matko, jestem nieprzytomna- do lawedny sesleria careulea. Heufleriana jest wysoka , wyższa niż lawenda po ścięciu.
Lawenda- moim zdaniem do takiego miejsca warto poszukać tej nie wąskolistnej. Np bywa w sześciopakach wiosną w Auchan, w Obi. Rośnie pięknymi kępami, kwiatnie troszke później, ale szybko za to jest ładna na wiosnę, zimą tez śliczna .
A tego nie wiem, ale tak na czuja, jeśli będzie odpowiednia temperatura i dawkowanie wody, światło, to może uda ci się wielki eksperyment i my na tym skorzystamy
magnolie parasolowate mam 3, liście są olbrzymie, a to młode 3 letnie drzewka, rosną do 30m, w Polsce chyba 20 i jak one się wybarwiają
a obok ambrowiec kolumnowy, też go uwielbiam
Ale popatrz na irgę major- płaski, zielony dywan, szybkorosnący.
Albo rozchodnik Fuldaglut np
Albo może .... macierzanka.
Jeszcze bodziszek dalmatyńki- niziutki jest a kobierce daje ładne
przybij piątkę dziewczynko, ja tez mam graba o którym opowiadam że to bonasi będzie (narazie jeszcze stan przedbonsai prezentuje)
Sesleria heufleriana może być, ale ja bym ją dała plamami, a do niej irgę major. Ewentualnie jak nie masz lawendy za dużo ( nie pamiętam ile i gdzie masz) to kępy lawendy w irdzie. Ostatnio bardzo mi sie to spodobało. Sesleria autumnalis tez dobra,jaśniejsza