Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:42, 31 maj 2020

Do góry
A pokażę wam moją 'malutką' hostę, która mi sporego rodak zarasta

Czeka ją przeprowadzka bo jeszcze trochę i wszystko zarośnie
Bylinowa łąka 22:38, 31 maj 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Gosia fajnie tworzysz ogród coraz więcej kwiatów
pigwowiec mnie zachwycił -tyle kwiecia

Madziu właśnie pisałam, że usiłuję go rozmnożyć, a niestety nie znam nazwy.

Nie tylko kwiecie rośnie. Wykorzystałam wykop pod wodę i przesadziłam tam maliny, które zagłuszały już winogrona.

Nie mogę trafić na ładniejsze zdjęcie. Zmykam na razie. Dobranoc

Dokończę jutro odpowiadać.

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 22:30, 31 maj 2020

Do góry
beata_m napisał(a)
majowo

Ach! I och! I ech…! I tyle…

A nie! Jeszcze pytanko
Jakiego klona masz w donicy?
Bylinowa łąka 22:25, 31 maj 2020

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Ciągle podziwiam jak tworzysz ogród w tak trudnych warunkach, ale roślinki widać doceniają Twoj zapał i miłóść do nich bo pięknie rosną, nie znałam takiego pigwowca, bardzo ładne ma kwiaty. Pozdrawiam i czekam na fotki z kwitnących irysów i nie tylko

Danusiu dosadzam i rozsadzam. W końcu coś widać.
Z pigwowca chciałam odciąć dziś sadzonkę dla mamy, ale okazało się że korzonków na tym pędzie nie było. Pocięłam na kawałki i wsadziłam do doniczki. Młode przyrosty z tej gałązki oderwałam z piętką i też poszły do doniczki. Może się coś uda ukorzenić.
Tak wykorzystałam deszczowe popołudnie. Są tam ciemierniki cuchnące od Kasi, pigwowiec, tawułki, werbena patagońska, wiązówka bulwkowa, funkie. Przy takim areale rozmnażanie to podstawa.

Kalina koralowa. Teraz mam pewność co do jednej, czekam jeszcze na kwiaty drugiej (z kuleczkami), bo kupowałam oba krzaczki w Bie i nie wiem czy nie pomylone.

W końcu trafiłam na trochę kwiatów.

Zapączkowane goździki.

Jak feniks z popiołów 22:21, 31 maj 2020

Do góry
wiklasia napisał(a)

Ale fajna rabata! No podoba mi się!

Zupełnie nie wiem czemu, ale akurat dziś tą wyłapałam
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 22:16, 31 maj 2020

Do góry
BKosimkArt napisał(a)

Basiu na nasionka Tych cudów mogę liczyć?
Wzgórze chaosu 22:15, 31 maj 2020

Do góry
Drewutnia nie ma rynny. Cały czas namawiam eMa na orynnowanie. Padający deszcz bardzo brudził drewutnię. Teraz położyłam kartony i wysypię wokół korę.
Z przodu zaraz po przesadzeniu porzeczek zachwyciłam się miejscówką przed wejściem. Postawiłam pieniek i zapadła decyzja o zrobieniu tam siedziska.

Przeprosiłam się ze starym obrzeżem i matą

Zastanawiam się, czy sadzić coś wzdłuż tej ścianki? Chyba na razie wysypię tylko korę. Bedzie przejście wokół domku, ale też dostęp do żywopłotu. Słońce tam mocno przygrzewa, to południowa ścianka. Po wyrośnięciu tuj pewnie całkiem zmienią się tu warunki.

Na matę przywieźliśmy żwirek wyrzucony rok temu z frontowej rabaty. Jego biel tu nie razi a nawet dobrze wygląda. Pełen recycling

To na razie koniec relacji z kolejnego remontu.
Muszę jeszcze pomalować ostatnią ściankę z tyłu, przemyśleć "listewkową falę".
I najważniejsze - drzwi. Przy brązowym kolorze ich brak nigdy mi nie przeszkadzał. Nawet pamiętam, że specjalnie nie było drzwi, aby drewno się suszyło. Teraz czarna dziura razi bardzo i muszę coś wykombinować. Denerwuje mnie też pokruszona wylewka przy wejściu. Musi jednak poczekać na remont tarasu, żeby razem zrobić wszystko.
Rozglądam się za czymś do siedzenia. Waham się czy ławka czy raczej stolik z krzesełkiem. Takie tam fajne dylematy.
Roślinne też a nawet przede wszystkim Trochę wolnego miejsca przybyło na nowe

Do góry
Zbliżenie na nową pergolę Tak się cieszę, że chłopcy ją wykombinowali.

Denerwuje mnie trochę łukowate zakończenie pionowych desek. Taka nieco staromodna fala. Co myślicie?
Kiedyś Anitka podsunęła mi pomysł zasłonięcia tego zwykłą deską. Cały czas się waham czy to zrobić czy jednak zostawić "falowanie" .

Nie ukrywam, że z bólem serca zakrywałam emalią te stare deski... Po przetarciu były przepiękne!!!
Chciałam zmiany, biel pasuje mi do reszty zabudowań, niemniej deska była taka z duszą

Do góry
Myślałam, że nie mam zbyt wielu fotek z remontu drewutni. Coś tam jednak udokumentowałam

Z konstrukcją na placu zabaw pożegnaliśmy się prawie zupełnie. Chłopaki zdemontowali wszystko i pocięli.
Z wieży do zjeżdżalni zostawili dwa patyki, trzeci przesunęli i wykombinowali coś w stylu pergoli - kojarzy mi się z japońską torii
Nie byłam przekonana do tego pomysłu, ale nagroda za pracę musiała być, więc pozwoliłam zostawić

Posadziłam tam hortensję pnącą i jestem teraz chłopakom ogromnie wdzięczna za ten pomysł. Konstrukcja z hortensją fajnie zasłoni kącik od zachodnich wiatrów, a potem puszczę ją na drewutnię.
Ogród Natalii 22:10, 31 maj 2020

Do góry
W narożniku krzew, a może dwa krzewy? Pod nim hosty i żurawki. Świerki gdzieś przeniosę.

Bylinowa łąka 22:09, 31 maj 2020

Do góry
violaskom napisał(a)

Już sobie wyobrażam jak pięknie będzie wyglądać to poletko irysów. Bardzo je lubię w takiej ilości. Ciekawi mnie też kocimiętka kubańska. Miałaś ją w tamtym roku? Masz zdjęcia?

To trochę wcześniejsze zdjęcie, teraz iryski mają już pąki, choć są niższe niż zwykle. Kocimiętka kubańska w tamtym roku mi nie kwitła i niestety zostały tylko z niej tylko dwie sztuki, za to zanosi się na kwiaty. W tym momencie ma już ok 20 cm.

Widok na bagienko. Teraz przypomina staw.

Powojnik Jan Paweł II - trochę zmęczony już deszczem.

Już drugi raz się wybrało. Narecznica czerwonozawijkowa wystawia nieśmiało swoje pastorały.

Margerytki zaczynają.

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 22:07, 31 maj 2020

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 22:07, 31 maj 2020

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 22:06, 31 maj 2020

Do góry
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 22:06, 31 maj 2020

Do góry
I na koniec stan ogrodu po zakończonych wszystkich pracach (rok 2014), z pierwszymi nasadzeniami Musieliśmy też założyć maty na końcu ogrodzenia, aby zasłonić "bałagan" u sąsiada

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 22:05, 31 maj 2020

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 22:05, 31 maj 2020

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies