Asiu pojechałam do szkółki z zamiarem kupna cisów a przy okazji przygarnęłam coś innego
Tak to jest jak roślinki wołają kup mnie ...
Kupiłam jeszcze 5 piwonię do kolekcji już pięknie rośnie
Rano sądziłam, że cały dzień będzie barowa pogoda. Jakże się to wszystko zmienia. Kilka lat temu deszcz podczas majówki uznałabym za przekleństwo, a teraz prawie skakałam z radości.
Zazieleniła się tojeść rozesłana wypełniająca kamienne schodki na skarpie.Jutro będę robiła tu kanciki.
Rabata na froncie zyskała dodatkową plamkę kolorystyczna z płomyka szydlastego.
Na tle okna tarasowego sąsiada widać wsadzanego jesienią grabka. Mam nadzieję, że szybko dogoni kolegów.
Dzień dobry wszystkim,
bardzo proszę o pomoc w identyfikacji tego iglaka.
Kupiliśmy trochę zapuszczoną działkę od starszej pani i iglak był wciśnięty między śliwkę i bez. Przesadziłam go na wolne słoneczne stanowisko, ale jest mega krzywy.
Czy naprostuje się w kierunku słońca, czy muszę dołożyć dodatkowe paliki i go podwiązać?
pozdrawiam
Ola
Iza, chwasty się zameldowały, szczęśliwie te momenty po deszczu to całkiem przyjemny czas na walkę z nimi
A tak z inne beczki to powiedz proszę co to za trawka/turzyca w prawym dolnym rogu??? I czy to się na wiosnę ścina czy skubie? I czy jesteś z tego zadowolona?
Szukam czegoś co był mogło iść w nogi klona shirasawy aureum, częściowo stanowić obrzeże rabaty na odcinku paru metrów (2-3), od jednej strony by graniczyło z runianką, od drugiej z nie wiem-jeszcze-czym (prawdopodobnie trzmielina ale jeszcze nie wiem, która z dwóch kupionych), za bezpośrednimi plecami by miało też nie wiem-jeszcze co aaa, no i niestety nie może to być hakone
Myślałam o sporobolusie ale on na słońce ponoć (ja tam mam raczej półcień, a słońce popołudniowe) i 60 cm wydaje mi się za dużo, potem myślałam o turzycy the beatles ale mam w notatkach, że dużo Dziewczyn niezadowolonych z niej, no i na koniec o seslerii jesiennej, ale od tego myślenia to mnie tylko głowa boli a efektów nie widać
Aniu dziękuję za podpowiedz, jakoś nie mogłam się zdecydować jak.
Czyli hakonki muszę przesuną bardziej w rabatę I tą jedną przesunąć.
Fajnie to narysowałaś ,To szałwie dam do środka i i oczywiście dokupię.
Wcześniej myślałam,że może dam je miedzy jakieś kwiatowe.
A potem ,ze do koła.
Ile od brzegu powinny być te Hakonki ??
Nie chcę aby mi na trawę wchodziły.
Świetny patent i efekt bardzo ładny. Ja też mam kilka donic z funkiami i hortensjami limelight i wanilia fresh. w tym roku powbijałam do nich patyczki anabelek.
Ile jest sadzonek hortensji w pierwszej donicy?
Wczoraj scielismy tyle towaru. Pan który to ścinał wszedł na kontener i pola spalinowa poprzycinal te konary i zrobiło się równo. Jeszcze tsugi mi zostały do cięcia.
Placyk na przycinki i chwasty później w jesieni do spalenia jeszcze płot z desek eM zrobi. Zawsze wszystko się walało i chwasty przerastały.
Do południa padało. Ogrodowo nie dało się podziałać, więc siłą rozpędu na tapecie pojawiły się...bułeczki. Tym razem maślano-miodowe. W trakcie zagniatania składników rozpogodziło się i czas przeznaczony na wyrastanie ciasta można było wykorzystać na koszenie.
Tym razem wszystko odbyło się tak jak trzeba. Przed konsumpcją była sesja fotograficzna.
Bułeczki są pyszne. Idealnie smakują zarówno same jak i przełożone konfiturami.
Warzywnik ładnie przyrasta. Deszcz podpędzi zapewne wzrost warzyw.
bób
i opalikowany groszek cukrowy
Na poletku z ziołami melisa, lubczyk, budzi się mięta.
Maringue jako jedna z nielicznych dość późno startuje , listki cieniusie jasno zielone ledwo co dopiero wyszły z ziemi to u niej norma za chwilkę nadrobi i ruszy z kopyta
Ona lubi odmładzanie ,co 2-3lata ,wykopujemy całą karpę (marzec-kwiecień) kroimy np.nożem na kilka sadzonek ..odwdzięcza się bardzo ,wtedy mamy piękne duże kępy i obfite kwitnienie
Biały bocian znawcy tematu bardzo go chwalą ja po raz pierwszy go kosztowałam i odnoszę wrażenie ,że on taki lżejszy .
Już trochę zaczęło wieczorem padać.ale taki spokojny deszczyk.
Dobre i to
Dokładnie tak.Opakowanie na rośliny Basia świetne wymyśliła.
Z ciemierników i hakonek bardzo się cieszę.W końcu mam i ja
O jeszcze nowe roślinki chcesz kupić ??
A jakie ?
Ogród masz już taki perfekcyjny.