Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja glebo terapia 22:03, 22 cze 2020

Do góry
A tu moja wiosenna praca, powstała nowa rabata trawiasto - hortensjowa, niestety efekt to dopiero pewno w przyszłym roku bo wszystko to malizny.

Tam gdzie te białe rurki to rosną bzy, w założeniu mają wyrosnąć z nich drzewka z koroną nad siatką , co wyrośnie czas pokarze .
Pomiędzy rosną cztery miskanty memory a przed nimi siedem moich własnych patyczkowych hortensji a jeszcze przed tym rozplenice Cassian z własnych siewek

Tak wyglądało w maju po posadzeniu.

I po miesiącu sytuacja wygląda tak

Oczywiście nie była bym sobą jak bym tam czegoś nie dorzuciła no bo za nim hortensje, to żeby nie było łyso na razie dosadziłam irysy i orliki tych to mam od cholery i trochę . W planach mam jeszcze szałwie i jeżówki, na razie są cynie i szarłaty. Myślę jeszcze nad rozchodnikiem matroną ale nie wiem czy to nie będzie za dużo tego wszystkiego.
Ja n ie potrafię robić przejrzystych rabat choć to ma plus bo jak gesto to plewić nie trzeba tylko z wierzchu.
Zieleń, drewno i antracyt 22:01, 22 cze 2020

Do góry
Mgduska napisał(a)
Barbula jest krzewem, jeśli Ci padła, powinny zostać suche patyki A to coś jest bylinką. Wytęż pamięć - co kupowałaś?

Zupełnie nie pamiętam, będzie niespodzianka
Powolutku zaczęłam obsadzanie różanki
Przerwa na kawę... 22:01, 22 cze 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Iwonka co Ci tam przyszło na myśl z tym przerabianiem linii rabat ? zaciekawiona po babsku jestem

ps fajny reportaż cudny ten Kwartecikowy ogród obejrzałam wszystkie relacje
pamiętasz co mi rysowałaś? Rabata z kulą i kołem z rdzy. To jest jedno miejsce. Po przerobieniu narożnika te łuczki straciły rację bytu a i rośliny mi trochę rabatę zjadły. Rosną większe i nie te co bym chciała drugie, które ciągle mi nie do końca pasuje to rabata z łukiem na tyłach. Właściwie od tego się zaczęło myślenie czyby jeszcze tam tych rabat nie powiększyć/ inaczej poprowadzić. Brakuje mi symetrii i jednak mnie to drażni. Od zmian po tej stronie placyku z krzesełkami uzależniam to, co będzie po drugiej stronie, na co ty zwróciłaś uwagę. I muszę je razem zgrać. Tu jest sedno problemu.
To z wiosny zdjęcie. Do zmiany jest górna linia rabaty aż do miejsca z krzesełkami. To co na drugim zdjęciu po obu stronach leżanki jest.

I może jeszcze jakoś rabatę różaną przed tarasem powiększę... Tak tyci, tyci bo za płasko mi się tam wydaje
W piaskownicy 22:00, 22 cze 2020

Do góry

W kamiennym kręgu od początku 21:58, 22 cze 2020

Do góry

Easy Does, jeszcze maleńka.
Dębowe zakątki 21:56, 22 cze 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)
Aniu, wszystko kwitnie u Ciebie szybciej. U mnie powojniki dopiero zaczynają.
I róże też już w pełnym rozkwicie. Pięknie.
Relacja ze spotkania bardzo fajna.

Basiu witaj.
Czy szybciej to nie wiem.Ale kwitnień jest sporo i ciągle przybywa.
Powojniki i kwitną i jeszcze w pąkach są.
Róże to już się rozkręciły nan dobre. Jeszce jakieś dołączają.
Dziękuję.
Te spotkania sa takie pozytywne, tak człowiek jest naładowany pozytywną , radosną i ogrodową energią. Są bezcenne.

Gizelka

W kamiennym kręgu od początku 21:55, 22 cze 2020

Do góry
dominika_ napisał(a)
Piękne kwiatuchy

Dominiko, dziękuję w imieniu kwiatuchów

Ogród pod lasem 21:54, 22 cze 2020

Do góry
Dziewczyny ,jeśli mogę coś doradzić odnośnie Carex Remoty ,to ja przycinam ją, jeśli mi przeszkadza i za bardzo wchodzi na cisy .Ona rośnie bardzo szybko, więc ja tnę 2-3 razy w sezonie. Nie jest to dla mnie problem. Wstawiam zdjęcia .Iza potem usunę .

W piaskownicy 21:53, 22 cze 2020

Do góry

Piwonie.
Dla mnie kwiat sielski, sentymentalny, uwielbiany za zapach i wygląd. Pierwszy kwitnący jaki pojawił się w ziemii na naszej działce - jeszcze nie ogrodzie. Pierwszą sadzonkę dostałam od cioci. Posadziłam w ogromną starannością. W następnym roku posadziłam kłącza kupione w woreczku. niestety nie kwitły, więc zaczełam szukać przyczyny i nastąpiła akcja przesadzanie. Dołki znacznie powiększyłam, ziemię wymieszałam z kompostem i obornikiem, data oczywiście - 1 września. Ale dalej słabo kwitły, miały pąki, ale zazwyczaj usychały, do tego pojawiło się zamieranie pędów. Zrobiłam opryski i dalej szukałam powodu. Doczytałam, że roślina już na rok wcześniej wytwarza oczka, z których rozwijają się kwiaty w następnym roku, do tego potrzebuje odpowiedniej wilgotności gleby nawet po kwitnieniu. Od dwóch lat zwiększyłam częstotliwość i ilość podlewania i w końcu zauważam zmiany. W tym roku na 17 sadzonek zakwitło 14. Większość jest jeszcze mała, ale mam nadzieję, że już teraz się rozrosną.
Ptasi gaj 21:52, 22 cze 2020

Do góry
Kalinę można prowadzić w formie drzewka ,w tym przypadku złączyłem dwa pędy i kształtuje koronę a wygląda to co roku ciekawie.
W kamiennym kręgu od początku 21:51, 22 cze 2020

Do góry
Joku napisał(a)
No tak, skończyły się tulipany, zaczęły się róże. Masz takie wypasione okazy. Mój Leonardo ledwie wyłazi z otaczających go wcale nie tak dużych sąsiadów.
Widzę że masz spory okaz krwawnika kwitnącego na żółto. Jakie ma u ciebie warunki? Mój jakiś chorowity.

Ten krwawnik nie jest wybredny. Rośnie pod ścianą na dość słabej glebie.
Jest wielki, ma ok 120 cm.

Dla odmiany czas na zmiany... 21:50, 22 cze 2020

Do góry
Takie coś chodziło po tarasie... Brrrr... Fuujjj... Feeee

Stylowe Nordowisko 21:50, 22 cze 2020

Do góry
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 21:48, 22 cze 2020

Do góry
Dużo za dużo wody jest

W kamiennym kręgu od początku 21:48, 22 cze 2020

Do góry
BasiaLT napisał(a)

Aniu czy u ciebie krwawniki z roku na rok zachowują kolor? Mam wrażenie że moje się przebarwiają.
Róże masz obłędne.

Basiu, miałam Terakotę i po roku wyginęła. Mam taki, nie pamiętam odmiany.

Jak widać na jednej roślinie jest kilka odcieni. W czasie kwitnienia kolor blaknie.

Zauważyłam, że one lubią odmładzanie.
Stylowe Nordowisko 21:47, 22 cze 2020

Do góry
Bób Hangdown Biały Średnio Późny.
Kolorowy ogród na piasku 21:47, 22 cze 2020

Do góry
jolanka napisał(a)
Piękne rabaty, piękne zdjęcia. Cieszę się, ze mogę zobaczyć Twój ogród.

Jolanko

jedna z rabat w maju w fioletach

do kompletu

W samym słońcu 21:47, 22 cze 2020

Do góry
Dorii napisał(a)
Te mam co jakieś 70cm to ich trzeci sezon, sadzonki z sześciopaka

Starsze co 60cm sadzone, chyba szósty rok u mnie też z sześciopaka. Tylko ja lawendę mocno tnę.

Te z sześciopaka z Lidla miałam i ja i one giganty są.
Nawet muszę dwie takie ze skarpy wywalić, bo mi za duże urosły.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:46, 22 cze 2020

Do góry
dodatkowo załączam zdjęcia
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 21:45, 22 cze 2020

Do góry
Witaj Aniu dziękuję za miłe słowa ,no coś mnie na hosty naszło to Twoja wina mszyce ?były i juz nie ma

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies