Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Mały ogródek Eli 22:12, 21 lip 2017

Do góry
Od Danusi
Gardenarium napisał(a)
Dwa drzewa to może za mało powiedziane. raczej trzy drzewa

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:11, 21 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, dziekuje Ci bardzo mocno
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 21:14, 21 lip 2017

Do góry
Nie, to tawuła wczesna chyba, a nawet na pewno.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:12, 21 lip 2017

Do góry
asiulka napisał(a)
A gdyby dac gdzieś wrzosy albo hortensje? bo bardzo mi się one podobają

Masz tam namalowane falki i znaczki, to mogą być wrzosy i hortensje
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:10, 21 lip 2017

Do góry
gosiacz22 napisał(a)
Witam, Planuje posadzić w narożniku skarpy otaczającej taras dwie brzozy Youngii szczepione na pniu. Skarpa ma 2 m szeokości. W jakiej odległości od tarasu najlepiej je posadzić i ile od siebie?

Trudno powiedzieć bo nie ma zdjęcia. Zależy też od wysokości pnia, czy wysoko szczepiona na 3 m czy niżej. Pokaż jakieś zdjęcie, gdzie chcesz to posadzić. Ułatw zadanie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:07, 21 lip 2017

Do góry

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:06, 21 lip 2017

Do góry
Dwa drzewa, albo kolumnowe, bordowe, albo większe, o dużych, zielonych koronach zasłaniających te domy wiszące nad ogrodem. To musisz zasłonić.

Plus miskanty 'Variegatus' i hortensje np. 'Vanille Fraise'.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:05, 21 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie , to nie chwastnica, to inna niepożądana trawa.

Dziękuję za odpowiedź. Z jednej strony cieszy mnie to, że to nie jest chwastnica ale z drugiej jak się tego pozbyć? Roundup w żelu pomoże?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:57, 21 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Odmierzyć pożadaną dawkę na cały trawnik, podzielić go na kilka sektorów. Oznaczyć sznurkiem. Postawić pożądaną ilość nawozu w każdym sektorze i siać.

Ja sieję w każdym razie na oko i nie robię takich wygibasów, ale pytasz jak to wymierzyć, więc podaję prostu sposób.

Albo siać najpierw rzadko, potem ponownie aż wyjdzie cała dawka nawozu na dany trawnik.

Dziękuję za odpowiedź postaram się też na oko jeśli chodzi o ten kawałem jasnozielonej trawy to dalej nie rośnie i jest rzadka. Nie wiem czy ją spaliłem czy nie dożywiłem nawozem? Ciężko mi podjąć jakieś działania, nie wygląda ona tak jak u kolegi hani powyżej no ale nie jest też zielona, nie rozkrzewia się.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:32, 21 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zrezygnować z projektantki i założyć wątek na Ogrodowisku, będziesz miała o wiele ładniejszy ogród

tez tak mysle jezeli nie potrzebujesz totalnego żywopłotu mozesz poszalec z kompozycjami na podwyższeniu moga to byc trawy wtedy jak najbardziej
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 08:03, 21 lip 2017

Do góry
krzysztofszykowny napisał(a)

Tak na marginesie chciałem pokazać swój kompostownik, który ostatnio zrobiłem. Nie wiem czy dobrze że trochę zaimpregnowałem deski ale stało się . Nie wiem czy dobrym pomysłem było zrobienie dna.

Moje pytanie do Was brzmi. Jak długo wytrzyma taki kompostownik zanim się rozłoży?

Impregnacja może skazić zawartość kompostu, potem to pójdzie np. w warzywa, które będziesz spożywał
Kompostownik nie powinien mieć dna, na dnie pocięte gałązki. Dżdżownice i inne zwierzęta pomagające rozłożyć materię organiczną powinny mieć nieograniczony dostęp, a podłoga to dla nich bariera.

Jak długo wytrzyma? od 5 do 10 lat. Zależy to od gatunku drewna, zapewne jest z sosny więc niezbyt długo zwłaszcza w styczności z ziemią i wilgocią.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 07:38, 21 lip 2017

Do góry
as1112 napisał(a)
Witam,
mam zaprojektowany ogród przez Biuro Projektowe i w sumie podoba mi się tylko zadziwia mnie ilość rodzajów roślin. Czy na powierzchni 392 m2 ( łącznie z domem) powinno być aż tak dużo różnych form, tj. razem 36 różnych gatunków roślin? Czy nie będzie zbyt pstrokato?
Z góry dziękuję za radę

Jest pstrokato. I to jest pewne. Ale na ile pstrokato to nie wiem.Pokaż zdjęcie jakieś, jak pstrokato zrobili.
Plamy na liściach mięty 07:36, 21 lip 2017

Do góry
Uciąć miętę i wypuści zdrowe, soczyste liście od nowa. I nie czekać.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:28, 21 lip 2017

Do góry
krzysztofszykowny napisał(a)
Witam. Mam niepożądane rośliny w moim trawniku. Ostatnio pryskałem środkiem przeciw chwastom przez to trawa jest taka długa. Muszę odczekać jeszcze kilka dni. Moim problemem jest to paskustwo, ktore jest na zdjęciu. Czy jest to chwastnica?

I drugie zdjęcie. Proszę nie zwracać uwagi na trawę, to jest za garażami w miejscu gdzie praktycznie nikt nie chodzi

Nie , to nie chwastnica, to inna niepożądana trawa.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:28, 21 lip 2017

Do góry
mest napisał(a)

Tylko jak to wymierzyć ile rzucać tego nawozu by wyszła pożądana ilość?

Odmierzyć pożadaną dawkę na cały trawnik, podzielić go na kilka sektorów. Oznaczyć sznurkiem. Postawić pożądaną ilość nawozu w każdym sektorze i siać.

Ja sieję w każdym razie na oko i nie robię takich wygibasów, ale pytasz jak to wymierzyć, więc podaję prostu sposób.

Albo siać najpierw rzadko, potem ponownie aż wyjdzie cała dawka nawozu na dany trawnik.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:25, 21 lip 2017

Do góry
Trawnik jest rzadki, stąd wciąga ziemię, ale żeby aż stepiło nóż? Pokaż zdjęcie tego trawnika.

Spróbuj kosić szybciej. Może trawa mokra i kosiłeś?
Mostki i kładki - mostek 07:22, 21 lip 2017

Do góry
Wystarczy osadzić na podspypce piaskowej zarówno w trawniku jak i w korze. Nie będzie pływało.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:20, 21 lip 2017

Do góry
as1112 napisał(a)

Witajcie,

chciałabym prosić o poradę w tworzeniu podwyższonej rabaty.

Jakie rośliny mogłabym posadzić pod planowanymi klonami globosum, wzdłuż ogrodzenia ?
Cały ogród planuję raczej w minimalistycznym tonie. Na bocznych rabatach będą hortensje, trawy, lawendy i bukszpany. Tu pewnie mogłabym iść w tym samym kierunku ale nie wiem czy nie będzie zbyt monotonnie.

Rabata ma szerokość 180 cm i długość 1300 cm.

Myślałam o szpalerze z miskanta, np. silberspinne, 4-5 klonów globosum, przed nimi może sosny varella, turzyce, lawenda, bukszpany, czosnki ozdobne, róże fairy? Jak to skomponować, po ile sztuk?

Projektantka zaproponowała brzozy i cały rząd różaneczników Królowa Jadwiga, do tego tojeść rozesłaną ale boję się, że brzozy będą za wielkie i słabo osłonią przed sąsiadami a rh będą chorować. Ona twardo trzyma się tego projektu a ja się waham i raczej wolałabym iść w swoim kierunku. Co Wy na to?

Zrezygnować z projektantki i założyć wątek na Ogrodowisku, będziesz miała o wiele ładniejszy ogród
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:19, 21 lip 2017

Do góry
asiulka napisał(a)
A oto teren do popisu o którym przed chwilą pisałam

Nie mozna po całości porozrzucać roślin przypadkowo. Wydziel część z roślinami i część trawnika.
W trawniku posadź solitera, ładne drzewko na pniu, nie cieniutki patyczek, żeby widać go było. Oddziel część roślinną od trawnika żwirkiem.

W części roślinnej przesadź te jałowce i mdokomponuj inne rosliny kontrastujące kształtem i kolorem jak tu:

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:12, 21 lip 2017

Do góry
ola12 napisał(a)
Witam serdecznie. Dziewczyny pomóżcie mi zagospodarowac ten kawałek rabaty przy trzech przęsłach ogrodzenia. Wszystko jest do przesadzenia, zostaje tylko hortensja i tuja.Myślałam o 3 iglakach na pniu sośnie lub świerku glacua globasa a za nimi niski źywopłocik z cisa semperaurea. Na tym kończą się pomysły.Może nasuwa się Wam jakiś pomysł? Z góry dziękuję.

Przede wszystkim trzeba poszerzyć tę rabatę, bo jest za wąska. Otrzyma całkiem nowy wymiar i będzie mozna posadzić piętra, a tak jest strasznie wąska.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies