Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 06:42, 17 wrz 2017

Do góry
amored napisał(a)

Witam,
Posiadam kilkuletni trawnik w ogrodzie przydomowym. Rośnie piękna, gęsta trawa. Od 2-3 lat w trawniku pojawiają powiększające się plamy "czarnej ziemi" (kojarzy mi się z efektem wyrzucania ziemi przez dżdżownice). Intensywnie rozprzestrzenia się pod koniec sierpnia i na początku września. I jeśli w lipcu zajmował kilka mkw. to dziś już kilkadziesiąt. Nadmieniam, iż w zimie nawapniłem, a na wiosnę wertkulowałem trawnik.
Proszę o pomoc co to jest i co należy zrobić aby tego (mało przyjemnego dodatku do trawnika) pozbyć się.

Poczytaj tutaj, być może to jeden z tych problemów.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/864-choroby-trawnika?page=11#post_5
Osiedlowy ogródek 08:43, 16 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dereń posadź, Sibirica Variegata.

Dziękuję Danusiu
Zielone Katowice 07:21, 16 wrz 2017

Do góry
Witaj. to może od razu przenieść do działu Projektowanie lub Nasze ogrody?
Osiedlowy ogródek 06:53, 16 wrz 2017

Do góry
Dereń posadź, Sibirica Variegata.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 09:47, 15 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jest pstrokato. I to jest pewne. Ale na ile pstrokato to nie wiem.Pokaż zdjęcie jakieś, jak pstrokato zrobili.

Późno zobaczyłam Pani wpis ale na zmiany nigdy nie jest za późno.
Rośliny posadzone wg projektu. Chyba nie wyszło zbyt pstrokato jednak - sporo jest traw. Oczywiście agrowłóknina jest usuwana przed wysypaniem kory.
Nie podoba mi się jedynie rabata na wzniesieniu - dłuższa linia. Na pewno dosadzę w rogu klona zamiast cyprysika a cyprysika przesadzę w miejsce samotnego derenia. Myślę nad tym aby w miejsce hortensji dać jednak rh kwitnące na biało - to rabata widoczna z okna salonu więc zimozielone mile widziane poza tym wkrótce będzie ostro zacieniona. Takie pojedyncze hortensje jakoś słabo mi tu wyglądają ;/ Wokół klonów są choiny kanadyjskie. A może jakieś inne propozycje?
Z przodu domu, pod oknem, będzie jeszcze drzewko na pniu.
Załączam zdjęcia - jeszcze bałagan i brak trawnika ale mam nadzieję do zimy się ogarniemy Wzdłuż płotu sąsiada już rośnie maleńki bluszcz więc wkrótce nie będzie straszył.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:15, 14 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Do trawnika jeszcze daleko, ale początek cieszy. Gratulacje.

Dziękuję Danusiu, bardzo mi miło.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 15:54, 14 wrz 2017

Do góry
Aby uzmysłowić sobie wszystkie aspekty odnośnie wymarzonego ogrodu i jak ma wyglądać, najpierw przeczytaj tę książkę.

http://www.multicobooks.pl/hobby/ogrod/jak-zaprojektowac-ogrod-marzen_9140.html

Potem, jak już określisz ważniejsze ogrodowe wymogi, dopiero pytaj. Na podstawie lakonicznego pytania i dwóch zdjęć terenu, nie da się bowiem pomóc skutecznie. To złożony proces zarówno myślowy, jak i kompozycyjny.

Także uwarunkowania terenu, gdzie dom, gdzie wjazd, co ma się znaleźć itd itp... Jednym słowem - ogrodu marzeń nie da się zaprojektować wpisując tutaj odpowiedź na post.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:25, 14 wrz 2017

Do góry
Może wygniła, może są pędraki w tych miejscach, może niedonawożony ten fragment. Teraz to już nic nie zrobisz, poczekaj do wiosny.
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 06:46, 14 wrz 2017

Do góry
Byłam i wszystko przeczytałam Też dziękuję

A my z Hanią byłyśmy 13-go tak blisko, w Końskowoli i Rykach
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:25, 13 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nawozem jesiennym tylko raz i koniec. Niech odpocznie.

Zapytałem ponieważ na opakowaniu nawozu Florovit jest napisane żeby powtórzyć, ale stosuję się do Pani rad.

Odkąd posialiśmy trawę to doszło dużo obowiązków i zmartwień. O ile takie obowiązki jak koszenie, nawożenie nie sprawiają problemów to co chwilę niestety dzieje się z nim coś niepożądanego.
Teraz pojawiły nam się takie "puste miejsca", bez trawy a jestem prawie pewien, że wcześniej trawa tam rosła (albo mi się wydawało). Dosiać teraz w każde takie miejsce trawę czy może poczekać do wiosny, a może po rozsypaniu nawozu dodatkowo się ona rozrośnie?
Tak to wygląda ( nawozem proszę się nie przejmować bo go wysypałem i zrobiłem zdjęcie, a później podlałem)

Wklejam tez zdjęcie całego trawnika, żeby pokazać jak to wygląda z większej odległości.

Patrząc na zdjęcia wydaje mi się on wgl jakoś taki mało zielony nie jest taki soczysty i rośnie w sumie tak sobie. Zakładałem dwa tygodnie temu trawnik w innych miejscach i tam ta nowa trawa jest mega zielona.
Ogrodowa przygoda Łukasza II 21:07, 12 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jakie to hortensje? Vanille Fraise?

Danusiu tak to Vanille Fraise, miło mi, że zajrzałaś
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:14, 12 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie, tuje są ładne, zdrowe, dobrze zasłaniają od ulicy a o to przecież chodzi. Dobierz odpowiednie gatunki do półcienia, ale tuje zostaw.

Winobluszcz jest bardzo ekspansywny, nie sadź go, zabije wszystko z czasem, wejdzie wszędzie. Rośnie kilka metrów na rok. Będziesz go karczował.

Takie jeszcze przemyślenie, że z czerwonym kolorem dobrze wyglądałyby niebieekie funkie, np. 'El Nino'.
Co o tym sądzicie?
nie będzie za mało/dużo jak na taką wąską powierzchnię?

K.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:17, 12 wrz 2017

Do góry
Do trawnika jeszcze daleko, ale początek cieszy. Gratulacje.
Klon o czerwonych liściach 15:17, 12 wrz 2017

Do góry
Nie, wypuści kolejne silne pędy do góry.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 15:14, 12 wrz 2017

Do góry
W pewnym momencie podejrzewałam leszczynę nawet, ale twoje zdjęcie rozwiało to wahanie. Bo liście leszczyny tak wyglądają

Link I
Ale liście forsycji to też nie są.

Tak wyglądają link II

Są bardziej podłużne.

Nie wiem co to jest.
Duże drzewo w mieszkaniu 15:10, 12 wrz 2017

Do góry
Ficus benjamina.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 12:57, 12 wrz 2017

Do góry
Nie - zbyt ogólne zdjęcie. Ja nie wiem.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 12:56, 12 wrz 2017

Do góry
Lewe zdjęcie Syringa czyli lilak (popularny "bez"), a prawe za słabe zdjęcie, żeby na 100 % rozpoznać. Może forsycja, ale wysil się i zrób trochę bliższych zdjęć.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 12:53, 12 wrz 2017

Do góry
chmieluzg napisał(a)
Hej,

Coś mnie podkusiło i zasypałem kompost preparatem do szamb Target

Pomyślałem, że w sumie to bakterie wiec szybciej się rozłoży Czy są one bezpieczne?

Głupio i pochopnie zrobiłeś.

Do szamb to pewnie są bezpieczne, ale ten kompost to tylko raczej pod kwiaty. Do warzywnika wykluczone. Link usuwam. Bo toż to reklama.

No, ale że to zrobiłeś to niepojęte jest.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 12:51, 12 wrz 2017

Do góry
krzysztofszykowny napisał(a)
Ponawiam pytanie, które zadałem wyżej

Piszecie dużo o Podagryczniku, że nie można kompostować. Dlaczego? Wrzucając same liście rozmnoży się? Nie rozumiem, proszę o wyjaśnienie.

I drugie pytanie. Czy można kompostować bluszcz? Wyczytałem tylko taką wiadomość. O kompostowaniu nie było słowa.

,,Uwaga! Wszystkie części rośliny są trujące – zawierają saponiny, które działają drażniąco na skórę i spojówkę oka, a po spożyciu wywołują zaburzenia przewodu pokarmowego i układu nerwowego."

I ostatnie, konwalie ( oczywiście tylko liście ) czy nadają się? Podobno też trujące.

Same liście nie, ale co? będziesz siedział i odcinał liście od łodyg? Chce Ci się? Rozłogi wyrosną, liście nie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies