Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:36, 21 mar 2015

Do góry
yolka napisał(a)
Wpadam z rewizytą. Ogród Twój znam doskonale, często cichaczem podpatruję,Jestem też fanką Twoich domkowych dekoracji, interesowałam się także techniką wykonaia ściany. Lubię szaro beżowo biało w domu i niebiesko w ogrodzie. Pozdrawiam

Yolka ja u Ciebie częstow bywam . W iwielu watkach jednak sie nie odzywam, gdy nie mam nic mądrego do powiedzenia
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:35, 21 mar 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
U mnie powojniki tez raczej kiepsko rosną ale gdy na ich miejsce sadze róże to nagle okazuje się ze zaczynaja dobrze rosnac i jest kłopot bo wzajemnie sie zasłaniają.Muszę sadzic zamiast pnących nizsze róże bo one chyba lubią razem rosnąc.Pozdrówka.

Bogdziu powojniki z rózami sadzę kiedys miałam jakieś przy pergoli samotne i mi sie nie podobały. One lubia mieć coś w nogach zatem fajnie współgrają z rozami. Chyba kupię ten nadmanganian (przecież my tez go produkujemy,... ) i zobacze moze wreszcie przestaną mi zamierac. To zbyt piekne pnącza abym się poddała w ich hodowli. Po cichutku jednak liczę na Rubensa w tym roku
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:32, 21 mar 2015

Do góry
Dorotka napisał(a)
Marzenko, no to założyłam wątek bo gdy pytam na waszych wątkach to potem zapominam gdzie i kogo pytałam

Bardzo dobrze zrobiłaś. Wpadne do Ciebie wieczorkiem
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:31, 21 mar 2015

Do góry
Dziękuje za porady dot evergold, teym ciachnę tylko to co brzydkie do dołu bo naprawdę dobrze po zimie wyglądaja.
Nad carex morrowi jeszcze dumam, sekator zdecyduje jak je ciąć

Dzisiaj sobota zaczynam od porannego wypadu na giełde, jakies drobne zakupy trzeba zrobić.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:28, 21 mar 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Znasz sposób pokolenia naszych Babć na niebieską hortensję? Trzeba zakopać pod roślinami zardzewiałe gwoździe (Albo takie, które jeszcze nie są zardzewiałe. Zostawione pod ziemią same zrobią się rdzawe). Nie wiem, co uwalniają, ale kilkadziesiąt lat temu zabarwiały kwiaty na niebiesko

edit: miałam iść spać, ale jeszcze poszperałam w sieci. Zobacz tutaj:

https://biologiaroslin.wordpress.com/2010/10/15/niebieski-znaczy-metal/

Juz o tm czytałam rok temu ale skad wziąc gwoździe w moi domu! dom szkieletowy gwożdzi nie używamy, trzeba zakupic
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:27, 21 mar 2015

Do góry
Kondzio napisał(a)
Marzenko ja chyba nie będę otwierał nowego wątku mi dobrze jest jak jest

Kondzio zdradziłeś nas, sio do oazy
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 06:25, 21 mar 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
I w ramach rekreacji wykopałam trzy świerki białe, masakra, wiecznie chore, jeden został bo zdrowy Pojedzie do innego ogrodu I wyjęłam ogranicznik taki plastikowy i zobaczymy potem co dalej tam będzie rosło....

Było

Ewa Twoje hiacynty tak u mnie pachniały, że aż przyleciałam je zobaczyć.

Co masz przy cisach? Pięciornik czy tawuła? Czy jedno czy drugie, ciachnij to mocno w półkule , bedzie miało ładny kształt w sezonie, nie oszczędzaj, tnij za młodu
Typografia ogrodu 22:16, 20 mar 2015

Do góry
Zaczynamy dekorować wiosennie?
Moja codzienność - ogród Oli 22:11, 20 mar 2015

Do góry
Olu mam pytanie techniczne czy z cortenu spływa jakby rdza? Czy on pokrywa sie nienaruszalnym nalotem?
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 22:05, 20 mar 2015

Do góry
Siać siać , zdecyowanie teraz siać to do weekendu majowego bedzie juz ladna
To tu... 18:48, 20 mar 2015

Do góry
Dzisiaj jest jutro o zdjec brak. Popcorn zjadłam , piwko wypiłam i czekam
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 18:47, 20 mar 2015

Do góry
Dorotka napisał(a)
Renatko, potraktowałam dzisiaj róże Miedzianem bo w tamtym roku maiły gdzyba, powiedz mi czy mam powtórzyć oprysk a jeśli tak to kiedy??

Miedzianową specjalistką jest Madżenka więc cytuję jej wpis.

Madzenka napisał(a)
Wielu forumowiczów pyta kiedy i czym pryskać. Proponuję zatem aktywizację wątku

Opryski przeciw chorobom grzybowym i bakteryjnym
Potwierdziłam czytając w necie moje coroczne działania. Wczesną wiosną gdy przez kilka dni temperatura będzie powyżej zera można zacząć profilaktyczne opryski na choroby grzybowe i bakteryjne Ważne jest aby rozpocząć opryski przed wypuszczeniem liści. Zawsze zwracam uwagę na opryski róż i magnolii ale nie szczędzę żadnej rosliny.

Ja zwykle powtarzam tego typu opryski w odstępach miesięcznych, gdy atakują choroby zdecydowanie częściej naprzemiennie Previcurem, Topsinem, Miedzinem, Aliette, Sarfun
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:46, 20 mar 2015

Do góry
Ania zapodaj jakies krokuski na poprawę humoru
Ogród Małej Mi - sezon 2015 18:40, 20 mar 2015

Do góry
Na odwyku nerwy masz
Mam wertykulator za 250 zł bo mam pindziulkowaty trawnik 70 m2 ale przy Twoim areale to sprzęcior musi byc porządny
Ogród Sylwii od początku cz.II 18:31, 20 mar 2015

Do góry
Syla ja rok temu musiałam niemal cała lawendę wymienic.... Ale ńie zamieniłam jej na nic innego.,posadż świeżą. Teraz masz nawadnianie nie będziesz lać po liściach...
Ogród Tosi 18:28, 20 mar 2015

Do góry
Super Tosiu źe wróciłaś!
Z nami na forum nawet najtrudniejsze chwile można przetrwać
Lawendowy zawrót głowy 18:24, 20 mar 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Marzeno jesli to carex który Cie interesuje to tak je podciełam

Dzieki ale moje 5 razy gęściejsze gdyby takie były to bym wyskubała pokaże jutro
Cofam sie aby doczytać o meblach
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:50, 20 mar 2015

Do góry
Czy wiecie jak przyciąć carexy evergoldy? Bardzo mi sie rozrosły w poprzednim sezonie (nie ciełam ich tylko wyskubałam) , maja długie brzydkie włosy. Czy ciachnać im tylko końcowki czy po calosci. Generalnie bardzo dobrze wyglądaja tylko te długie włosy...W sobite czeka je sekator ale nie chce mi sięz nimi bawić.

Czy ktoś ścinał carex morrowi gdy kwitnie? Nie znosze tego a juz ma kłosy u mnie w ogrodzie, kilka dni temu zobaczyłam i mam nerwa.... Nie zetnę jej na łyso bo dobrze wyglada po zimie a przeciez tysiaca (a moze i wiecej ) kłosów nie bede pojedynczo wycinać. Moze je ogolę po kiwtnieniu? Kiedys juz tak robiłam
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 06:47, 20 mar 2015

Do góry
jazzy napisał(a)

Serio? Nie wpadłabym chyba na to, żeby dupe uformować z cisa. Pokażesz?

Płaska by z tego cisa była
A taka serio kolumnowy ma nierówne przyrosty na roznych wysokosciach, wolno rosnie, bardzo słabo sie zagęszcza, nigdzie niego nie będzie ładnej bryły jak z pospolitych. Za kare rośnie za drewutnia i go nie widać
Ogród pod trzema dębami 06:44, 20 mar 2015

Do góry
tusiawka napisał(a)
Posadziłam prawie całą wtorkową przesyłkę.
Prawie, bo zostały lilie i canny, które mogą jeszcze poczekać i czosnek, który dopiero mi doślą.
Roboty z tym było sporo, a trzeba się było spieszyć, bo wszystko już kiełkujące.
Dobrze, że ziemia już rozmarznięta, a przymrozki minimalne i mogłam do ogrodu sadzić, bo wysadzenie tego wszystkiego w domu nie wchodziło w grę.
Latem znam relację co się opłaciło w takiej formie kupić, bo poza sadzonkami, które były droższe, wszystko było malutkie.

Kupiłam też wertykulator ale jeszcze nie przyszedł. W sumie to dobrze, bo tak się narobiłam w zeszły weekend i we wszystkie popołudnia w tym tygodniu, że w ten muszę nieco odpuścić. W planie mam przycinanie róż i hortensji, sadzenie stokrotek i przygotowanie skrzyń na warzywa.

Mi tez czosnkow nie wysłali..... I czekam...
Mowisz żeby carexy ciachnąc? Wyobrażam sobie, że moje morrowi kwitną juz. Jak ja tego u nich nie lubie. Chyba je z tego powdu ogolę... Ale moje carexy z przyrostami bardzo dobrze w tym roku wygladaja, w ogole nie nadaja sie do golenia....tylko evergoldy zastanawiam sie jak przyciać...nigdy tego nie robiłam...
Lawendę ciacham w ten weekend, chce miec juz porzadek w ogrodzie bo za chwile świeta i porządke musi byc
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies