Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Pola 19:04, 18 sty 2014

Dajanko już wiem zobacz strona 20 tam moje buki są
dajana 19:31, 18 sty 2014

Sonka napisał(a)
Witaj Danusiu, wracam, cóż, życie toczy się dalej, ...
Co do żywopłotu z ligustru, to tak, bo go miałam, fakt , szybko rośnie, ale przycinać go trzeba często, bo inaczej wyglada bardzo nieporządnie, szybko odrasta, reasumując - jest czasochłonny w utrzymaniu. Byłam szczęśliwa jak udało mie się go usunać a korzenie ma jak filc.
Co do żywopłotu, mnie się by się u Ciebie podobał cis, np Hicksi, Wojtek, tyle, że wolno raczej rosnie no i ważne, będzie wąski, nie ma tyle pracy z przycinaniem, wiesz, lat nam nie ubywa wręcz przeciwnie, ja biorę pod uwagę już teraz takie rośliny, żeby było łatwiej utrzymać w ryzach bez dużego wysiłku. Co do drzewa z lewej strony wejścia ? Hm jak nie zimozielone, to może ambrowiec lub katalpa ( na forum krytykowana), ale jest piękna, latem dałaby cień, a zimą nie zasłania słońca. Ja mam szczepione na pniu : Aurea, zobacz w wątku o katalpie. Sciskam.

Witam Krysiu ,cieszę się że cię widzę i tyle porad od ciebie .Na początek żywopłot wiem ze z cisa jest najładniejszy jak ,wyglada Hicksi nie wiem (zaraz zobaczę , wejdę na google) tylko ze ja jestem uprzedzona do cisów ze względu na to ze jest trujący no i chyba drogi .Kiedyś widziałam gotowe żywopłoty cisowe (piękne to fakt ) za 5 m bieżących 5 tys zł ale już gotowy na wymiar .Czy ten który polecasz ma tez te czerwone owoce?.Jesli zobaczysz coś ciekawego bądż nadającego sie dla mnie ,wklej smiało zdjęcia na mój wątek Pozwalam na zdjęcia ,mnie nie przeszkadza nawet ich duża ilośc Będą mi bardzo pomocne Krysiu Byłas u mnie to wiesz jak to wygląda Lecę na google aby zobaczyc jak wygladaja polecane przez ciebie drzewka ,no niestety z tym mam najwiekszy problem nie rozpoznaję roslin po nazwach i nic mi to nie mówi Odniosę się do nich jak zobaczę Wrócę
Sonka 19:39, 18 sty 2014

W czym przeszkadzają Ci sliczne jagody cisa, co z tego, że trujące? Są śliczne, ładnie kontrastują z ciemną zielenią igieł, Wojtek nie owocuje.
AgnieszkaW 19:53, 18 sty 2014

Dajano, na żywopłot może być zimozielona choina kanadyjska (zobacz u Finki - Marty), jako soliter świerk serbski tam będzie za duży/za wysoki. Może miłorząb "Mariken" albo wiąz Camperdownii, albo buk "Purple fontain", albo grujecznik japoński pendula lub zwykły, albo klon "Brillantissimum" w formie piennej, albo większy klon "Drummondii", albo klon polny "Carnival" (szczepiony na pniu), albo grab "Follis Argenteovariegaris", albo brzoza brodawkowata "Youngii" wysoko szczepiona, albo tulipanowiec amerykanski "Edward Gursztyn", albo jakaś piękna magnolia, albo platan "Alpens Globe", albo grusza wierzbolistna Pendula (moje marzenie), albo klon zwyczajny "Crimson Sentry", albo...już sama nie wiem co, bo jest tyle pieknych drzew, zależy, co ci się podoba.
Sonka 20:07, 18 sty 2014

Przyznaję, że buk "Purple fontain" jest piękny, taki majestatyczny, ale musiałabyś kupić trochę większy, buki wolno rosną, z tego co sie orientuję, to to jest północna strona, wiąz też jest ładny, ale buk cudny jest, Carnival za mały na to miejsce, grujecznik zbyt prosty, wg mnie,to jest przedogródek i ma być coś takiego, że ... łał .... ma wpadać w oko. NIe znam z tych wypisanych przez Agnieszkę graba i gruszy. Klona Crimson Sentry też mam, fajne drzewo, ale buk jest najpiękniejszy i będzie ładnie kontrastował z jasną scianą domu.
Wklejam mego wiąza, tylko takie zdjęcie mam.

Zobacz też czy wiśnia piłkowana Amanogawa Ci się podoba, ładne drzewo.
Sonka 20:19, 18 sty 2014

Na choinę wg mnie, tam jest za mało miejsca, ona dosyć szeroka jest, a takie ciągłe ujarzmianie jest uciążliwe, ale to moje zdanie, cisy wydaje mi się byłyby najlepsze, aktualnie nawet nie są takie drogie.
Na str 37 wklejony przez Danusię jest ten piękny buk bordowy w wątku "Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat", zobacz, czy Ci sie podoba.
dajana 20:50, 18 sty 2014

Dziewczynki byłam tam gdzie wiedza jest o cisach jest Krysiu wybrałam cis Hicksi wcale nie jest taki drogi jak myślałam, dosyc szybko rośnie,sadzi się go w pojedyńczym rzędzie a co najważniejsze owoce tego własnie cisa nie są trujące, jako jedyne i są przysmakiem dla ptaków .Tego nie wiedziałam i tu miłe zaskoczenie !!Jednak cis najbardziej pasuje Jest taki elegancki)do mego domku w tylu angielskim (tak mi się przynajmniej wydaje .) Szybka jestem w decyzji co? dzięki tobie Krysiu .Masz dobre oko bo byłas i widziałaś moja działkę, Idealnie mi doradziłaś .Jeszcze jedno ja go posadzę od strony drogi ,czyli za płotem a buki i graby choć piękne potrzebują więcej miejsca bo sadzi się je nie w jednym rzędzie, tylko dwóch i przemiennie .Nie mogę tak szeroko wyjśc na drogę Zaraz resztę poczytam bo widziałam też Agusię .
dajana 20:51, 18 sty 2014

http://cisy.com.pl/galeria.html
dajana 20:51, 18 sty 2014

http://cisy.com.pl/galeria.html
dajana 20:53, 18 sty 2014

Pod linkiem powyżej jest wszystko o cisach i tam doczytałam ze nie miałam racji o trujących owocach .