odm. 'Flamingo' i 'Variegatum'. Piękny jest również Klon zwyczajny 'Drummondii' i czerwonolistny 'Faassen;s Black'. Mnie ostatnio urzekł również Klon jawor 'Brilliantissinum' - ma co prawda bardzo kulistą koronę, ale liście mają niespotykany kolor bursztynu wiosną i przez cały sezon barwa sie zmienia...aż do miodowego złota.

Weź równiez pod uwagę Brzozy, zwłaszcza te o białej korze: Betula albosinensis 'Fascination', Betula papyrifera i Betula utilis 'Doorenbos'. Ich korony są niewielkie, delikatne i ażurowe.

Swietnym rozwiązaniem będzie Catalpa bignonioides, zwłaszcza odmiana 'Aurea'.

Ostatnio wraca się również do gatunków mniej popularnych np. Grujecznik japoński, pieknie wygląda zwłaszcza jesienią. i wogóle lubię to drzewo, wygląda jakby rosły na nim pieniążki z racji okrągłych trzepocących listków, Ja lubię jeszcze Jesiony, zwłaszcza te o niewielkich koronach 'Aucubifolia' - o pstrych pięknych liściach i 'Crispa' o pokręconych. Wart uwagi jest także Tulipanowiec. Ja lubię go za kształt liści. Jest wielkim drzewem z piramidalną koroną. Oczywiście ceniony tez za piękne kwiaty, jednak długo trzeba na nie czekać, odmiana 'Aureomarginatum' z pięknym rysunkiem na liściu wynagrodzi nam jednak oczekiwanie na kwiaty...

Jeśli chcesz aby dzrewo rosło wolniej masz pełen wachlarz wyboru wśród Magnolii...polecam zwłaszcza gwieździste, a z wielkokwiatowych najpiękniejsze są mieszańce soulangiana. Natomiast szybko rosnąca (ale wielopniowa) jest Magnolia parasolowata. Ma wspaniałe duże i długie liście.

Z trochę wiekszych drzew polecam Lipę europejską 'Wratislaviensis' - wiosną ma jasnożółte pędy i liście, później zielenieją, ale można ją formować, chyba że masz bardzo dużo miejsca, to jako jeden wielki soliter nadaje sie idealnie.

Uh, trochę się rozpisałam...

Ogród cioci 21:42, 15 sty 2014

Do góry
siaaska napisał(a)
Troszkę późno wpadam z rewizytą ale lepiej niż wcale Witam chyba najbliższą mi Ogrodowiskową sąsiadkę
Ogródek śliczny podziwiam i liczę że kiedyś na żywo też zobaczę Rozterki magnoliowe duże ale miejsce dla niej z pewnością znajdziesz bo szkoda... Marzy mi się magnolia ale dopiero jak ogród się rozrośnie bo teraz wiatry u nas tak hulają że na przeżycie raczej szans by nie miała
Jesli chodzi o miejsce po magnoli to taka trzmielnowa kuleczka fajnie by wyglądała a i ciurkadełko też
Pozdrawiam

Sąsiadko a gdzie ty byłaś jak cię nie było??? Dzięki za wizytę i pozdrawiam serdecznie
Ogród cioci 21:40, 15 sty 2014

Do góry
Troszkę późno wpadam z rewizytą ale lepiej niż wcale Witam chyba najbliższą mi Ogrodowiskową sąsiadkę
Ogródek śliczny podziwiam i liczę że kiedyś na żywo też zobaczę Rozterki magnoliowe duże ale miejsce dla niej z pewnością znajdziesz bo szkoda... Marzy mi się magnolia ale dopiero jak ogród się rozrośnie bo teraz wiatry u nas tak hulają że na przeżycie raczej szans by nie miała
Jesli chodzi o miejsce po magnoli to taka trzmielnowa kuleczka fajnie by wyglądała a i ciurkadełko też
Pozdrawiam
Ogród niby nowoczesny ale... 21:10, 15 sty 2014

Do góry
Rench napisał(a)

zapodaj które to te obłędne smaki !

Obłedne smaki to te co Magnolia pisała...black cherry..też są na tej stronie.koktajlowe...
Ogród cioci 17:48, 15 sty 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)
Gosia, ja już raz magnolię taką dość sporą przesadzałam i przeżyła. A jak nie przeżyje- to Ty pielęgniarka fachowo ją reanimujesz Sztuczne oddychanie, takie tam inne Ja w tym roku dużo będę przesadzała, w tym magnolię. Już mnie kusiło, ale koleżanki z pracy mnie ostudziły. Ja czekam do wiosny. Magnolia ma płytko korzenie- a jak przyjdzie zima i mróz może nie zdążyć się ukorzenić. Poczekaj do wiosny. Czytam, że masz chętną ekipę ogrodniczą. To bardzo miłe

Marzenka pisała coby w marcu przesadzać Ale miejsca można szukać już i porady zlotu niezbędne Trzeci raz przesadzać nie będę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies