Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

as1112 09:40, 23 lip 2017

Gardenarium napisał(a)
Dwa drzewa to może za mało powiedziane. raczej trzy drzewa

Bardzo podobnie jest u mnie - też ważne jest aby zasłonić widok na domy sąsiadów. Myślałam o podobnym, minimalistycznym układzie, zamiast tego co zostało zaprojektowane ( tj. brzozy i rh). Klony Gl., trawy, hortensje, podsadzone bukszpanami i liriope. Pomysł został odrzucony ze względu na cień jakie mają tworzyć wysokie drzewa i ogrodzenie oraz małą atrakcyjność rabaty w czasie zimy.

Pani Danusiu, jakie jest Pani zdanie w tym temacie?
Elka 09:53, 23 lip 2017

Wpadnie ktoś do mnie z pomocą?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6919-niesmiale-pierwsze-kroki?page=16

09:56, 23 lip 2017
Michu87 napisał(a)
Podpowiedzcie mi proszę...Nie do końca wiem jak zaplanować kształt rabaty w ogrodzie za domem....

Nasunęło mi się na szybko, mniej więcej coś takiego

Elinka 10:54, 23 lip 2017

Pierwsza wersja jak dla mnie bomba !

Pozdrawiam
Elinka 10:59, 23 lip 2017

Acha i nie rob zbyt duzych, glebokich rabat. Ja mam taka na froncie i trzy lata sie bujam nie moge nic sensownago dac. Szefowa potwierdzila ze jest o polowe za gleboka i nie da sie jej sensownie wypelnic.
frezja 11:40, 23 lip 2017

koishii napisał(a)
Nie wiem co posadzić pod te iglaczki Rabata się tworzy, wszystko to nasadzenia nowe. Jestem iglakowym laikiem więc nie wiem co dalej... Rabata widoczna z drogi, więc chciałabym żeby była reprezentacyjna Ziemia tam jest twarda, gliniasta. Słońce od południa do 14/15.

Coś mini ta rabatka, zapewne do powiększenia. Pokaż więcej, bo nie wiadomo co tam jest. Tło dla roślin już ładne jest
Iwona100 11:41, 23 lip 2017

Witam. Mam posadzone 3 śliwy wiśniowe w szpalerze ,żeby zasłonić budynki u sąsiada. Rosną tam też hortensje. Niestety jedno drzewko obok modrzewia nie przetrwało i chcę posadzić inne. Tym razem chcę kupić drzewko o innym kolorze,żeby rozjaśnić to miejsce. Proszę o podpowiedź jakie tam będzie pasować. Myślę o klonie Drummondii , klonie Odessanum , Brillantissinum lub Golden Globe. Jest to miejsce cały dzień słoneczne ,więc może być problem z przypaleniami liści. A może jeszcze zupełnie inne drzewko .

Michu87 13:10, 23 lip 2017

MonikA napisał(a)

Nasunęło mi się na szybko, mniej więcej coś takiego

Pierwsza wersja super!!! Dziękuję :*
13:57, 23 lip 2017
Michu87 napisał(a)

Pierwsza wersja super!!! Dziękuję :*

Masz dużo do zrobienia, najlepiej założyć wątek cały ogród przed tobą
Michu87 14:14, 23 lip 2017

Elinka napisał(a)
Acha i nie rob zbyt duzych, glebokich rabat. Ja mam taka na froncie i trzy lata sie bujam nie moge nic sensownago dac. Szefowa potwierdzila ze jest o polowe za gleboka i nie da sie jej sensownie wypelnic.

Dzięki Elinka. No właśnie, zbyt duże rabaty też nie są na korzyść. Mnie jeszcze mój M straszy, że nie dam rady z chwastami Mówi, że jak zdążę przejść z pieleniem na tył ogrodu, to z przodu już będę miała chwastowisko