Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 23:04, 06 maj 2020

Do góry
AgataM napisał(a)
Stworzyłaś przepiękny ogród. Jest niesamowicie zadbany. Świetny pomysł z bergeniami na obwódkach. Trawa cudowna.
U mnie po wertykulacji mimo podlewania kiesko. Zobaczę po deszczu. Jak nie wzejdzie, powtórzę wsiewkę.

Ogród nieduży to jakoś ogarniam, teraz próbuję zadbać o część warzywną. Tam muszę ogarnąć jeszcze kilka składowisk "przydasi"
Trawa tam raczej dzika, w koło też pozostaje ugór, bo po kawałku ulepszam ziemię pod warzywa. Po za tym więcej raczej nie dam rady przypilnować i zadbać.
Całość pozostawia jeszcze wiele do życzenia, ale będę miała potem porównanie jak się zmienia Próbuję kancikować, ale kanty się sypią bo piach i do tej pory susza, a "niby trawa" marniutka. Ale tam raczej nie będę inwestować w lepszy trawnik, bo i tak nie da się w sezonie wszystkiego podlewać.
Po prawej rabata bukietowa i ziołownik.

Za drzwiami do ogrodu... 22:54, 06 maj 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Swojskie klimaty

I jakie piękne, słoneczne, kolorowe.
Ciemiernik cudo.
To ten tegoroczny nabytek ?
Jak tam popadało dziś u ciebie ??
U mnie prawie cały dzień. Ale to dobrze.
Tylko te zimne noce mnie martwią .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:54, 06 maj 2020

Do góry
Przytłoczyły mnie trochę papierkowe i zdalne prace. Na ogród udaje się wyskrobać kilkanaście minut. Z doskoku plewię kolejne skraweczki.
Wysiewy i nasadzenia w warzywniku odłożyłam, bo nie ma sensu narażać ciepłolubnych roślin na stres związany ze spadkiem temperatury. Ostatnie opady polepszyły kondycję roślin, ale tempo wzrostu spowolniło. W zeszłym sezonie wiosenne byliny kwitły szybciej.
Na froncie szyku zadają rodki. Środkowy zakwitnie później.

Orliki już tuż, tuż.

Stipa przy tarasie osiągnęła już ładny rozmiar. Byliny jeszcze śpią, a ona już ładnie zdobi.

Oczyściłam cypelek, część tulipanów wycięłam. Za główną atrakcję robią tam teraz brunnery.

Ogród bez reguł 22:51, 06 maj 2020

Do góry
Dziś był ciężki dzień... Sajgon w robocie na maxa… Aż głowa pęka.

Na szczęście starczyło dnia na małe ogródkowanie. Posadziłam drugą turę pomidorów w tunelu. Te posadzone kilka dni temu mają przypalone przez słońce liście - nie wiem, jakim cudem, skoro było chłodno i pochmurno… Na szczęście się zbierają i trzymają kurczowo życia

Posadziłam małą hortensję i kalinę angielską pod płotem. Na zdjęcia było już za ciemno Mam tylko takie

Ogród Basi 22:49, 06 maj 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)
Dzisiaj i wczoraj u nas solidnie popadało. Jest nadzieja, że rośliny na polach i w lasach trochę podlało.

U mnie kwitnie kalina wonna. Pachnie przepięknie.

Powojniki pną się w górę.

Piękna kalina.
A nie masz problemów z mszycami ??
Moja sąsiadka miła ją.I pełno mszyc i poskręcane liście.
I w końcu ją wywaliła
Fajnie,że clemki dobrze rosną.Na moich , niektórych już widziałam pąki. .
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:46, 06 maj 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Ewo u mnie wszystko jest w ilościach hurtowych i większość sama rozmnażam. Później sadzę jedno na drugim tak gęsto, że jak kupię 2 róże to nie mam gdzie wcisnąć.

Jestem zawsze oczarowana twoim ogrodem Dorotko
I roślinami i dekoracjami
Ogród z wilkiem zamkn. 22:43, 06 maj 2020

Do góry
Magleska napisał(a)

Elu
dziękuję za tyle komplementów
skalniakowi mojemu ciężko jest zrobić zdjęcie w całości -bo on około 22 metry długości i 6m szerokości ….jest wielki
a z daleka mam tylko takie zdjęcie z kwietnia ...i też nie jest cały uchwycony

Madziulka, masz taki niepowtarzalny, nietuzinkowy, piękny ogród
Mój ogród pod lasem 22:41, 06 maj 2020

Do góry
Iwona100 napisał(a)
Jakie krzewy i trawy są na tym zdjęciu? Ślicznie to wszystko wygląda. Czy te trawy są z ubiegłego roku?

Te kudlate " trawy' to turzyce Evergold. Mają już kilka dobrych lat. Obok nich jest bialozielona trzmielina ścianana na gruby dywanik. A krzewy to bordowy berberys i dalej śliwy wiśniowe. Karlowata choinkę to pewnie poznajesz
Nie wiem co tam jeszcze wypatrzylas , ze Ci się spodobało
Za drzwiami do ogrodu... 22:39, 06 maj 2020

Do góry
Swojskie klimaty
Jak więcej błędów nie popełnić...... 22:39, 06 maj 2020

Do góry
Dzięki dziewczyny różanecznik dosłownie w ciągu doby po deszczu ruszył, dopiero teraz jak popadało wszystko w ogrodzie nabiera tempa. Szkoda, że właśnie urlop mi się skończył i mam czasu żeby się tymi widokami nacieszyć. Oby do piątku .
Gosia u mnie jeszcze ćma nie dotarła ale tak jak już dwa lata piszę, bardzo się o nie boję. Wyleciałby mi znaczna część nasadzeń w ogrodzie a wymiana wszystkiego od razu na cisy jest poza moim zasięgiem finansowym.
Ale nie martwimy się na zapas, cieszymy się tym co jest

Ogród bez reguł 22:37, 06 maj 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Kasia, niebieskiej na pewno nie - nie posiadam . Ostatnio zachwycałam się hostą Devon's Green, liście ciemnozielone.
To ta:

Piękna hosta.
I dużo już rozwinięta.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:35, 06 maj 2020

Do góry
Niezły sajgon, szybko wywożę wszystko po ogrodzie

A tutaj nieźle nawet, bez bałaganu udało się

Przedziwny Ogród 22:31, 06 maj 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Zmierzam ścieżką do domu, ale nie wchodzę. Pies skutecznie zapowiada moje odwiedziny i Agatka wychodzi do ogrodu. No i jej stały tekst " teraz to nie ma nic ciekawego"

nic ciekawego ...przepięknie
Ogród z koniczynką 22:23, 06 maj 2020

Do góry
Rumianka napisał(a)
Witajcie kochani po długiej przerwie...Wszystkim odwiedzającym mój watek serdecznie dziękuję za słowa otuchy oraz za pamięć...Już czas podnieść głowę i zająć się tym co ważne...Nie myślałam, że odejście mojej kochanej suni, tak powali mnie z nóg...ale to chyba dlatego, że nagromadziło mi się w ostatnich latach sporo smutnych emocji...najbliższa rodzina uszczuplona została o 5 osób, a do tego jeszcze ukochana piesia.... Ale życie toczy się dalej, i coraz trudniej jest zaakceptować taki stan rzeczy...
W ogrodzie powoli zaczyna startować "zielenina". Długo ociągały się moje rośliny, pomimo, że ta ostatnia zima była jak nie zima. Wiosna natomiast startowała z ciągłymi przymrozkami i tak naprawdę, to dopiero od tygodnia noce są bez szronu...Jednakże to co próbowało wypuścić świeże listowie, to skutecznie unicestwiał przymrozek...

Pięknie masz w ogrodzie.
Fajnie,że tak blisko żurawie widziałaś.
Ja codziennie je słyszę i widzę przelatujące. .Ale tak blisko nie widziałam.
Pozdrawiam
W ogródku emerytki 22:20, 06 maj 2020

Do góry
gogo napisał(a)
Jedna z dalii wypuściła pierzaste listki, inne niż u pozostałych.

To zdjęcie potwierdza inwazyjność tojeści orszelinowej, na szczęście wiedziałam o tym i ma miejscówkę bez ograniczeń.
W lipcu kupiłam małą sadzonkę, miała 4 gałązki, teraz będzie mieć ich mnóstwo i to mnie cieszy, bo jest śliczna
O
Tawuła.

I łany ubiorka

Rózne dalie, to rózne listki.
A to ciekawe , kto to liście akasamitko obżarł ?
Bardzo łądny ten ubiorek.A to jednoroczna czy wieloletnia roślina ??
Słoneczny Ogród 22:20, 06 maj 2020

Do góry
Skalniak

Słoneczny Ogród 22:18, 06 maj 2020

Do góry
Hosta w nóżkach powojnika

Zapączkowany powojnik
Słoneczny Ogród 22:16, 06 maj 2020

Do góry
Brunera

Miesięcznica

Klon Drummondi
Pszczelarnia 22:16, 06 maj 2020

Do góry
Truskawka pnąca chce kwitnąć

Jabłonka japońska na pniu.

Jednak nornice nie zjadły wszystkich tulipanów na tej grządce:

Princess Irene jest wspaniały, kwitnie teraz.

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 22:14, 06 maj 2020

Do góry
Kasiu,

nie, ten okaz to acer palmatum 'Butterfly' choć na pierwszy rzut oka wydają się podobne ale to tylko złudzenie na fotce - w rzeczywistości są różnice uwierz mi, bo mam oba klony u siebie na ogrodzie i widzę te różnice.
Poniżej mój acer palmatum 'Beni Schischihenge':

pozdrawiam
Jan

ps. a klonów na ogrodzie posiadam skromną liczbę - około 50 szt, na więcej mi powierzchnia ogrodu nie pozwala i wszystkie rosną w gruncie.
Bardzo się cieszę że mnie odwiedziłaś
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies