Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 02:42, 19 lis 2013

magnolia napisał(a)
czytałam że zamieniasz tawuły z pod brzóz na Anabelki. to bardzo łądne połaczenie. Same Anabelle, w większej ilości?

Magnolio,
Ty jak Anioł Stróż naszych ogrodowych problemów. Otóż doszłam do wniosku (o czym wspomniałam na wątku u Ani ASC), że jednak nie tak bardzo lubię te złote tawuły kwitnące na różowo umiejscowione pod brzozami. Może jak je znowu zobaczę w pełnej krasie, to mi serce zmięknie. Nie wiem, jak masywne 'Anabelle' pod brzozami będą się miały do nieodległej rabaty bylinowej. Chodzi mi o osiągnięcie wrażenia spójności w przestrzeni. I różnorodności. Będę wracać do tej rabaty, bo to tzw. front robót w przygotowaniu, po prawej stronie widać 2 brzozy w jednej linii.

A tutaj zaczyna się hortensjowy kawałek od byliowej w stronę brzóz:

Tess 05:22, 19 lis 2013

Też nie bardzo lubię tawuły u siebie (u innych mi się podobają), choć też nie umiem się z nimi rozstać definitywnie.
Kompost cudna sprawa, też jeszcze rozrzuciłam na rabaty, wykorzystując fakt, że eM. chciał w ogrodzie pomóc.
Madzenka 06:29, 19 lis 2013

Hosrensje pod brzozy, tawuły na brzeg rabaty
grupa_trzyma... 09:42, 19 lis 2013

Ja w sprawie kompostu jeszcze chciałam...Aga chwasty można dawać na kompost, ale nie mogą być to chwasty z zawiązanymi nasionami. Dobrze jest polewać pryzmę gnojówką z pokrzyw (ekstremalne sporty ogrodowe) oraz dodawać do kompostu żywokost. Dziękuję za uwagę
magnolia 09:53, 19 lis 2013

ja jestem złodzijem kompostowym. Swój 'żżeram za szybko' więc szabruje u sąsiadów. Zgadzają się. Maja cięższą ziemię i trawa u nich rosnie jak szalona. pan kosiarz dorzuca koszona darń co 2 tygodnie, a raz w sezonie oni dowalają gałązki cięte z żywopłotu grabowego i jabłka co 2 lata w wielkiej ilosci ( stara papierówka). Jak tu nie kraść takiej tłustej, pełnej dżdżownic ziemi, skoro leży i się marnuje?
Sąsiedzi są miejscy, nie rozumieją dlaczego tak się cieszę że mogę dłubać od nich z kompostu
grupa_trzyma... 09:58, 19 lis 2013

Znaczy, że kompost lubi jabłka, tak?
magnolia 10:02, 19 lis 2013

tak, bardzo dobre
chociaż nie wiem czy to dobre dla warzyw, ale niech się wypowiedzą fachowcy warzywnikowi
Pszczelarnia 10:22, 19 lis 2013

Na jabłkach jest najlepszy kompost z d-dżownicami w nieprzebranej ilości. I na liściach - najszybszy.

Moja miejska siostra założyła w tym roku kompostownik.
Evchen 10:36, 19 lis 2013

Jestem pełna uznania, dla osób takich jak Ty, które potrafią wykorzystywać dobrodziejstwa natury - takie jak choćby kompostownik. Kiedyś miałam zapędy, żeby i u siebie mieć własny kompost, ale mam mało wygospodarowanego miejsca i zmieściłby się tam tylko gotowy kompostownik z tworzywa sztucznego. Jest sens?...
Milka 12:08, 19 lis 2013

Poczytałam cię już z rana, a teraz piszę
jestem pod wrażeniem