Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:29, 03 paź 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Kurcze, z tą runianką to szkoda. Ale dalej idzie ta "zaraza"? U mnie taki mały placek wypadł, ale mam kilkanaście uhodowanych sadzonek i muszę podsadzić. Tylko, że u mnie mogły psy załatwić co nieco. W innych miejscach jest OK. Może podsyp popiołem z kominka (drzewnym) tak jak radzi Magnolia, bo on ponoć odkaża.

Zima

No tak , sezon kominkowy to i popiół bedzie
No własnie nie wiem co za zaraza...z ponad 40 sztuk zostało nie wiem czy z 10... parę szt jest zielonych a reszta żółknie..
Chyba zostawie jak jest a na wiosne delikatnie przekopię jak przekwitn tulipany...
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:59, 03 paź 2013

Do góry
butterfly napisał(a)
Aga, podczytuję.
U mnie pies uwziął się na hortensje ogrodowe... Już chyba 5 razy podkopał mi krzaki...
Nie wiem, może wyczuł nornicę... ale żadnych dołków nie zauważyłam... nie wiem co jest grane... na razie położyłam tam wieksze kamienia, to i tak między krzewami to nie widać.
A to jest ta rabata z runianką, która niestety pada... też nie wiem co jej dolega... podlałam Topsinem i nic...

PS u mnie też chyba będzie sroga zima - zabrakło mi już butelek na soki
No nic, nalewki będą - zawsze to jakieś butelki po wyskokowych sie znajdą

Kurcze, z tą runianką to szkoda. Ale dalej idzie ta "zaraza"? U mnie taki mały placek wypadł, ale mam kilkanaście uhodowanych sadzonek i muszę podsadzić. Tylko, że u mnie mogły psy załatwić co nieco. W innych miejscach jest OK. Może podsyp popiołem z kominka (drzewnym) tak jak radzi Magnolia, bo on ponoć odkaża.

Zima
Ogródek Anity 18:24, 03 paź 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
tez mam powojnik Anita. u mnie mały jeszcze, startuje dopiero, latem nie kwitł bo sucho miał, a ja nie dawałam rady często podlewać wszystkich miejsc. Ale teraz zebrał się szybko i kwitnie. Jest śliczny, szczególnie na ciemne tło.
I jak go nie sadzić na pustyni, to kwitnie latem i teraz, czyli dłuugo.

Świeżo u Ciebie jeszcze, jakbyś przymrozków nie miała. Bardziej letnio na zdjęciach.
Pięknie

Dzisiaj właśnie był spory przymrozek bo co nieco podmarzło....jesień....
Oby do wiosny
Pozdrawiam
trzmieliny,hosty,żurawki,lawenda 17:24, 03 paź 2013

Do góry
to te różowe za rozchodnikami na zdjęciu

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/46/466392/original.JPG

trzmieliny,hosty,żurawki,lawenda 17:22, 03 paź 2013

Do góry
Asiu, może chcesz zawilce japońskie? Moja mama ma ich nadmiar , chętnie odda. I konwalie.
A jak tam pojedziesz i pochwalisz ogród, to pewnie jeszcze coś Ci znajdzie.

Pozdrawiam Marta
Ogródek Anity 17:17, 03 paź 2013

Do góry
tez mam powojnik Anita. u mnie mały jeszcze, startuje dopiero, latem nie kwitł bo sucho miał, a ja nie dawałam rady często podlewać wszystkich miejsc. Ale teraz zebrał się szybko i kwitnie. Jest śliczny, szczególnie na ciemne tło.
I jak go nie sadzić na pustyni, to kwitnie latem i teraz, czyli dłuugo.

Świeżo u Ciebie jeszcze, jakbyś przymrozków nie miała. Bardziej letnio na zdjęciach.
Pięknie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:50, 03 paź 2013

Do góry
Nawet lepiej wg mnie że derenie nie będa dokładnie naprzeciw siebie- tak mnie formalnie.
Ja okrywam derenie opatulając go agro, a u nóg sypię mu kopczyk.
Niestety kupiłam swojego troche zdechlaka, choc sporego .Miał uszkodzone częśc pędów, żywych, ale takich gorszych. Dlatego te nie rosną, a on puszcza spore pędy od korzenia. W tym sezonie wycieliśmy stare pędy już całkiem, niech inwestuje w młode.

A bluszcz sobie poradzi?- chyba tak, nie ma tam bardzo słonecznie. Jesli da się to wstaw tam gromadkę host jako nawiązanie do prawej strony- jak znajdziesz miejsce gdzie nie łażą Twoje 'łazęgi'
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:33, 03 paź 2013

Do góry
Ewa, Hamel zakwita najwcześniej i jest niższa od gatunku. Ma węzsze liście, bardziej 'jeżowate' niż gatunek. Powinna dorastac max do 90 cm

Calamagrostis brachytricha jest wg śliczny- pokrojem bardziej rozłozysty, kwiaty sa śliczne, lecz późne. Lubi więcej wilgoci i półcień lub słońce( ale jesli nie ma sucho).Przyratsa niezbyt szybko.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:29, 03 paź 2013

Do góry
Aga- Pomysł fajny- nawiązania są the best, a tu byłyby po obu stronach podjazdu.
Mam tylko taką wątpliwość jak dereń przy szambie zniesie pełne słońce. Polecają go raczej do półcienia. Z drugiej strony można spróbować, przy Twojej wilgotnej ziemi może da radę, a jakby go paliło, będzie przesiadka. W dołku wymieszaj mu ziemię np z kompostem- niech ma troszkę lżejszą strukturę gleby na początek. I narazie chyba okryj zimowo , młode sa jeszcze
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:23, 03 paź 2013

Do góry

Taka rozplenica jest pennisetum czy Pennisetum? A 'Little Boy' tej samej rozplenicy jest czym? Uffff.

Pennisetum alopecuroides- gatunek
Pennisetum alopecuroides 'Little Bunny'- odmiana tego gatunku
Ogrodowe skarby 23:23, 02 paź 2013

Do góry
Na pierwszym zdjęciu rosną: tawuła japońska i kostrzewa sina z lewej strony za tawułą jest hortensja zielony berberys chciałabym żeby tam został resztę można przesadzić

Na drugim zdjęciu widać bukszpany z lewej strony za jednym jest magnolia a z drugiej strony ( prawa)rośnie hortensja chyba Anabell Między bukszpanami jest trawa pampasowa
roślinki na obrzeżu chciałabym zostawić i bukszpany chyba też .
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:23, 02 paź 2013

Do góry
Pszczółko, jaśniej proszę
C. brachytricha poleciła Magnolia do miejsca w półcieniu, bo rozjaśni kwiatostanami i będzie ładnym tłem dla reszty. Tyle pamiętam. Jeszcze go nie mam, ale widziałam go u Ciebie na liście i właśnie chciałam spytać jak Ci sie podoba.

Rydzów nie znam, nigdy nie miałam. Maślaków znowu naciełąm u siebie.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:04, 02 paź 2013

Do góry
Michalina napisał(a)
I gdzie ta jesień? pytam
Teraz zieleń jest soczysta bo nie umęczona słońcem.Pięknie

Michalina, w pełni sie z tobą zgadzam tak niech będzie do grudnia, potem tak koło 0 i no może -5, a od lutego +5

tamaryszki ledwo zaczynają żółknąc, kalina jeszcze zielona

liściaste zielone; tawułki i magnolia parasolowata, berberys w kolorze

ogrodowe nadal kwitną

Świerk serbski - Picea omorika 12:21, 01 paź 2013

Do góry
Witam
Chciałam prosic o radę w sprawie rabatki.
Już naprawdę wymyślałam co by na niej posadzić i na nic sie nie mogłam zdecydować. Były różaneczniki, magnolia, berberysy. Ale w końcu świerk serbski wygrał.
Moje pytanie co mogę do niego dorzucić aby nie była za łyso (podobają mi się trawki i wrzosy ale nie wiem czy będą współgrać)
A może ktoś ma inny pomysł, rabatka nie jest za duża.
Dziękuję wszystkim za odpowiedź
Wilcza Góra 23:53, 28 wrz 2013

Do góry
witaj prawie sąsiadko
Mieszkamy jakieś 7 km od siebie. W Wilczej Górze mamy znajomych , więc czasem bywamy w Waszej wsi.
Alez masz bujny ogród, pełen kolorów i energii.

Będę zaglądać.

Ogród w Wienheim 19:36, 25 wrz 2013

Do góry
Popatrz, Magda a ja specjalnie pojechałam do Weinheim, żeby obejrzeć ten ogród.

Najbardziej mnie rozbawił fakt, że jak tam byłam to było w nim wiecęj Polaków niż Niemców.
Może byłyśmy nawet w tym samym czasie bo widzę, że kwitły podobne rośliny.

A te 13 numerów to chyba nie jest 13 stref tylko zaznaczone najważniejsze 13 drzew. Ale tez nie mam pewności bo chciałam kupić książkę o tym ogrodzie ale ten sklepik jest otwarty tylko w określonych dniach i godzinach i akurat był zamknięty.
W każdym razie numer 8 to jest przepotężna magnolia, która na wiosnę wygląda zjawiskowo jako soliter na tym trawniku.

Ale chyba ten ogród jest najbardziej znany z tzw. ogrodów preriowych ( Prariegarten). Był kiedyś nawet artykuł w English Garden na temat Cassiana Schmita, który tym ogrodem kieruje.

Trochę prerii

W moim magicznym ogrodzie wszystko... 21:19, 24 wrz 2013

Do góry
Zaplanowałam, że tej jesieni stworzę dwie rabaty.

Jedną z tyłu domu od południa. W trawie rośnie tam obecnie magnolia oraz 3 hortensje: biała, niebieska oraz różowa. Nie mam koncepcji jak ma wyglądać to miejsce. Może ktoś pomoże mi i podsunie jakiś pomysł.
Oto zdjęcie tego miejsca:

Druga rabata ma powstać od frontu obok wejścia pod oknem kuchennym. Rosną tam dwa rodki normalnych rozmiarów oraz jeden miniaturowy. Jest to strona północna.

W tych rabatach chcę powkopywać cebule różnych kwiatów: tulipany, krokusy, szafirki, zawilce...
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:18, 24 wrz 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

U mnie Frosted C zimował bez problemu, a Amazon padł- ale wtedy zima była cięzka bo to ta sprzed 2 lat.
Brozne form tez zimowała bez problemu- ta dzieli sie jak szalona- z kupionej rok temu 1 szt, mam teraz 11 szt i to całkiem sporych. Dzieliłam rok temu, teraz wiosną i kilka dni temu znowu.
Wszystko dzielę.Od kilku dni mam tez 12 miłek z 1 sztuki kupionej jesienią . Lubię kupować na próbę i doświadczać jak rosną, jak się mnożą.

Z obiedką jeśli kiedyż zaryzykujesz dzielenie czy przesadzanie, spróbuj dodać jej lżejszej ziemi i posadzić na maleńkim wzniesieniu/kopczyku.I nie podlewaj za mocno, tylko trochę. Tak na logikę piszę porównując nasze ziemię- mój piach i Twoją ciężką. Wiosną spróbuję zrobić Ci kilka sadzonek

...moje Amazon przetrwały już dwie zimy,więc jestem dobrej myśli,nawet znalazłam zdjęcia jakie maluszki kupiłam...sztuk 3...a teraz mam ich dużo wiecej
Ja też dzielę wszystko,w piątek dzieliłam trawki i żurawki...
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:04, 24 wrz 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
Aga, pomyślę w wolnej chwili, ok?

Jeśli taką dla\ mnie znajdziesz, to poproszę.

Anita1978 napisał(a)
Powiem nieskromnie, że to ja tytulowałam Cię na Królową Słoików
A grzybki fajne, ja byłam z psinką moją w lesie i też znalazłam co nie co , akurat do marnowania

Oczywiście, że pamiętam. Albo inaczej: Nie zapomnę (Ci) tego
Grzybki widziałam u Ciebie, ale nie marnuj ich, szkoda

malkul napisał(a)
Królowo słoików - dziękuję za fotki ślicznie im z echinaceą
Ciekawam jak moje zniosą przesadzanie bo musiałam przedwczoraj przesadzić kilka sztuk.Będe obserwowała

Makul, proszę tytuły WIELKĄ literą
Fajnie, że Ci sie podoba zestawienie. Bałam się, że Cie tymi zdjęciami zniechęcę.
Obserwuj swoje i melduj.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:33, 24 wrz 2013

Do góry
Aga, pomyślę w wolnej chwili, ok?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies