Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pod trzema dębami

Ogród pod trzema dębami

tusiawka 21:55, 19 mar 2015

Jagodaa napisał(a)
Marta, co to za carex, bo nie pamiętam, albo nie pisałaś. Ja swoje też tak ciachnę, mam w porównaniu z Tobą śladowe ilości, ale i tak w zeszły roku ich czyszczenie zabrało mi dużo czasu.

Stawiam, że to carex morrowii variegata, paseczki ma nie białe, tylko w żółty wchodzące. Nie tworzy też dzieci, tylko się rozrasta.
katiaxx 21:58, 19 mar 2015

Magda70 napisał(a)
Kasiu ja przycinam połowę...lub nawet więcej czasami. Tzn uszczykuję

TYM pazurkiem ?

czyli urywasz czubek brązowy - ona wtedy gęstnieje czy po prostu nie rośnie ?
tusiawka 21:58, 19 mar 2015

Jazzy, Ola dzięki.
tusiawka 22:01, 19 mar 2015

katiaxx napisał(a)

TYM pazurkiem ?

Ja czekam aż ten brązowy czubek zielony się zrobi, jest wtedy mięciutki i łatwo można go przełamać.
Cyknę ci zdjęcie jak takie gęste wyglądają. Bo te przed domem trochę wyżej chciałam dać.
katiaxx 22:07, 19 mar 2015

oo super, czekam zatem
Magda70 22:08, 19 mar 2015

katiaxx napisał(a)

TYM pazurkiem ?

Tym
w sumie to powinno się uszczykiwać...ale ja i tak lecę sekatorkiem takim małym

Nie rośnie...nie ma długich przyrostów i gęstnieje.
Madzenka 06:44, 20 mar 2015

tusiawka napisał(a)
Posadziłam prawie całą wtorkową przesyłkę.
Prawie, bo zostały lilie i canny, które mogą jeszcze poczekać i czosnek, który dopiero mi doślą.
Roboty z tym było sporo, a trzeba się było spieszyć, bo wszystko już kiełkujące.
Dobrze, że ziemia już rozmarznięta, a przymrozki minimalne i mogłam do ogrodu sadzić, bo wysadzenie tego wszystkiego w domu nie wchodziło w grę.
Latem znam relację co się opłaciło w takiej formie kupić, bo poza sadzonkami, które były droższe, wszystko było malutkie.

Kupiłam też wertykulator ale jeszcze nie przyszedł. W sumie to dobrze, bo tak się narobiłam w zeszły weekend i we wszystkie popołudnia w tym tygodniu, że w ten muszę nieco odpuścić. W planie mam przycinanie róż i hortensji, sadzenie stokrotek i przygotowanie skrzyń na warzywa.

Mi tez czosnkow nie wysłali..... I czekam...
Mowisz żeby carexy ciachnąc? Wyobrażam sobie, że moje morrowi kwitną juz. Jak ja tego u nich nie lubie. Chyba je z tego powdu ogolę... Ale moje carexy z przyrostami bardzo dobrze w tym roku wygladaja, w ogole nie nadaja sie do golenia....tylko evergoldy zastanawiam sie jak przyciać...nigdy tego nie robiłam...
Lawendę ciacham w ten weekend, chce miec juz porzadek w ogrodzie bo za chwile świeta i porządke musi byc
leon60 07:10, 20 mar 2015

Wszystkie sosny, które zawsze miałam (już nie mam) łącznie z kosodrzewiną ciachałam nożycami albo sekatorkiem, jak miały docelową wysokość często prawie całe przyrosty sosny w ten sposób cudownie się zagęszczają i nie widać schnących od spodu igiełek
katiaxx 08:09, 20 mar 2015

leon60 napisał(a)
Wszystkie sosny, które zawsze miałam (już nie mam) łącznie z kosodrzewiną ciachałam nożycami albo sekatorkiem, jak miały docelową wysokość często prawie całe przyrosty sosny w ten sposób cudownie się zagęszczają i nie widać schnących od spodu igiełek

no i ja tego nie wiedziałam ale już wiem i mogę w takim razie pumilio brać
Zeta 09:53, 20 mar 2015

Dobrze wiedzieć ja też moje carexy ciachnę...pozdrawiam wiosennie