Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 23:58, 15 sie 2017

Do góry
Jeszcze przed zachodem SŁOŃCA dla Kasya tylko tyle mogę jeżeli chodzi o piasek.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:33, 15 sie 2017

Do góry
Sylwus pisze na pw.
Z ogródka na wsi 23:33, 15 sie 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Jaki masz dowod, ze umarlemu kadzidlo pomaga. A jaki masz dowod ze swiecenie ziol w czyms pomaga. To tylko tradycja.

Wiara przenosi gory, kazdy czlowiek w cos wierzy nawet ateista.

Ela trafiłaś na taki temat co ja akurat mógłbym rozmawiać godzinami
Bo jaki Ty masz dowód że nie pomaga?

Ale ok tak jak mówisz każdy wierzy w to co chce
Z ogródka na wsi 23:27, 15 sie 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

Cieszę się ze Ci się podoba
Czemu jak umarlemu kadzidło? Ja tam wierzę że może z Bożą pomocą przyszły sezon ogrodowy będzie lepszy. A tradycja też fajna

Jaki masz dowod, ze umarlemu kadzidlo pomaga. A jaki masz dowod ze swiecenie ziol w czyms pomaga. To tylko tradycja.

Wiara przenosi gory, kazdy czlowiek w cos wierzy nawet ateista.
Mój ogródek 20:31, 15 sie 2017

Do góry
Wielkie swieto Matki Boski Zielnej.

Mój ogródek 20:31, 15 sie 2017

Do góry
Witam Patrycja. Jak zjade do domu to wstawie moje derenie 7 letnie kilka razy ciete. Rosna bardzo szybko. Na wiosne zmarzly odbily, kwitly i daja teraz popis.
U mnie niektore wanilki dziwnie kwitna nie na wszystkich pedach zawiazaly kwiatostany.

Mój dereń nigdy nie był cięty przez to był pokraczny, odkąd czytam ogrodowisko to dowiedziałam się że mozna je ciąć. W tym roku właśnie po raz pierwszy poszedł pod sekator i nareszcie wygląda jak należy. Tą młodą sadzonkę na przyszły rok też przytnę żeby miała ładny pokrój
Ptasi gaj 14:37, 15 sie 2017

Do góry
Tak było dzisiaj lekka bryza. Słoneczko niebo jak widać i ciepło.

poprosze garstke piasku i buteleczke wody
no zazdroszcze...ach kocham morze
Ptasi gaj 13:51, 15 sie 2017

Do góry
Jeszcze kilka dni. Pogoda jak marzenie. Sloneczko pieknie grzeje.

Macham z pozdrowieniami
Z ogródka na wsi 11:11, 15 sie 2017

Do góry
Radziu bukiecik prima sort. Jak przyjade to dopiero zrobie bukiety.
Ziola jeszcze beda ale nie bedzie swiecen. Zreszta jest to potrzebne jak umarlemu kadzidlo to tylko tradycja.

Cieszę się ze Ci się podoba
Czemu jak umarlemu kadzidło? Ja tam wierzę że może z Bożą pomocą przyszły sezon ogrodowy będzie lepszy. A tradycja też fajna
Ukojenie 10:54, 15 sie 2017

Do góry
Patrycja nie namawiaj do zmian ja nie nadazam. Jestem wzrokowcem i kojarze osoby po awatarze. Zoja ten najladniejszy, ale na jak dlugo.
Ptasi gaj 10:47, 15 sie 2017

Do góry
Jeszcze kilka dni. Pogoda jak marzenie. Sloneczko pieknie grzeje.
Z ogródka na wsi 10:44, 15 sie 2017

Do góry
Radziu bukiecik prima sort. Jak przyjade to dopiero zrobie bukiety.
Ziola jeszcze beda ale nie bedzie swiecen. Zreszta jest to potrzebne jak umarlemu kadzidlo to tylko tradycja.
Mój ogródek 10:39, 15 sie 2017

Do góry
Wielkie swieto Matki Boski Zielnej.
Mój ogródek 10:38, 15 sie 2017

Do góry
Witam Patrycja. Jak zjade do domu to wstawie moje derenie 7 letnie kilka razy ciete. Rosna bardzo szybko. Na wiosne zmarzly odbily, kwitly i daja teraz popis.
U mnie niektore wanilki dziwnie kwitna nie na wszystkich pedach zawiazaly kwiatostany.
Brzydka zielona woda w stawie 23:50, 13 sie 2017

Do góry
Wszystkie srodki o ktorych piszesz sa bardzo dobre. Jest tego bardzo duzo.
Zeby nie byc podejrzanym o reklame to wlasnke jeszcze inne stosowalam tez wiodacej firmy na rynku. Jeczmien w plynie jest rewelacyjny.
To fakt zanim doszlam do tego stanu co jest teraz stosowalam slome jeczmienna.
Daje teraz srodki " wiodacej..." i jeszcze torf do worka ktory wrzucam do oczka co miesiac.
Rosliny podwoiły swoja objetosc w oczku tzn, ze jest im dobrze, zwierzat tez przybywa.

Opisy dzialania srodkow sa opisane na stronie "wiodacej..." niemieckiej.
Brzydka zielona woda w stawie 16:52, 13 sie 2017

Do góry
Myślę podobnie, przez 20 lat przetestowałem chyba wszystkie możliwe metody oczyszczania wody w oczkach i stawach. Stosowałem zarówno naturalne i bezpieczne metody jak i testowałem pomysły różnych forumowiczów lub firm.

Mam już wyrobiony swój pogląd na pewne produkty i wiem jak trudno osiągnąć planowany efekt bez analizy wody, obserwacji danego zbiornika i cierpliwości.

Co do słomy jęczmiennej to są liczne badania potwierdzające jej skuteczność np. stosowano ją do oczyszczania wody z sinic w jeziorze Zdworskim i w zbiorniku w Motławie. Podczas rozkładu wydziela ona do wody substancje organiczne tzw. polifenole, które nawet w niewielkim stężeniu blokują podziały komórek glonów i sinic a uwalniany nadtlenek wodoru zmniejsza pH wody i tym samym ogranicza liczbę glonów.

Wlanie do wody ekstraktu jest jednak bezpieczniejszym rozwiązaniem niż zatapianie sieczki ze słomy, ponieważ unikamy sytuacji w której może dojść do zapoczątkowania procesów gnilnych a tym samym dostarczenia do wody niepotrzebnej dawki biogenów.

Oczywiście w oczku wodnym w którym pH jest wysokie od samego początku efekt może być mizerny lub nawet żaden i tak jak napisała ElzbietaFranka wszystkie takie zabiegi wymagają ciągłości w stosowaniu bo efekty będą tylko chwilowe.

Potwierdza to konieczność robienia częstych badań wody i łączenia różnych metod walki z glonami.

Jeśli chodzi o ecogermy lub dowolnie inne produkty bakteryjne (stosowałem też biobooster, ecotabs, biokick itp. na 3 własnych oczkach wodnych) to ich efektywność też jest potwierdzona i polega w skrócie na tym, iż mikroorganizmy te dosyć szybko przechwytują zawarty w wodzie fosfór, uniemożliwiając dostęp do niego zielenicom i innym glonom.

Jeśli dołączymy do tego zooplankton, który żywi się fitoplanktonem, ogromną pracę roślin wodnych i uda nam się utrzymać parametry wody w odpowiednich normach to problem zielonej wody powinien być już tylko okazjonalny
Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:15, 13 sie 2017

Do góry
Ciesz sie chwila. Wyjedz chociaz na kilka dni. Źamknij majdan zobaczysz jak nabierzesz dystansu.

Jak nie ma choroby w domu to nie ma sie czym przejmowac. Zdrowie jest najważniejsze. Wyjechalam i nie wiem co zastane po przyjezdzie. Pomarzlo wiele roslin odrosło. Mam to gdzies czy na ogrodowisku pokaze dwie roze czy jedna, trawa zielona czy wyschnieta.
Na razie ide nogi moczyc w Baltyku.

No właśnie w tym problem, że jest i to taka co nic z nią zrobić za bardzo się nie da. Przynajmniej na razie i w tym konkretnym przypadku.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:11, 13 sie 2017

Do góry
Kiedys dawno temu tez zajmowalam sie odbijaniem roznych form na cemencie, lub w gipsie w,zaleznosci jaki uzytek z nich byl. Tak prawde mowiac mozna wszystko przykladac to zalezy od inwencji.
W glinie tez,ladnie to wyglada, mozna wypalac. Liscie ostu ladnie wychodza.
Ogrod w pelni rozkwitu ladnie.

Dzięki za podpowiedzi
Brzydka zielona woda w stawie 15:26, 13 sie 2017

Do góry
Ekstrakt dobry, ale efekt tez chwilowy. Sloma trzeba wiedziec kiedy ja wyjac najdluzej 3-4 tygodni.
Kazdy musi sam dojsc probujac rozne srodki-sposoby do utrzymania czystego oczka bez glonow. Teraz Nie mam z nimi problemu.
Kwiaty we włosach 15:16, 13 sie 2017

Do góry
W ty roku tyle wilgoci, ze nawet chwasty, trawy i kwiaty samosiejki na kamieniu rosna.

Wyjezdzajac moje rkze tez mialy duzo pakow wiec pewnie teraz kwitna.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies