Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:28, 16 wrz 2013

Do góry
Też dziś byłam w lidlu po cebulki
Z rabatą nie podpowiem, bo wyobraźnia za mała.
A Magnolia widziała Twoje królestwo na żywo? Bo mnie bez tego jakos trudno całość ogarnąć :/
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:25, 16 wrz 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

ten kremowy wydaje się prawie biały, tylko taki ciepły- bardzo ładny. I jeszcze pojedyńczy, z widocznym środkiem- sam miód!
Koralowa znów na zdjęciu ma śliczny kolor. choć bardziej kojarzy mi się z ocieplonym różem niż z koralem. Jest koralowa?

Koralowa jeszcze nie kwitła choć mam ją od wiosny. Wiesz, koralowa była wiosną po 12 zł, białych pojedynczych wtedy nie było, a ta biała jest po 40 za szt. Nie mogłam się zdecydować na większą ilość, ale jak oglądałam krzaki kilkuletnie to stwierdzam, ze te 10 szt. (razem) powinno wystarczyć docelowo, tylko zanim urosną to będzie łyso. Zobaczymy jak to razem zagra. Jakby co to wal śmiało, mogę gdzieś te koralowe zabrać, ale chcę trochę koloru na tej rabacie. Mogę tej białej chyba jeszcze dokupić, bo wysyłka po 1 października jednak. Tylko rzeknij słowo
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:09, 16 wrz 2013

Do góry
butterfly napisał(a)
Magnolio, na tej rabacie akcenty kolorystyczne to mi da jeżówka ( na razie rośnie tam zwykła różowa - już scięlam ), werbena i zmienione żurawki... tyle... nie wiem czy to mało, czy duzo...
Chyba poczekam do wiosny i zobaczę - lepiej będzie patrzeć bo przecież wszystko podrośnie...
ale ręce swędzą.... a Green Jewel mi tez sie wyjątkowo podoba

Wiem, pamiętam że jeżówki będą akcentami kolorystycznymi. Mam nadzieję że Cię nie zmartwiłam, nie chciałam nic zmieniać, Tylko doardzić w sprawie dylematów kolorystycznych.

Sama takie mam- w sobote stałam nad jeżówkami w Skierniewicach, ale nic nie kupiłam, wczoraj i dziś zmagałam się z wyborem w sklepie internetowym, dziś wreszcie kliknełam. Zobaczymy co listonosz przyniesie, czy nie będę żałować.

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:07, 16 wrz 2013

Do góry
i wyjście awaryjne - rozplenice tez świetne.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:03, 16 wrz 2013

Do góry
montana nie jest tak zgniła jak na zdjęciach.
Mnie się podoba pomysł z kosówkami. Póki małe możesz sobie posadzić do nich jaką trawkę- owce czy montanę. Z montaną będzie większy kontrast kolorów, z owcą zabawa kształtem
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:45, 16 wrz 2013

Do góry
butterfly napisał(a)
Oj, nawet nie straszcie mnie zimowaniem Purple Sensation
jak policzyłam to zagarnęłam 126 szt !!

126!
- chyba się wróce do Lidla, ja mam biedne 24 szt.
Tylko nie wiem jak z M mam gadac że znów do Lidla mamy jechać.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:35, 16 wrz 2013

Do góry

Można posadzić je oddzielnie, ale wymieszać plamy- 2 rózowe,1 kremowa i dalej 1 kremowa, dalej 3 różowe i 3 kremowe. Lub odwrotnie- w kolorach lub w kolejności.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:25, 16 wrz 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Proszę o podpowiedzi jak posadzić na tej rabacie piwonie.

Mam 5 szt. Coral Sunset

http://www.graefswinning.be/shop/product_info.php?products_id=19

Dokupiłam u Podstolca 5 szt. Early Glow

http://www.graefswinning.be/shop/product_info.php?products_id=79

Będą zatem 2 kolory - koralowy i jasno żółty przechodzący w kremowy. Ciężko ten drugi kolor opisać. Nie wiem czy dobór kolorów dobry, ale te misię podobały wśród tych do wyboru. Nie wiem jak je tu posadzić (bo niedługo przyjadą te Early Glow). Czy mieszac kolory, czy w jednej części posadzić tylko koralowe a w innej tylko kremowe?
Przypomnę układ:
1. całkiem po zewnętrznej stronie, te kulki to choina kanadyjska
2. pas zielony i H to miskanty i hortensje limelight
3. pas szary to docelowo plamy jeżówek (nie ma ich na planie), najchętniej pomarańczowych lub innych żarówek i trawy np. molinia, rozplenica, obiedka; zaznaczone w tym pasie są 3 zółte robinie frisia i niebieskie plamy kosaćca syb.

Piwonie pójdą do rzędu szarego, tylko jak - pojedynczo czy np. tu dwie tam jedna? No i te kolory, jak to rozłożyć. Chyba nie będą się z niczym gryzły podczas kwitnienia? Czy się mylę?

ten kremowy wydaje się prawie biały, tylko taki ciepły- bardzo ładny. I jeszcze pojedyńczy, z widocznym środkiem- sam miód!
Koralowa znów na zdjęciu ma śliczny kolor. choć bardziej kojarzy mi się z ocieplonym różem niż z koralem. Jest koralowa?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:18, 16 wrz 2013

Do góry
jestem. w biedronce już nic nie było. Puste pudło po cebukach.
To do Lidla pojechałam- tam dopadłam czosnek Purple sensation i Gladiator. Jak już wróciłam to myślę że za mało kupiłam, ale nie chciałam szaleć ( 20 szt czosnku Christophii jeszcze czeka na posadzenie).
Ech.....
Macie czosnek Purple S?- zimuje bez kłopotów?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:01, 16 wrz 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Magnolia, i do lidla

Tak, tak, koniecznie

Aga, poplewiłaś?
Ja co 15 min biegam przesunąć podlewanie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:54, 16 wrz 2013

Do góry
Magnolia, i do lidla
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:53, 16 wrz 2013

Do góry
zaraz wrócę, tylko do biedronki skoczę, bo się naczytałam że tam cebulki 'rzucają'
Mój zielony świat 11:22, 16 wrz 2013

Do góry
Justyna ma mnóstwo przeróżnych klonów, wszystkie wyjątkowe, część uwieczniłam

Kondziu, na żywo jest jeszcze piękniej, ogród polecam do oglądania

i trawa vertigo, w dekoracji z iponeą? ....a dalej duża już, magnolia parasolowata, one są wyjątkowe
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:41, 16 wrz 2013

Do góry
Może je posadzić mieszając kolory na zakładkę, tzn. na krańcach nie mieszać a w środkowej cześci troszkę pomieszać. Ale nie wiem, nie mam wyobrażenia tej rabaty w rzeczywistości. Ja bym lekko grupowała, nie całkiem pojedynczo, bo to duża rabata. Czyli tu jedna, tam dwie.
Magnolia może zajrzy, to Ci podpowie.

Ale pięknie pada... Wczoraj mi całe prawie suche pranie zmokło na balkonie Dwie pralki.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:28, 15 wrz 2013

Do góry
Pawlus napisał(a)
Marzenko-tym przesadzaniem dążysz do perfekcji, którą i tak widać na każdym kroku. Trawy masz czaderskie-trochę się boję tych Gracillimusów u siebie-ale trawki zawsze można przesadzić.
Kwadrat z magnolią taki idealny-też u siebie robię tylko wrzośce mam w środku. Wolałbym coś innego, jednak lawenda odpada-za mało słońca by miała...

Ja kombinowałam pod magnolia jak koń pod górkę.... Ale obiektywnie stwierdzam, że kostka z bukszpanów wystraczyłaby. Zamierzam magnolię ciut podkrzesać, dosadzić bukszpanów. Tylko kłosy red barona będa ją zdobić jesienią
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 22:27, 14 wrz 2013

Do góry

Magnolia tripetala - mamuśka moich drzewek

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:09, 14 wrz 2013

Do góry
Aga, 'wyczaiłam ' dziś suuper pomarańczową jeżówkę- Orange Passion- ta jest pojedyncza, ale silna, silnie przyrasta i ma duuże kwiaty na sztywnych łodygach.- tak zachwalała ja szkółkarka, i z wyglądu sadzonki tak tez się wydaje. Samego koloru jeszcze nie widziałam, pewnie za jakiś czas rozwinie się u sąsiadki, to podejrzę czy jest taki jak ze zdjęć.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:05, 14 wrz 2013

Do góry
ja jestem zachwycona jeżówką Green Jewel- może nie ma jakiegos powalającego koloru w pojedynkę, ale jest niezwykła. Moja najzieleńsze ma pąki, ale kwiat jak zakwitnie to kwitnie niezykle długo. Wczoraj ściełam jej kwiatek który rozwinął się w lipcu! I wcale nie wyblakł, ani nie zwiędł. Próbuje ususzyc pare zielonych kwiatów- od wczoraj siedza bez wody i lekko skręciły płatki.
To niezwykły twardziel.
Kupiłam jesienią na próbę 1 szt, od razu podzieliłam. Wczoraj znów podzieliłam 1 szt- mam ich już 5 szt ( od dziś wiecj, bo dokupiłam, nie oparłam się). Szkółkarka mówiła, że czasem podmarzają, więc ona zaleca nakryć kopczykiem np liści. Choć u mnie przetrwały zimę bez niczego.

Z jeżówkami białymi nie pomogę- nie wiem czy sa odmiany które nie dostaja brudnego odcienia nieststy. Trzeba by popytać w szkólkach.
Ale nauczyłam się ostatnio że sa odmiany o szczególnych walorach- bardzije krępe i krzepkie. Te najbardziej mi się podobają, mają duuże kwiaty i sztywną ładygę. To Solar Flare, Orange Passion ( Aga zwróć na nia uwagę), Fatal Attraction, być może tez Green Eyes i Vintage Wine ( ale te 2 mysze sprawdzić). Może sa jeszcze inne o takich cechach, ale o tych już to wiem.
Solar Flare np mam od czerwca, dziś podzieliliśmy nasze 3 szt na 6 szt i 7 niepewna, z maleńkim korzonkiem. Niebywale silnie przyrastały w sezonie.

Z pełnych mam tylko Pink Duble Delight- ta tez bardzo, bardzo przyrasta. Rośnie jakby mięso podjadała codziennie. Część kwiatów ma wiotkich, część sztywnych i część znów niskich, prawie schowanych w kępie- te lubię najbardziej, bo wyglądają jak szarotki.

Beatko ja bym Ci radziła raczej iść w kolor- 1 lub 2 . Może być nawet duuużo zielonego jak masz na niego ochotę i jakiś róż, czy pomarańcz, ale niech będą akcenty koloru.

Kwiatowy ogródek Monteverde 00:38, 13 wrz 2013

Do góry
monteverde napisał(a)

Aniu to magnolia, ale biała już taka wysoka rośnie jakieś 8-9 lat, tylko wycinając tam wiśnię starą złamany został przez gałąź przewodnik u niej, przez to nie kwitła mi dwa lata a w tym roku ma nawet nasienniki

Listki podobne do trojeści amerykańskiej, która lubi się rozłazić.
Kwiatowy ogródek Monteverde 00:30, 13 wrz 2013

Do góry
annawu napisał(a)

Witam w nowym wątku, i podziwiam cassandrę, u mnie zimy nie przetrwała.
Aniu co za listki na pierwszym zdj. i na pierwszym planie?

A tak i ten ogród wygląda już jak raj.

Aniu to magnolia, ale biała już taka wysoka rośnie jakieś 8-9 lat, tylko wycinając tam wiśnię starą złamany został przez gałąź przewodnik u niej, przez to nie kwitła mi dwa lata a w tym roku ma nawet nasienniki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies