Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W piaskownicy

W piaskownicy

adewzuol 07:45, 19 maj 2020

Tylko jeżeli zaszkodził mu przymrozek, to liście nie powinny być brązowe, takie zważone. One są takie wiotkie i obwieszone.
Makao_J 08:20, 19 maj 2020

Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ale z tego co czytam to listki po przymrozkach mogą wyglądać jakby je ktoś do wrzątku włożył.
Napisana jest też że klony potrafią wypuścić nowe pąki lub te co są nabiorą wigoru.
adewzuol 08:29, 19 maj 2020

Dziękuję Aniu, właśnie znalazłam wątek o chorobach klonów i czytam. a faktycznie widać startujące młode listeczki.
Makao_J 09:38, 19 maj 2020

Cieszę się że coś pomogłam choć ja szczęścia do klonów nie mam
yolka 18:12, 19 maj 2020

Jestem po długim niebycie dużo zrobiliście, w sadzie, w warzywniku nowym, działo się U mnie szkód mrozowych nie ma, ale susza daje się we znaki roślinom. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie
adewzuol 07:57, 20 maj 2020

Witaj Jolu, miło Cię gościć W ogrodzie nieustanie jest praca i ciągle coś dokładamy, np. w tym roku skrzynie warzywne. Bardzo chciałam posadzić ziemniaki w workach (pomysł zgapiony od Ciebie ), ale jeszcze tego nie zrobiłam i pewnie jak w sobotę tego nie zrealizuję, to znowu tydzień ucieknie i potem będzie za późno.

Łąką od dłuższego czasu chodziła mi po głowie, na początku M nie był przekonany, bo obawia się chwastów w trawniku, że będą się rozsiewać. Ostatecznie sam bardzo dużo mi pomógł, zrobił właściwie najcięższą robotę i teraz czekamy. Chciałabym żeby to była taka romantyczna łąka kwiatków, a co wyjdzie zobaczymy. nasiona wykiełkowały, ale zimno jest i wszystko stoi w miejscu. Przede wszystkim liczę, że będzie więcej bzyczków w sadzie i ogrodzie.

U mnie susza też ogromna, tym bardziej, że piach. Nawet powiększyliśmy obszary, które się same nawadniają. Ponownie rozwinęliśmy też nawadnianie pod tujami. Już są duże i generalnie radziły sobie, ale po dwóch latach suszy postanowiliśmy dać im regularnie pić.

Ściskam
adewzuol 08:17, 20 maj 2020

Festiwal bratków
Wszystkie samosiejki

adewzuol 08:19, 20 maj 2020

adewzuol 09:57, 16 cze 2020

Skrętnik ściąga
https://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=77840&start=0
adewzuol 21:53, 22 cze 2020

Piwonie.
Dla mnie kwiat sielski, sentymentalny, uwielbiany za zapach i wygląd. Pierwszy kwitnący jaki pojawił się w ziemii na naszej działce - jeszcze nie ogrodzie. Pierwszą sadzonkę dostałam od cioci. Posadziłam w ogromną starannością. W następnym roku posadziłam kłącza kupione w woreczku. niestety nie kwitły, więc zaczełam szukać przyczyny i nastąpiła akcja przesadzanie. Dołki znacznie powiększyłam, ziemię wymieszałam z kompostem i obornikiem, data oczywiście - 1 września. Ale dalej słabo kwitły, miały pąki, ale zazwyczaj usychały, do tego pojawiło się zamieranie pędów. Zrobiłam opryski i dalej szukałam powodu. Doczytałam, że roślina już na rok wcześniej wytwarza oczka, z których rozwijają się kwiaty w następnym roku, do tego potrzebuje odpowiedniej wilgotności gleby nawet po kwitnieniu. Od dwóch lat zwiększyłam częstotliwość i ilość podlewania i w końcu zauważam zmiany. W tym roku na 17 sadzonek zakwitło 14. Większość jest jeszcze mała, ale mam nadzieję, że już teraz się rozrosną.