Dziękuję.Warzywka rosną.
Ciepełką chcą.Może już tak będzie ??
Funki u mnie sporo .ale o roku przez ileś lat je dokupuje.
Kwiatuszki, kwitnienia różne to ja bardzo lubię.
Byłam na ryneczku po zioła i taki oto nachyłek wpadł mi w oko i w ręce.
Pani, powiedziała ,ze on zimuje.
ale jaka to odmiana nie wie.
Halinko, tam było posadzone chyba 2 małe ciemierniki cuchnąće od Grażynki-gogo.Po 2 sezonach tak się rozrosły i tak same kwitną. Niczym szczególnym ich nie karmię.
Nasionka będę zbierała .Jak zechcesz , to i dla ciebie zbiorę ??
Dziękuję.Ja to samouk.Taki nawet niepoprawny w tym malowaniu .
Gdybyś mieszkanie bliżej, to ja z chęcią przyszłabym po rady w malowaniu.
Hosty dziękują za pochwałki.
Piszesz o hortensji dębolistnej ??
To fajnie,że dobrze rośnie .Z chęcią zobaczyłabym, jak twoja już wygląda.
Moja już tak wygląda
i już ma pąki kwiatowe
Po sugestii Tż'ta aby zostawić ogród z tylu i zrobić front wzięłam się za rabaty z przodu.
Najpierw do przeróbki poszła rabata pod brzoza na której były posadzone derenie ivory halo. Derenie nie dawały rady a i ciągłe podlewanie jakoś mi nie pasowało. Postanowiłam posadzić tam paprocie i hosty.
Bylo tak:
Po przeróbkach jest:
Niektóre paprocie jeszcze leza bo były przesadzane z innego miejsca i muszą odchorować. Czekam teraz aż to wszystko się rozrośnie. Plan jest taki aby cala ta rabata tonęła w paprociach.
Zastanawiam się czy nie usunąć stad bukszpanów bo takie marne tam są. Potrzebowałabym mimo wszystko coś zimozielonego bo ta rabata na przedwiośniu jest strasznie pusta.
Na niektórych krzewach liście bukszpanu są opadłe, zwiędłe i robią się białe. Bukszpan nawożony kilka tygodni temu. Zauważyłem pare razy że po ogrodzie błąka się jakiś kot i "zaznacza swój teren" spryskując bukszpany. Czy to może być przyczyna? Czy to jakiś grzyb? Z dnia na dzień bukszpany wyglądają coraz gorzej. Czy jest jeszcze szansa na ich uratowanie?
Pamiętam, jak zaprosiłam przyjaciółkę, by pochwalić się nowymi nasadzeniami. Długo zastanawiałam się co i jak posadzić, by było ładnie. Usłyszałam, że to standardowe nasadzenia, tak radzą w "Ogrodowisku". Zaczęłam chłonąć, czytać, oglądać "Ogrodowisko", by czerpać z doświadczenia innych. Tak więc standardowe, inaczej żelazne połączenie : żurawka, trawy i hortensja, w tyle bukszpan.