Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Słoneczny Ogród 22:33, 17 maj 2020

Do góry
Trawnik koszę, bo trawa potrzebna na ściółkowanie

Dębowe zakątki 22:31, 17 maj 2020

Do góry
I jeszcze hostusie

June

Kwiatki brunerki

I niezapominajki .Za dużo ich jeszcze nie mam.Ale powinny się wysiać.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:28, 17 maj 2020

Do góry
Krakus napisał(a)

No czytałem właśnie że po pomidory pojechałaś

Pomidorki też kupiłam Nie maiłam swoich koktajlowych.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:25, 17 maj 2020

Do góry
Krakus napisał(a)

no a moją glediczje mróz uszkodził...liście jak u Twoich klonów...niby kolor jeszcze jest ale oklapnięte..ale moja jeszcze mała i na bardziej odłonietym terenie więc wiatr też robi swoje..buk cały brązowy...orzech też..

Czyli od naszej strony Krakowa przymroziło. Współczuje. Nie wiem ile było, bo nie mam termometru. U nas za ogrodzeniem u sąsiada wszystkie wielkie orzechy całe brązowe - wszystkie liście przemrożone. Oj będzie to moje tło zapożyczone długo straszyć.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:23, 17 maj 2020

Do góry
Własny ogród trochę ostatnio zaniedbuję, bo wspomagam powstawanie nowego ogrodu w bliskim sąsiedztwie. Trudna to rola, bo szalenie trudno przekonać ogrodowych laików do tego, co dla stałych bywalców Ogrodowiska jest oczywistością. Przez dwa lata usiłowałam się przebić z informacjami o należytym przygotowaniu do nasadzeń glinistego pobudowlanego ugoru. Nie udało się. Drżę teraz, żeby te nasadzone rośliny przeżyły. Tyle dobrego, że posłuchali rady, żeby rozluźnić ten ugór piaskiem przed założeniem trawnika. A to tylko dlatego, że naocznie się przyjrzeli temu, co pojawiło się za ich płotem w miejscu, gdzie wysiano na takiej ziemi trawę.
A w moim ogrodzie spokojnie. Wszystko rośnie w swoim rytmie. Zeszłotygodniowe opady zaspokoiły zapotrzebowanie na wilgoć w glebie.Plewienie jest przyjemnością.
Widziane z tarasu

nieformowany żywopłot- do kwitnienia szykują się krzewuszki i tawuły nippońskie; z krzewuszek polubiłam jedynie odmianę Purpurea Nana i Variegata- obie mają ciekawe liście, które zdobią po okresie kwitnienia

Na tarasie hartują się skrzynki z pomidorami. Jutro je wsadzę do gruntu. Wysieję też ogórki, dynie i cukinie. Taras zaczyna obrastać. Dzięki żywopłotowi nie ma już wrażenia siedzenia na osiedlowym widelcu.

Rośliny na froncie też już tworzą wrażenie intymności.

Ogród Małej Mi 2017 22:21, 17 maj 2020

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Aleja Konstancji i skalniak najpiękniejsze. Domek dla chłopaków i jego umiejscowienie super, zapewne wnuki mają wielką radochę, babcia z dziadkiem pewnie też - ze wspólnej zabawy i urządzania takiego fajowego miejsca

Z domkiem głównie tato się wykazał kreatywnością... Ale dziadki też się przyłożyły.
Fajnie że jesteś... Byłam u ciebie. Jak zawsze powzdychalam w zachwycie.
Dębowe zakątki 22:19, 17 maj 2020

Do góry
Hosty pięknieją

War Paint - piękniutka

Ogród Małej Mi 2017 22:18, 17 maj 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Ty w ogole nie wygladasz jak babcia

Fotki muminkowe super

Wyglądam jak babcia tylko często się tak nie zachowuję....

Wstawianie zdjęć z telefonu to porażka bo nic nie widać.
Słoneczny Ogród 22:18, 17 maj 2020

Do góry
I jeszcze kancik wzdłuż szosy... pod sznurek
Ładnie mi trawą zarósł ten niby rów przy drodze, bo w tamtym roku były jeszcze placki łyse ( prędzej tam usypywałam spad od szosy bo oberwane było)

Czosneczki
Ogród Małej Mi 2017 22:15, 17 maj 2020

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Aniu ja tylko powiem że wszystkim dzieciom życzę takiej Babci Fotka z tęczami super

Nie jestem pewna tego, bo zabawa zabawa ale też wymagam. I nie na wszystko się zgadzam.
Za to starszy do ogrodu na zacięcie. Kosi trawnik z zacięciem chociaż kosiarka waży dwa razy tyle co on..o wszystkim pamięta.

Słoneczny Ogród 22:15, 17 maj 2020

Do góry
Najniższe piętro na hortensjowej to Molinia Variegata naprzemiennie z jałowcem Dream Joy o cudownych kolorach , właśnie robią się limonkowe przyrosty.

Za drzwiami do ogrodu... 22:14, 17 maj 2020

Do góry
anpi napisał(a)

Jak się tak człowiek napatrzy na zadbane i dobrze zorganizowane warzywniaczki tu na Ogrodowisku, do jest doping do zadbania o swój Daleko mu jeszcze do doskonałości...ale nie dajmy się też zwariować(jest na tyle na ile czasu i sił starcza)
Na powiększenie warzywniaka miał wpływ koronawirusowy czas, zamiast zostać w domu, na dłużej zostałam w ogrodzie Warzywa drożeją, dochody maleją, więc swoje warzywka jak znalazł
Nowe puste poletko przygotowane na pomidory i różne papryczki.

Tak teraz wielu ludzi jeśli tylko ma możliwość będzie uprawiać co się da. U nas w gminie jeszcze wiele pół nie sanie nie sadzone, rolnicy się boją inwestować bo nie ma pewności czy będzie komu i jak sprzedać.
Dębowe zakątki 22:12, 17 maj 2020

Do góry
karo napisał(a)
Aniu,
nie zrobiłam zdjęcia mojej hortensji dębnolistej bo póki co to ma 3 listki no nie ma czego fotografować
Ale podlałam ją trochę gnojówką z pokrzyw może trochę szybciej wystartuje. Coś się długo aklimatyzuje albo ją spowolniły niskie temperatury w nocy

oj nawet i 3 listki też mogą cieszyć.
O już masz gotową gnojówkę z pokrzyw.Ja jeszcze jej nie nastawiałam.
A trzeba już to zrobić.Koniecznie.

clematis innocent blush

kwitnąca kapusta syberyjska

Te zimne noce dużo hamują wzrost roślin .
Ogród Małej Mi 2017 22:11, 17 maj 2020

Do góry
Olili napisał(a)
Witaj Aniu! Śliczna wiosna u Ciebie. I nawet domek na drzewie urósł .Bardzo mi się podoba stwierdzenie, że to, że dzieci są głośne, ruchliwe, pyskate to znaczy , że są sprawne i inteligentne ☺
Twoja kiku jak zawsze zachwyciła kwitnieniem.
Wszystko urosło..A propos czy klona Crimson Centry mogę teraz obciąć? Też wielki mi urósł.
Pozdrawiam

Myślę że możesz ciąć. mojego też by pasowało ale nie lubię obciętego o tej porze roku. Majowa zieleń zawsze najpiękniejsza., Gdyby nie wisteria to zachwyca bym się tylko z zielenią zieleni.
Za drzwiami do ogrodu... 22:11, 17 maj 2020

Do góry
anpi napisał(a)

Na szczęście u nas nie było przymrozku. A u Ciebie Sylwuś, to czytałam , że nieźle narozrabiali "zimni ogrodnicy"

Śliczna ta chatka
Dobrze, że Was ominęło
Słoneczny Ogród 22:10, 17 maj 2020

Do góry
Ale tu ze szpadelkiem jeszcze nie dotarłam... ale dotrę.
Wiązy świecą swoją niepowtarzalną soczystością. Uwielbiam je.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 22:10, 17 maj 2020

Do góry

Mój jedyny kompostownik jest właśnie na wybiegu dla kur
Nie wiedziałam że to lepiej może nawet, chciałam brzydkie elementy zgrupować po prostu

Dzięki!!!

Kasia może, może? Dziękuję

Cieszę się bo robota nam idzie, większość działki obsadzona, dookoła płotu i warzywnik ogarnięty. Jeszcze trochę host mi zostało do posadzenia.

Kurnik stoi, haha cieszę się!

Jeszcze trzeba go przykryć i zawiasy do wejścia do sprzątania i zabierania jajek zamontować i jak urośnie trochę zielska to jadę po kury
Ogród Małej Mi 2017 22:07, 17 maj 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
U każdego jakieś smagnięcia mrozem. U mnie 2 kolejne przymrozki, ale już nie kwękam, stało się i się nie odstanie. Miłego tygodnia, Anuś.

Jak pisałam, u nas w tym roku i tak nie najgorzej z tymi przymrozkami. Szyby były skrobane ale nie było tak źle. Bywało dużo gorzej.
Chłopcy wymyślili sobie że chcą mieć telewizję między dostali satelitę. Śmiejemy się że teraz wygląda u nas jak cygańska wioska na Słowacji . Nawet talerz telewizyjny po wielu wielu wielu latach dostał swoje drugie życie.
Słoneczny Ogród 22:07, 17 maj 2020

Do góry

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 22:07, 17 maj 2020

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Kamasja zaczyna...

Basiu po jakim czasie od sadzenia pierwszy raz zakwitły? Posadziłam jesienią, ale na razie kwiatków nie widzę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies