Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:23, 02 paź 2013

Do góry
Pszczółko, jaśniej proszę
C. brachytricha poleciła Magnolia do miejsca w półcieniu, bo rozjaśni kwiatostanami i będzie ładnym tłem dla reszty. Tyle pamiętam. Jeszcze go nie mam, ale widziałam go u Ciebie na liście i właśnie chciałam spytać jak Ci sie podoba.

Rydzów nie znam, nigdy nie miałam. Maślaków znowu naciełąm u siebie.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:04, 02 paź 2013

Do góry
Michalina napisał(a)
I gdzie ta jesień? pytam
Teraz zieleń jest soczysta bo nie umęczona słońcem.Pięknie

Michalina, w pełni sie z tobą zgadzam tak niech będzie do grudnia, potem tak koło 0 i no może -5, a od lutego +5

tamaryszki ledwo zaczynają żółknąc, kalina jeszcze zielona

liściaste zielone; tawułki i magnolia parasolowata, berberys w kolorze

ogrodowe nadal kwitną

Świerk serbski - Picea omorika 12:21, 01 paź 2013

Do góry
Witam
Chciałam prosic o radę w sprawie rabatki.
Już naprawdę wymyślałam co by na niej posadzić i na nic sie nie mogłam zdecydować. Były różaneczniki, magnolia, berberysy. Ale w końcu świerk serbski wygrał.
Moje pytanie co mogę do niego dorzucić aby nie była za łyso (podobają mi się trawki i wrzosy ale nie wiem czy będą współgrać)
A może ktoś ma inny pomysł, rabatka nie jest za duża.
Dziękuję wszystkim za odpowiedź
Wilcza Góra 23:53, 28 wrz 2013

Do góry
witaj prawie sąsiadko
Mieszkamy jakieś 7 km od siebie. W Wilczej Górze mamy znajomych , więc czasem bywamy w Waszej wsi.
Alez masz bujny ogród, pełen kolorów i energii.

Będę zaglądać.

Ogród w Wienheim 19:36, 25 wrz 2013

Do góry
Popatrz, Magda a ja specjalnie pojechałam do Weinheim, żeby obejrzeć ten ogród.

Najbardziej mnie rozbawił fakt, że jak tam byłam to było w nim wiecęj Polaków niż Niemców.
Może byłyśmy nawet w tym samym czasie bo widzę, że kwitły podobne rośliny.

A te 13 numerów to chyba nie jest 13 stref tylko zaznaczone najważniejsze 13 drzew. Ale tez nie mam pewności bo chciałam kupić książkę o tym ogrodzie ale ten sklepik jest otwarty tylko w określonych dniach i godzinach i akurat był zamknięty.
W każdym razie numer 8 to jest przepotężna magnolia, która na wiosnę wygląda zjawiskowo jako soliter na tym trawniku.

Ale chyba ten ogród jest najbardziej znany z tzw. ogrodów preriowych ( Prariegarten). Był kiedyś nawet artykuł w English Garden na temat Cassiana Schmita, który tym ogrodem kieruje.

Trochę prerii

W moim magicznym ogrodzie wszystko... 21:19, 24 wrz 2013

Do góry
Zaplanowałam, że tej jesieni stworzę dwie rabaty.

Jedną z tyłu domu od południa. W trawie rośnie tam obecnie magnolia oraz 3 hortensje: biała, niebieska oraz różowa. Nie mam koncepcji jak ma wyglądać to miejsce. Może ktoś pomoże mi i podsunie jakiś pomysł.
Oto zdjęcie tego miejsca:

Druga rabata ma powstać od frontu obok wejścia pod oknem kuchennym. Rosną tam dwa rodki normalnych rozmiarów oraz jeden miniaturowy. Jest to strona północna.

W tych rabatach chcę powkopywać cebule różnych kwiatów: tulipany, krokusy, szafirki, zawilce...
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:18, 24 wrz 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

U mnie Frosted C zimował bez problemu, a Amazon padł- ale wtedy zima była cięzka bo to ta sprzed 2 lat.
Brozne form tez zimowała bez problemu- ta dzieli sie jak szalona- z kupionej rok temu 1 szt, mam teraz 11 szt i to całkiem sporych. Dzieliłam rok temu, teraz wiosną i kilka dni temu znowu.
Wszystko dzielę.Od kilku dni mam tez 12 miłek z 1 sztuki kupionej jesienią . Lubię kupować na próbę i doświadczać jak rosną, jak się mnożą.

Z obiedką jeśli kiedyż zaryzykujesz dzielenie czy przesadzanie, spróbuj dodać jej lżejszej ziemi i posadzić na maleńkim wzniesieniu/kopczyku.I nie podlewaj za mocno, tylko trochę. Tak na logikę piszę porównując nasze ziemię- mój piach i Twoją ciężką. Wiosną spróbuję zrobić Ci kilka sadzonek

...moje Amazon przetrwały już dwie zimy,więc jestem dobrej myśli,nawet znalazłam zdjęcia jakie maluszki kupiłam...sztuk 3...a teraz mam ich dużo wiecej
Ja też dzielę wszystko,w piątek dzieliłam trawki i żurawki...
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:04, 24 wrz 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
Aga, pomyślę w wolnej chwili, ok?

Jeśli taką dla\ mnie znajdziesz, to poproszę.

Anita1978 napisał(a)
Powiem nieskromnie, że to ja tytulowałam Cię na Królową Słoików
A grzybki fajne, ja byłam z psinką moją w lesie i też znalazłam co nie co , akurat do marnowania

Oczywiście, że pamiętam. Albo inaczej: Nie zapomnę (Ci) tego
Grzybki widziałam u Ciebie, ale nie marnuj ich, szkoda

malkul napisał(a)
Królowo słoików - dziękuję za fotki ślicznie im z echinaceą
Ciekawam jak moje zniosą przesadzanie bo musiałam przedwczoraj przesadzić kilka sztuk.Będe obserwowała

Makul, proszę tytuły WIELKĄ literą
Fajnie, że Ci sie podoba zestawienie. Bałam się, że Cie tymi zdjęciami zniechęcę.
Obserwuj swoje i melduj.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:33, 24 wrz 2013

Do góry
Aga, pomyślę w wolnej chwili, ok?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:36, 24 wrz 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Magnolio, jeśli jeszcze jesteś to powiedz czy idę w dobrą stronę
Mam zamiar zrobić rewolucję na tym półkolu przy tarasie, tam gdzie obiedki, kosodrzewina...
Natchnęło mnie to zdjęcie u Kwiatka Holandii - trzecie od dołu tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/1546-ogrod-z-perspektywa-na-przyszlosc?page=286
Denerwuje mnie ten misz masz i chciałam zostawić tam:
- kosówki - rozstrzelić po rabacie, ale jeszcze nie wiem jak, pojedynczo, dwójkami, trójkami?
- lawendę
- różowe róże, ale nie umiem zdecydować się na jedną czy dwie odm.
- Amazon Mist - to inspiracja z tego zdjęcia
- szalwie od Finki
Nie za duzo? Nie wiem co począć z sasankami, floksami szydlastymi, powojnikiem Arabella, przetacznkiami niskimi różowymi, goxdzikami niskimi różowymi. Czy to wszystko zabrać, a dosadzic multum cebulowych (czosnki tam mam i narcyzy), żeby wiosną było ładnie?

Pomysł dobry.
Róze jakiej wysokości?- trzeba to ułożyć pamiętając ze w przyszłości kasówkabędzie wyższa niż lawenda, więc trzeba z kosówki zrobic plamy i z lawendy też. Szałwia i Carex niech będą wypełnieniem pomiędzy. A róże.... jak wsyokie, wzniesione, czy szerokie?

Wiesz że tej szałwi mam już 9 szt?- z jednej od Ciebie. Powoli chyba zamienię wszystkie swoje na tą
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:15, 24 wrz 2013

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)

...a no tak,chodziło mi o Frosted Curls...
...a mam Amazon Mist

U mnie Frosted C zimował bez problemu, a Amazon padł- ale wtedy zima była cięzka bo to ta sprzed 2 lat.
Brozne form tez zimowała bez problemu- ta dzieli sie jak szalona- z kupionej rok temu 1 szt, mam teraz 11 szt i to całkiem sporych. Dzieliłam rok temu, teraz wiosną i kilka dni temu znowu.
Wszystko dzielę.Od kilku dni mam tez 12 miłek z 1 sztuki kupionej jesienią . Lubię kupować na próbę i doświadczać jak rosną, jak się mnożą.

Z obiedką jeśli kiedyż zaryzykujesz dzielenie czy przesadzanie, spróbuj dodać jej lżejszej ziemi i posadzić na maleńkim wzniesieniu/kopczyku.I nie podlewaj za mocno, tylko trochę. Tak na logikę piszę porównując nasze ziemię- mój piach i Twoją ciężką. Wiosną spróbuję zrobić Ci kilka sadzonek

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:52, 24 wrz 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

Wiesz, molinie dla Ciebie wyszabrowałam u mojej mamy. Z niczym ozdobnym nie kojarze tej sadzonki, za to przypomina mi siewkę klona jesionolistnego. Nie polecam go nikomu, niezły z niego śmieciarz.

Mnie podobaja się Twoje zdjęcia obiedkowo-jeżówkowe.
W tym roku wiosną dzieliłam obiedki, bez problemu. Jesienią 2 lata temu też i podzieliły się, ale nie przezimowały ( za to nie dzielone tak). Więć jak dzielić to wiosną i ostrożnie, nie wszystkie.

OK. Będę obserwować. Dla mnie to jakby winobluszcz, ale nie ma pięciu listków

Ja jeszcze dzielić obiedek nie próbowałam, ale nawet przesadzanie ich mi nie wychodzi. Pisalam juz o tym. Kazda przesadzona straciła życie. A przesadzałam dosłownie 30 cm dalej i z dużą bryłą. Nie jestem początkująca w tej kwestii, więc nic złego im nie zrobiłam. Szkoda mi próbować dzielić.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:43, 24 wrz 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Te jakieś nieśmiertelne rzeczywiście. Chyba pakt z diabłem podpisały

A tu pytanie do Magnolii - czy to nie jest przypadkiem jakaś gratisowa roślina z Twojego ogrodu? Wyrosła mi z kępy molinii

Wiesz, molinie dla Ciebie wyszabrowałam u mojej mamy. Z niczym ozdobnym nie kojarze tej sadzonki, za to przypomina mi siewkę klona jesionolistnego. Nie polecam go nikomu, niezły z niego śmieciarz.

Mnie podobaja się Twoje zdjęcia obiedkowo-jeżówkowe.
W tym roku wiosną dzieliłam obiedki, bez problemu. Jesienią 2 lata temu też i podzieliły się, ale nie przezimowały ( za to nie dzielone tak). Więć jak dzielić to wiosną i ostrożnie, nie wszystkie.
Ogródek Anity 22:06, 23 wrz 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
Anitko, ale masz ślicznie.Te łany jeżówek, ach. I rozchodniki- cudne!
Czy napiszesz mi jak nazywa się ta najmocniej nasycona odmiana rozchodnika?- jest piękna, muszę jej poszukać

Żebym to ja wiedziała jak się nazywa!... Dostałam małe sadzonki od znajomej z ogródka
Miło Cię widzieć
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:40, 23 wrz 2013

Do góry
Tak Anna ma sliczne jeżówki i piekne serducho oraz ostry jęszyk

Ano dumałam czy dadzą dość koloru a mam ich naprawde sporo a czy dadzą to się okaże. ot tak marudziałam troszkę projektantce

Gabrysiu smieszne to ale pamiętam jak Magnolia pierwszy raz mi napisała że jeżówki to byłam absolutnie na nie, z czasem jednak im dłużej na nie patzryłam tym bardziej polubiłam.
Ogródek Anity 15:33, 23 wrz 2013

Do góry
Anitko, ale masz ślicznie.Te łany jeżówek, ach. I rozchodniki- cudne!
Czy napiszesz mi jak nazywa się ta najmocniej nasycona odmiana rozchodnika?- jest piękna, muszę jej poszukać
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:23, 23 wrz 2013

Do góry
Karolicia -ten dereń to ryzyko, którego się podjęłam świadomie, Magnolia mi mówiła że on jest bradzo chimeryczny. Ale tak śliczny że mus zaryzykować. jak nie da rady to wymienię

Jeszcze będe miała dwa inne derenie które też są ryzykiem ale historia ta sama tak piekne że jednak sprubować muszę.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:22, 20 wrz 2013

Do góry
Pomyśl i ja tez pomyślę.
Dziś wpadam na moment tylko, zostawiam buziaka i zmykam
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:13, 20 wrz 2013

Do góry
tylko czy drzewo nie zasłoni słońca kosówkom?- znowu zapomniałam jak u Ciebie ze stronami świata.
Z hamakiem- tzreba by pomyślęć o wygodnym dojściu do niego, no jednak żeby był w cieniu/półcieniu, inaczej nie będzie zbyt przydatny. Może warta byłoby wrysować w rabatę kształt dojścia i jakiegoś , choćby małego placyku pod nim? Czy inaczej to sobie wyobrażasz?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:07, 20 wrz 2013

Do góry
ja bym brała grujecznik - da dośc szybki efekt i pokrojem pasuje do brzózek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies