do PiterSas
Możemy jeszcze na chwilę wrócić do mojego ogrodu?

Chciałabym ostatecznie zaplanować położenie głowic i dobrać dysze, więc potrzebuję Twojej pomocy.
Trochę przysiadłam do obliczeń i rysunków i wyszło mi jak na zdjęciach. Przypominam, że mam wydajność źródła wody 133 litrów na minutę i ciśnienie na hydroforze 2,8 bara. Czyli ogromną wydajność a ciśnienie takie, jak zalecane jest dla MP Rotator 1000 i 2000. Na ten moment już pracują 3 sztuki MP Rotator 2000 360 stopni (sekcja czerwona). Będę kłaść nowe sekcje przekopując trawnik jak mi radziłeś, ale tych trzech nie planuję ruszać.
Przepływy w sekcjach: czerwona 17,5 litra/minutę, niebieska 10, granatowa na razie 7,5. Myślę, że spokojnie mogę łączyć sekcje niebieską i granatowa w jedną?
Zaplanowałam wszędzie MP Rotator, ale czy nie wystarczyłyby w większości tańsze dysze HE-VAN? Widzę, że są w sprzedaży 18-VAN na z zasięgiem od 4,3 do 5,5 metra. Pasuje mi w nich niska trajektoria i może bardziej precyzyjnie lałyby wodę? Tylko czy moje ciśnienie nie jest dla nich za duże? - w katalogu RAIN BIRD podaje zakres promieni i przepływu dla serii HE-VAN w przedziale 1-2,1 bara. Czy utrata ciśnienia na długości sekcji może być taka, że można próbować z tymi tańszymi dyszami?