Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zieleń, drewno i antracyt 13:25, 02 maj 2020

Do góry
Helen, to poliwęglan komorowy. Chcieliśmy początkowo zrobić z litego, ale cena ostudziła nasze zapędy
Zrobiłam obchód rano po ogrodzie kiedy jeszcze świeciło słońce.
W końcu zaczynają niezapominajki i fiołki.

Tulipany nadal zdobią, tylko kolory się zmieniają.
W moim małym ogródeczku - Dorota 13:22, 02 maj 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Cudne pelargonie, moje ulubione.
Fotki syna super. Moj starszak pewnie tez by sie w to pobawil U mnie mlodszy odziedziczyl pasje do ogrodu i juz teraz planuje jak on go sobie urzadzi
Mój wnuk jest chrześnikiem naszego syna, którego pokazałam na zdjęciach. Zaproponowaliśmy naszemu synowi, żeby zabrał wszystkie te swoje zabawki i pojechał z nami do chrześniaka. Nie wyobrażasz sobie jakie to było przeżycie dla sześciolatka. Nie odstępował naszego syna na krok. Ganiali po całym podwórku strzelali do jakichś komputerowych stworów, pobierali moce. Mówili do siebie językiem, jakiego używa się w grach komputerowych. Dla nas ta rozmowa brzmiała jak zaszyfrowana. Oczywiście nie pozwalał Marcinowi wracać do domu, bo on nie ma się z kim tak superaśnie bawić.
Widzę, że rośnie Ci pomocnik, albo konkurencja. Z doświadczenia wiem, że dwóch ogrodników w jednym ogrodzie to o jeden za dużo. Co innego jak jest tylko pomocnikiem i to takim, który nie działa na własną rękę.

Moja bajka 13:20, 02 maj 2020

Do góry
Byłam dziś na rynku, ale ludzi sporo, trzymanie zalecanych odległości to fikcja, więc przy pierwszym lepszym stoisku kupiłam kilka pomidorów, ogórków ( w sensie sadzonki) i trzmielinę na pniu. Cukinii nue było, więc kupiłam nasiona, bo nie chcę póki co po rynku się plątać. Kupiłam te odmiany nie rozłażące się: żółtą i zieloną.
Kupiłam też takie nasionka małej, okrągłej cukinii, którą można uprawiać też w pojemnikach.

Teraz parapet u syna wygląda tak
Dobrze, że mi pozwala

A dynie olbrzymy już takie, a wsadzone tydzień temu w sobotę. Mam wrażenie, że rosną z godziny na godzinę
W moim małym ogródeczku - Dorota 13:12, 02 maj 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Dorotko
nie wiem co najpierw chwalić
masz przystojnego syna ,a sesja w lesie niesamowita
nowe pelargonie -cudooooo-też chcem takie ciekawe ,czy u mnie gdzieś znajdę -kolor ich jest przepiękny
rojniczki w misie też super i czeremcha w wazonie ….tyle masz już kwiatów -pięknie
Buziaki
Dziękuję oby się mojemu syneczkowi w główce nie przewróciło od tych pochwał jak je przeczyta , ale on jest na prawdę fajny chłopak, bardzo kontaktowy, uczynny i wesoły.
Ja kupiłam te śliczne pelargonie w Majstrze, może były wysyłane też w inne rejony Polski. Rabaty ładnie mi się zagęszczają, w niektórych miejscach już nie da się wejść tak jest gęsto. Zaczyna się ten czas, gdy już nic nie da się zrobić na rabacie. Można tylko wycinać przekwitłe rośliny.

Przerwa na kawę... 12:59, 02 maj 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Teraz dla odmiany ulubienica tej wiosny - Maria Kaczyńska w rozkwicie popołudniowym

Reszta zdjęć wieczorem bo wypada się ruszyć do roboty.

Pięknie wyglądają razem z tymi pomarańczowymi w tle
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:57, 02 maj 2020

Do góry
Pada .
Deszcz wygnał nas z ogrodu. Coś tam grzebnęliśmy ale mało. Może później jeszcze się uda.
Mój grabek ożywa .
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:41, 02 maj 2020

Do góry
ich pierwszy raz

Glauca Pendula

Cincinnata

jodła kalifornijska Argentea (drugi raz po trzyletniej przerwie)

Acrocona lubi szyszkwać choc czasami grymasi

praca (luzik) w ogrodzie, kubek kawy na tarasie (obok radyjka) a w "trójce" leci polski top wszechczasów i właśnie "Czwarta nad ranem"

wprawdzie to już nie jest moja stara prawdziwa trójka ale przy takich okazjach można przeżyć to jeszcze raz
https://www.youtube.com/watch?v=nfp-DRAUN8E

Ogrod bez tytulu i ... bez pomyslu 12:20, 02 maj 2020

Do góry
Powrot cory marnotrawnej

Mialam zastoj ogrodowiskowy i glowe zaprzatnieta sprawami zawodowymi. A konkretnie definitywnym zwalnianiem sie z pracy
Zdecydowalam sie otworzyc wlasny gabinet i na tym skupialam sie w ostatnim czasie.

Ale... w miedzyczasie pojawil sie u mnie ogrodnik z ekipa. Spryskali skarpe pestycydami, Zdrali darn pod rabaty, rozsypali tam kompost, torf i perlit, a takze odwalili kompletna chale w miejscu, gdzie trawa miala byc dosiana. To bylo zachwaszczone (glownie chwastnica) i zamszone miejsce, gdzie kiedys stala trampolina. Owszem- mech zdarli, a potem przysypali reszte dobra ziemia, posiali trawke i luz. Po 2 dniach podlewania przez nowa warstewke ziemi przebila sie dorodna chwastnica i inne badziewia. Skonczylo sie tym, ze sama przekopalam, wyplewilam i wyrownalam ten placyk jeszcze raz posialam trawe. Najbardziej mnie wnerwia, ze chyba mysleli, ze maja z glupia baba do czynienia, co trawy od chwastnicy nie odroznia. Albo sami tacy specjalisci, co nie odrozniaja. Sam wlasciciel, to fajny i dokladny gosc, ale pracownicy tacy sobie. Jak widac, trzeba im na rece, a potem na rachunek, patrzec.
Od kilku dobrych tygodni byla u nas starszna szusza. Bylo tak zle, ze moja gloniasta gleba byla jak beton- ogrodnikowi polegla glebogryzarka, jak przekopywal miejsca na rabaty. Teraz leje od tygodnia, dosiana trawka pieknie wyrosla i gleba zmieniala strukture. Ogrodnik ma wpasc w przyszlym tygodniu i sprobowac znow przekopac- mocniejszym sprzetem i na nawilzonej ziemi. Ma tez zaorac skarpe i zrobic na niej stopien, z drewna jak na podklady kolejowe.

Od poniedzialku sa u nas czynne centra ogrodnicze, ale ja jeszcze czekam z zakupami.
Po pierwsze panuje tam aktualnie dzikie szalenstwo, a wirus jednak jeszcze nie zniknal. Po drugie, rabaty jeszcze nie przekopane, to nie ma gdzie sadzic.
I po trzecie i najwazniesze- plany i pomysly na obsadzenia jeszcze nie dopracowane

Teraz wizja lokalna
Aktualnie ogrod wyglada tak

Rabata przy tarasie

rabaty przy domku narzedziowym

tu juz widac, ze trawka zaczyna zarastac lysa plame
Migawki z ogródka 12:10, 02 maj 2020

Do góry

Zanosi się na deszcz, nie mam jak prysnąć, a znalazłam ćmę już u siebie.

A tak wyglądają moje funkie na szczęście nie wszystkie... Już podejrzewałam, że te mi padły

Na koniec bułeczki wg przepisu Jolanki, zmodyfikowane - tylko mąka orkiszowa zrobiłam rano, na śniadanie. Dziś bladym świtem polecieliśmy na zakupy, to miałam później dużo czasu
Przerwa na kawę... 12:06, 02 maj 2020

Do góry
Teraz dla odmiany ulubienica tej wiosny - Maria Kaczyńska w rozkwicie popołudniowym

I jeszcze w pąkach o poranku, z nutką deszczu na płatkach. Widzę je siedząc na tarasie o powiem szczerze to bardzo ładny widok

Reszta zdjęć wieczorem bo wypada się ruszyć do roboty.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:05, 02 maj 2020

Do góry
Uwielbiam azalie, są naprawdę bezproblemowe u mnie. Dokupiłam dzisiaj jeszcze jedną, będę je sadzić wszędzie
Fajnie wyglądają z sesleriami jesiennymi, i ten duet będę sadziła zamiast żurawek, które u mnie niestety nie chcą rosnąć.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:59, 02 maj 2020

Do góry
HannaR napisał(a)
Mamuńciu! Olbrzymi ten bukszpan. Jakoś wcześniej go u Ciebie nie widziałam. Myślałam, że to tuja.

Jest cudny, mocno go tnę bo ciągle z jednej strony jest jeszcze trochę krzywy. Ma ok. 2.5 m wysokości. Taki był 4 lata temu

Przy okazji można sobie rabatę porównać a raczej jej brak hehe

Byłby dużo szerszy tylko ledwo przeżyj pierwszy atak ćmy, za późno zareagowałam i musiałam go bardzo mocno przyciąć.
Przerwa na kawę... 11:42, 02 maj 2020

Do góry
Następne porażki. Tu miały być Purple Pion. Niestety chyba są to zwykłe fiolety. Tylko ze starych cebulek 3-letnich gdzie niegdzie coś jest. Na zdjęciu doskonale widać różnicę

W kole następna porażka - tulipany kupowane na kilogramy. 2 paczki jasnych wczesnych a w każdej coś innego. Nie będę już z kołem eksperymentować. Za rok niezawodny duet Exotic Emperor i Flaming Purissima. O ile je gdzieś dostanę
Przerwa na kawę... 11:31, 02 maj 2020

Do góry
Purple Dream w cieniu pod płotem rosną. Dopiero się rozkręcają. Lubię je. Wysokie, delikatne, amarantowe.

Do nich po drugiej stronie mam zapisane Foxtrot i Hemisfere ale nie wiem które już kwitną bo je pomieszałam

Sokółkowy domek 11:27, 02 maj 2020

Do góry
W Patio się mai i kwieci jabłonie ozdobne ruszyły i jak co roku jestem oniemiała i zamajona tą ilością piękna. Najpierw różowo- czerwone pąki pojawiają się nieśmiało obiecując krwisto czerwone kwiaty, później roziwijają się w cudną biel.
Pozdrawiam wiosennie

Przerwa na kawę... 11:22, 02 maj 2020

Do góry
Teraz następny niewypał/ pomylona odmiana. Orange van Ejk. Miały być pomarańczowe. Są, hmmm... Na początku były intensywnie czerwone. Teraz przekwitając nabierają ładnego bladego różu w postaci takiego liźnięcia. I zaczyna mi się to podobać. Może zostaną na rabacie.
Przerwa na kawę... 11:20, 02 maj 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Te miały być moimi ukochanymi Salmon Parrot ale stanowczo nimi nie są. Ja nie lubię czerwonych tulipanów ( kilka sztuk tylko wydaje się być inna - może to te moje właściwe

O to mam te same ! Miały być pomarańczowe no....
Ale w takiej masie u ciebie fajne są
Kupiłam tez zolte pełne a są zwykle pojedyncze
Ogród Mokre 11:20, 02 maj 2020

Do góry
Rzut oka na rabatę z brzozą
Anna i Ogród 11:18, 02 maj 2020

Do góry
Mieliśmy robić sami meble na taras ale trafiła się okazja. Przecena z 5000 na 2700. Kupiliśmy. Zobaczymy. Jakby za kilka lat okazało się to złą decyzją to przynajmniej już mamy formę gotową

Zdjęcie złożonych mebli wstawię później bo eM teraz 3Bita robi z dzieciakami
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies